Nie wiesz też jak te przepisy wyglądają i gdzie taki zakaz jest zawarty, bo jak słusznie zauważyłes nie jesteś prawnikiem.
Drogi Profeto, ja dużo rzeczy nie wiem i w przeciweństwie do Ciebie, nie przyjmuję czegoś ad hoc. Ty nastomiast nie wiesz, że jest to dozwolone (ale wydaje Ci się, że jest, choć nie wiesz dlaczego).
W tej sytuacji, możemy tylko opierać się na logicznych przesłankach. Moja jest taka "konstrukcja platformy nie jest stworzona do bezpiecznego przewozu ludzi".
Wiem także, że jeśli wydarzy się wypadek, to nie ma zmiłuj. Pisałem o tym wcześniej.
Wiem, że jako organizator muszę być czegoś pewien, szczególnie chodzi mi o przewóz osób na platformach,a bym był pod tym względem czysty. Tylko to też nie oznacza, że w tym wypadku organizator miał tę pewność. Może poprostu podjął ryzyko, a że się w sumie impra udała. Gdyby doszło do wypadku i ktoś zginąłby z twoich bliskich, gwarantuje Ci, że zamienilibyśmy się rolami.
Ja tylko dopowiem, że jako nastolatek jechałem na pace wraz z innymi ludźmi na ciężarówce (wywrotce) i mieliśmy zadanie, czyli nie wychylać głów spod bocznych ścian, aby nie było nas widać. Kierowca obawiał się konsekwencji, ale, że działaliśmy w jego interesie, podjął się tego ryzka (jechaliśmy na jego pole na wykopki).
Może Ty tam zadzwoń do tych co tam podałeś (skoro już znalazłeś linki). Ty tam lepiej się z nimi zapewne dogadasz.
Jesli chodzi o złamanie prawa, już Ci pisałem na ten temat, ale powtórzę to jeszcze raz- wali mnie to, czy tam złamano prawo czy nie.