Jeśli będzie skrypt, no to nie mam pytań.
Dotychczas skryptu nie było i wolałem jak było wszystko w jednej paczce. Nie musiałem szukać po innych paczkach, tego co było konieczne do szukania.
Ponadto ja nie tworzę dodatków i nie wiem, czy łatwo z punktu widzenia autora dodatku mieć za pewnik, co już kiedyś było, a co jest typowo nowe. Podejrzewam, iż przy ilości obiektów rzędu setek, może być bez bazy danych ciężko, choć mogę się mylić. Ale na dowód moich słów przemawia doświadczenie, iż z reguły autor dodatku "zapomina" do paczki dołączyć jakiś plików, czy to tekstur, czy inc, czy t3d. Później są pytania o te pliki.
Najlepiej byłoby, gdyby wysyłać instalatorowi wszystko (gdzieś na serwerze), a tam mądry "suseł" decydowałby, co już było, a co jest nowe. Dla nowych userów, sciągających nowy dodatek, ściągałyby sie tylko potrzebne pliki.
Ustrzeżemy się w ten sposób braków, a userzy ściągaliby tylko te pliki, kórych u nich brakuje.
Mogłoby to wyglądać mniej więcje w ten sposób:
Założenie:
-na serwerze tworzy się automatycznie niejako paczka całościowa +plus baza danych o dodatkach
Wysyłanie nowego dodatku na serwer:
1)Autor dodatku, wysyła spakowane wszystkie pliki jakie używa dany dodatek
2)Po uploadowaniu na serwer, skrypt jakiś rozpakowuje gdzieś te pliki i dokonuje porównania co nowego jest w porównaniu do paczki całościowej, która jest na serwerze
3)Nowe rzeczy dodaje do paczki, a duplikaty kasuje
4)Tworzy jakąś bazę danych o dodatku
Sciąganie dodatku przez usera:
1)Wyskakuje mu w instalatorze, iż pojawił się jakiś dodatek, który może sciągnąć
2)Instalator łączy się z serwerem i z bazą danych
3)Instalaotor decyduje na podstawie tego co ma już user, a co jest potrzebne dla prawidłowego działania dodatku, jakie pliki należy pobrać.
4)Na podstawie pkt 3 ściągane są tylko te pliki, których user nie ma.
Zdaję sobie sprawę, iż to jest zupełnie inna koncepcja od przyjętej przez Ciebie, sam nie wiem do końca, czy lepsza. Może to rodzić nowe zagrożenia np. nie wiem jak rozwiązać problem ewentualnej niekompatybilności plików pomiędzy paczką całościową, a plikami dodatku.