Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Kolejowa Mapa Polski
Sm 42 driver:
--- Cytat: ShaXbee w 03 Października 2008, 12:04:50 ---Rewelacyjna sprawa - jestem pod wrażeniem - ile to jest łącznie kilometrów torów?
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: pol102 w 02 Października 2008, 22:47:08 ---W obecnym symulatorze pewnie nikt tego nie odpali (wydaje mi się, że nikt nie przewidział wczytania takiej ilości torów), ale mogę wydzielić w maxie jakąś linię i przekazać jej plik *.max. Warunek? - Jeden prosty musi powstać z tego trasa. Propozycje proszę zaznaczać na screenie Jarka i linki zostawiać w postach poniżej.
Z ciekawostek, łączna długość torów to prawie dwadzieścia tysięcy kilometrów.
--- Koniec cytatu ---
;)
Co do tematu, super sprawa, tylko mam pytanie: czy są tam uwzględnione wszystkie zwrotnice (angliki również)?
pol102:
--- Cytat: Sm 42 driver w 03 Października 2008, 13:05:30 ---Co do tematu, super sprawa, tylko mam pytanie: czy są tam uwzględnione wszystkie zwrotnice (angliki również)?
--- Koniec cytatu ---
A jak by to miało być uwzględnione? Przeczytaj jeszcze 3 razy co to jest mapa UMP i jak powstaje. Być może wtedy zrozumiesz.
Uwaga a teraz hit sezonu, jako, że nie jestem "burak" i mam coś do odpokutowania wystawiam plik max:
http://milosz.lisek.org.pl/POLSKA.exe
Nowsza wersja, może lepiej uzupełniona wyjdzie w niedzielę, ShaXbee będziesz miał co wykorzystać w SPT (mam nadzieję, że pierwszy poprowadzisz IC z Wrocławia do Warszawy ^^)
Sprawa uaktualniania tej mapy to warunek: mam czas=działam z Ra :)
Żabek:
Ja pragnąłbym zauważyć, że nie jest to tylko i wyłącznie PKP...
Znajdują się tam fragmenty byłego PMP-PW! W sumie jest to częsty błąd nawet na mapach papierowych, bo dla niektórych każde tory są takie same ;)
pol102:
--- Cytat: Żabek w 03 Października 2008, 22:04:05 ---Ja pragnąłbym zauważyć, że nie jest to tylko i wyłącznie PKP...
Znajdują się tam fragmenty byłego PMP-PW! W sumie jest to częsty błąd nawet na mapach papierowych, bo dla niektórych każde tory są takie same ;)
--- Koniec cytatu ---
Racja! Jednakże specyfikacja UMP nie rozróżnia wąskotorówek, LHSu i 1435mm. Wg standardu: Type=0x14 <- Tory
Drogi są podzielone na 8 rodzajów, tory natomiast nie.
Paul:
--- Cytat: pol102 w 03 Października 2008, 22:10:14 ---Racja! Jednakże specyfikacja UMP nie rozróżnia wąskotorówek, LHSu i 1435mm.
--- Koniec cytatu ---
Hehe, wyciągi narciarskie też są :) Świetna sprawa, ale - taki układ torowy jest w zasadzie tylko poglądowy, tory odwzorowane są jako łamane, a nie krzywe Beziera - żeby coś z tego było to trzeba by położyć od nowa w zasadzie wszystko poza prostymi odcinkami. Chyba że dorobione by było jakieś automatyczne wstawianie łuków o odpowiednim promieniu z liczeniem krzywych przejściowych itp., choć wtedy pewnie też nie obejdzie się bez ręcznego poprawiania. Nie mówiąc o stacjach, które są o wiele trudniejsze do wykonania od szlaków. Nie mniej wiele funkcji z pewnością będzie niezastąpionych (drogi, rzeki, teren). Chociaż odnośnie rzek, myślę że lepiej było by robić je jako dopasowane do terenu modele z nałożonymi teksturami (wody, plaż itp.), bo format rzek w eu07 jest niezbyt uniwersalny. Tak czy inaczej - kawał rewelacyjnej roboty.
Pozdr, Paweł
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej