Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Kolejowa Mapa Polski

<< < (9/9)

Ra:
Ostatnia wydana wersja nie radzi sobie dobrze z wyświetlaniem, ze względu na błędy przy obsłudze dodanych niedawno pasków przewijania. Trzeba pobrać aktualizację, ale bez zainstalowanego 7-Zip się to nie uda. To tak na marginesie, bo chyba te błędy się nie pojawiły.

Dużo zależy od tego, co jest w wybranym pliku scenerii. W odróżnieniu od STV, mój program nie wczytuje wszystkiego automatycznie. Jeśli główny plik zawiera tylko include i składy, to podgląd terenu nie wyświetli nic. Trzeba wejść na zakładkę struktura i nacisnąć przyciski od wczytania include. (Ostatnio też zauważyłem, że potrafi to nie działać poprawnie - wczytuje jeden include i zachowuje się tak, jakby wczytało wszystkie, a wcale wczytane nie są.)

Jeśli jednak wczytane są odpowiednie pliki, to może być jeszcze taka sytuacja, że wyświetlane tory znajdują się daleko poza pokazanym okienkiem. Przy rozdzielczości 125px/km widać obszar około 5km×5km w okolicy punktu zerowego. Jeśli się wie, co gdzie jest, to wystarczy przesunąć okienko podglądu w odpowiednią stronę. Jeśli nie, to trzeba przełączyć na tryb 1024px/km a następnie zmniejszać rozdzielczość aż do 2px/km - jeśli trzeba - aż pokaże się jakiś fragment. (Program uruchamia się w trybie 1000px/km, a rozdzielczość 125px/km jest pochodna od niego.)

Mariusz1970:
Narysowałem jak podział miałby mniej więcej wyglądać:
http://eu07.pl/userfiles/1278/priv-Byd_tor.rar
zgodnie z zasadą węzły-szlaki.
Bydgoszczy jako takiej nie rozbijałem.

Ra:
Po konsultacji z Mariuszem postanowiłem przerobić identyfikatory na trzyliterowe. Identyfikator jest przeliczany w taki sposób: A=0, B=1, C=2... Z=25. Pierwsza litera mnożona przez 676, druga przez 26 i dodawane są do wartości trzeciej.

01234 56789
00 ABCDE FGHIJ
10 KLMNO PQRST
20 UVWXY Z

Mamy dzięki temu 26*26*26=17576 możliwości (od AAA do ZZZ). Ponieważ identyfikator jest zapisany na 14 bitach, to 17576-16384=1192 ostatnie nie wyświetlą się prawidłowo (od YGD do ZZZ). Ponieważ nie ma nazw zaczynających się na X i Y, litera X umieszczona jako pierwsza wyświetlana jest jako Z. Identyfikator AAA jest zarezerwowany dla kwadratu nieprzypisanego do komórki.

Na razie użyłem następujące:
AAA = 0 - zarezerwowany
BYD = 1303 - Bydgoszcz
BQT = 1111 - szlak Bydgoszcz - Toruń przez Solec Kuj.
BUN = 1209 - szlak Bydgoszcz - Unisław
CHA = 1534 - Chełmża
INO = 5760 - Inowrocław
NWW = 9382 - Nowa Wieś Wlk.
TOR = 13225 - Toruń
UNI = 13866 - Unisław

Ponadto dodane później:
AWI - Zawiercie
BBA - Bielsko-Biała
BKW - Bukowno
CHR - Chrzanów
CZD - Czechowice-Dziedzice
HRB - Herby
IEC - Żywiec
KBK - Kluczbork
KNC - Koniecpol
KLT - Kalety
KPN - Kępno
LBC - Lubliniec
LSZ - Leszno
MSZ - Myszków
NMS - Namysłów
OLE - Oleśnica
OSW - Oświęcim
PRJ - Poraj
PSZ - Pszczyna
RAC - Racibórz
RYB - Rybnik
SYC - Syców
TCH - Tychy
WBM - Wolbrom
WLN - Wieluń
WLS - Włoszczowa
WOL - Wolsztyn

Na obrazku w załączniku nie widać trzeciej litery (nie mieści się i nie jest wyświetlana przy 16px/km). Stąd zalecenie, by identyfikatory sąsiednich komórek nie miały początkowych dwóch liter identycznych.

2009-02-01 Dodana informacja o użyciu litery X zamiast Z oraz kody kolejnych komórek.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej