Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Dziwne zachowanie AI, rwanie sprzęgu itd.
Marconi:
--- Cytat: bohunIC w 03 Października 2008, 13:35:30 ---Kasacja wpisu przy semaforze obsługującym SBL _sem_info załatwiła sprawę ze stawaniem składu
...
--- Koniec cytatu ---
Powodem zatrzymywania się składów oraz kulejące pociągi na trasach z SBL jest zbyt długi czas oczekiwania na odczyt komórki pamięci.
Czas ten wynosi aż 5 sekund. W tym czasie poruszający się skład ustawi na SBL sygnał S1, a po chwili go odczyta i wykona. Efekt? Jak wyżej.
Co do rozrywania składów. W moim przekonaniu nie jest to błąd AI, a .EXE, ponieważ rozrywają się nie tylko składy prowadzone przez AI, ale też i te prowadzone przez użytkowników.
bohunIC:
To też dotyczy kiedy zaistniała sytuacja?
Jak to jest u mnie:
szlak z SBL3 - wjazdowy 5kom z obsługą SBL - głowica wsch -wyjazdowy 5kom zwykły z uzleżnieniem od poprzedniego - głowica zach. (wcześniej stawał i się rwał) - *szlak bez SBL* - ToA - wjazdowy 5kom+pas
Teraz na szlaku bez SBL się rozrywa w połowie poprostu lok odjeżdza od wagonów i staje na następnym S1 a wagony po chwili rozpędem dobijają do loka :)
Mariusz1970:
Ja myślę, tak jak pisał Ra, że to może być spowodowane zbyt gwałtowną reakcją AI na sygnały podawane przez semki. Ja spróbowałbym stopniowo zmniejszać/zwiększać prędkości poprzez wpisanie do torów velocity. Wiem, że to kombinacje alpejskie, no ale skoro na tę chwilę może nie być innych rozwiązań. Zobacz też, czy w incach od semków, sygnałami którymi sterujesz AI jest event sem_distinfo_vmax. Event ten, jak się domyślam przygotowuje AI na sygnał na następnym semaforze.
Ja pamiętam jak pierwszy raz odpaliłem exe z niebem i odpaliłem Quarka. Skład z brutto-gagar się mi rozrywał. Domyśliłem się, iż AI w tym exe nie czekał na odluzowanie wagonów. W każdym bądź razie, z szacunkiem dla yB i Kursa, ja chyba jako jedyny używam exe 664, na którym AI w miarę ok działa. Pomimo, iż jestem przedpotopowy, jak na razie to exe jest dla mnie najbardziej stabilne z tych "nowych" exe i dopóki nie będę miał przekonania poprzez opinię innych, iż wyszło exe które jest stabilniejsze od 664, to pozostanę przy nim.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej