Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Dziwne zachowanie AI, rwanie sprzęgu itd.
bohunIC:
Bry.
Chciałem podyskutować z osobami, które znają się na zawiłościach exe odnośnie sterowania AI.
Problem w skrócie wygląda następująco; Mamy AI startuje sobie po s2 i jedzie, mija stację jedną, drugą super reaguje na sem_info no problem. W pewnym momencie, w tym samym miejscu nagle staje po przejechaniu s2, dzieje się to kiedy mija zwrotki na głowicy dokładnie. Wtedy zawsze rozrywa mu sprzęg i albo 1xx razy5 odczepia się od eu07 albo gdzieś w połowie się rozczepiają. Sprzęg wpisany 3 0, więc eu07 3 0 i 1xx 3 0 aż do ostatniego 3 0. Czy winą są zwrotki? Sprawdzone i wymienione, czy winą są null track'i wymienione tory i niema takiej możliwości. Więc czemu się rozrywa po przejechaniu 10km? Czy to wina eu07? Model Bartowski. No coś niesamowitego się dzieje z tym. Nie<>mam pomysłu co zrobić, czy może wagony/lok jest ''trefny'' ? Miałem takie coś z wagonami kiedy 201 ciągnoął eaosy i po przejechaniu 100m stawał i koniec. Pisze misje i pisze... Mariusz1970 nauczyl mnie SHUNT i memcelli i ku mojemu zdziwieniu, ''siódemka'' sie pięknie odczepia, 3E też a nagle takie jaja ze sprzegami. Czy coś pomoże zmiana sprzęgu żeby dodać śrube? 3 1 itd.
Pomóżcie fachowcy.
REWIZOR
Mihau:
Pamiętam, był taki problem, bodaj na trasie SDR18, gdy EPoczka wjeżdżała w perony, gubiła wagony Bmz. W tamtym przypadku była to wina exe. W tym widocznie też. Bohun jakie masz exe? Jeżeli 699kb to zapewne jego wina. Zmień na inne, nowsze jakieś.
No a problemy z exe to do youBy'ego trza kierować.
bohunIC:
Dzięki Michau.
Szkoda że nie ma bespośredniego połączenia jak w XP że wysyłamy komunikat błędu prosto do yB.
Mam 699KB niestety/stety. jakie polecacie exe w takim razie? Wymienie i sprawdze o co loto. Senior yB mało temu winny robi z exe tyle ile umie, konsekwencją niektórych działań jest powielanie buga z exe na exe niestety. Pisałem 1000000000000000000000 razy o tym że AI to wolna amerykanka i na pełny wymiar eventów można nie liczyć jednak nikt nie chciał nawet tematu podjąć. Zły jestem z tego powodu bo można zrobić naprawde cacy misje z ogromem eventów, manewrów itd. To jak kaganiec założony za nic.
Mariusz1970:
Ciężko mi powiedzieć co dokładnie, ale nie zwalajmy wszystkiego na exe. Sam się już przekonałeś, że nie wszystkiemu winne jest exe.
Jak nie kijem go to pałką i zawsze jest jakieś rozwiązanie.
Ja zrobiłbym tak:
1)Sprawdziłbym programem diagnostycznym Ra scenerię a przede wszystkim to felerne miejsce.
W twojej scenerii Krewetkowo było takie miejsce, że lok stawał dęba jakby była niewidoczna ściana - powód: zdublowany tor (2 tory miały takie same współrzędne).
2)Przyjrzałbym się współrzędnym p1 i p2.
W Krewetkowie był tam krótki tor, dla wstawienia składu. Jak AI ruszało, to rozrywało skład. Powód: dokładnie nie wyjaśniłem, ale udało mi się to usnąć, zamieniająć p1 i p2 miejscami. Tam była taka sytuacja, iż ten tor i jego p1 i p2 były odwrtonie postawione w stosunku do torów: poprzedzającego i toru następnego, czyli mniej więcej wyglądało to tak:
p1p2-p2p1-p1p2
Zrobiłem:
p1p2-p1p2-p1p2
Nie wiem dlaczego to przeszkadzało, ale po zmianie było ok.
Dużo czasu zajęło mi to, bo myślałem na początku, że coś ze sprzęgami, później, że AI nie czeka na odluzowanie.
Zmniejszałem wagony, aż został tylko lok i wagon i też się rozrywał.
W końcu zadałem sobie pytanie: co jest do cholery nie tak?
W innych sceneriach jest ok, a tu takie jaja. No i przyjrzałem się współrzędnym i to powyższe zauważyłem.
3)Sprawdziłbym, czy w momencie przejazdu składu nie jest wyzwalany event kluczujący tą zwrotką.
4)Mam nadzieję, że powód nie jest prozaiczny, wykolejenie (zbyt duża prędkość składu, a zwrotka jest na +). :)
Tyle, co wiem, to powiedziałem, nie wiem czy coś Ci to da.
Pozdro
EP08_015:
Ja mam takie coś na trasie całkowo. Gdzieś nastepuje notoryczne zrywanie składu. Na MZD w kilku miejscach też. Pamietacie exe 664? Jedyne co prawda na dzień dzisiejszy ubogie we funkcje, ale działało i nic nie zrywało a ai całkiem nieźle śmigało. Jedyne kłopoty były z et22.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej