Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Dziwne zachowanie AI, rwanie sprzęgu itd.
bohunIC:
Pies drapał...
Nie wiem kaj problem jest, ciągle to samo zmiana exe nie bardzo pomaga. Jeśli ustawimy sprzęg na 3 1 to będzie jeszcze dodatkowo śruba, czyli śrubę też urywa? To może AI coś nieświadomie hamuje i potem zamiast odluzować to rwie do przodu i rozrywa sprzęg? Kiedys Ra pisał jak się AI zachowuje i może to byłaby kwintesencja/puenta sprawy? Ale z drugiej strony skład przejeżdza 10km i potem go rozrywa? Też bezsensu.
Mariusz1970:
--- Cytuj ---...może to byłaby kwintesencja/puenta sprawy?
--- Koniec cytatu ---
Jak tam sobie chcesz, widać, że idziesz po mniejszej linii oporu, czyli zwałka na exe.
Wstaw loka i jeden wagon i zobacz. Jeśli to exe i wina nie odluzowanych wagonów, to wtedy wyjdzie. Jeśli będzie dobrze, wstaw 2 wagony itd.
Możesz również wstawić exe 664 i też zobaczyć.
Zadaj sobie pytanie takie:
Jeśli to exe, to dlaczego na innych sceneriach jest dobrze, nic się nie rozrywa przejeżdżając przez zwrotki?
Może problem tkwi w mojej scn?
Istnieje co prawda mozliwość, że coś z exe, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne. Nawet jeśli, to można coś w scn tak zmienić, aby exe to łykało.
Czy sprawdziłeś, to o czym pisałem w poprzednim poście?
Bo jeśli nie, wiadomo przymusu nie ma, ale nie po to ktoś pisze, aby to olać i kurczowo trzymać się swojej teorii. Chyba, że ktoś pisze ewidentne głupoty. Może twoim zdaniem pisałem.
bohunIC:
Mariusz, bardzo cie lubię i mam respect, ale zbyt szybko wydajesz osąd nad samym sobą. Tak czytałem, będe próbować. moja sceneria musi być dobra bo ''badziewia'' nie mam zamiaru wypuszczać. Głowa do góry. Będę walczyć tak długo aż problem się rozwiąże. Brak ci pewności siebie w tym co piszesz że za chwile dementujesz to? Nie ma po co jest okej, spodziewałem się więcej sugestii a ty jako jeden z pierwszych pośpieszyłeś z pomocą. Więc albo mała wiedza userów albo znieczulica :)
W każdym razie dzieki za pomoc i czekam (nie ukrywam) na inne propozycje rozwiązania problemu.
pol102:
Propozycję opisał świetnie Ra w kontekście SPT, ale yB rozkochał się w cudownie dokładnej fizyce hamulców. Gdyby AI jeździło jak klocek byłoby lepiej. Ale żeby nie było, oto fragment wypowiedzi:
--- Cytuj ---"AI będzie sięgać w przód wzdłuż swojego toru na odległość równą podwojonej drodze hamowania. W dalszych torach może się zmienić współczynnik tarcia szyn i trzeba to uwzględnić. Po napotkaniu urządzenia ograniczającego, wyliczana będzie konieczna zmiana prędkości w czasie. W zależności od jej wartości, wyłączany będzie napęd (gdy niewielka), lub załączane hamowanie. Współczynnik tarcia dalszych torów może być porównany z aktualnym i przy jego korzystnej wartości, hamowanie może być opóźnione. "
--- Koniec cytatu ---
I na tym już można prawdopodobnie zyskać kilka FPSów, a wracając do meritum sprawy skończy się zrywanie składów. Wtedy można pomyśleć o tym o czym yB wspomniał jakieś pół roku temu przypadkiem na IRCu, a mianowicie przepisać AI na nowo.
Ra:
Ja proponuję wybrać ten trefny skład do prowadzenia, wcisnąć [Q] i zobaczyć, jak będzie jechał. W moim odczuciu dużo problemów robią tory z małym velocity, tudzież duży skok velocity. AI steruje hamulcem, jakby miało samochód osobowy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej