Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

[Propozycja]Wspólna twórczość - wspólna sceneria.

<< < (5/11) > >>

Rudzik:
Jeśli chcecie, mogę porobić zdjęcia, jak wygląda stacja w Wilkowicach i okolica stracji. Nagrać zapowiedzi (chociaż wystarczy tylko sygnał przed zapowiedzią, bo reszta jest czytana przez lektora komputerowego) kilka zdjęć, które się mogą na teksturki przydać itp...

BTW
Na bocznicy w W-cach zawsze jakieś EAOS'y stoją, a towarowe na południe przy peronie 1 nawet po kilka godzin czekają. I szlakowe BB-Lipnik - W-ce się zmieniły.

Paul:

--- Cytat: Ra w 17 Września 2008, 15:57:48 ---Plan na generowanie terenu jest taki, że pod samym torem będzie nasyp, utworzony z road. Nasyp ten będzie również w wykopach, gdzie będzie robił za jedną stronę rowu. Równolegle do toru, w miejscu w którym powinien być rów, będą dwie linie ograniczenia terenu.
--- Koniec cytatu ---

Chyba lepiej było by zrobić jako mesh - lepiej będzie się potem obrabiać w przypadku mostów, przepustów, nie mówiąc o całej stacji na nasypie, żeberkach itp. W skryptach do 3DS jest takie narzędzie do tworzenia nasypów, nadaje się też do wykopów (tyle że bez rowów) i za pomocą obiektów boolean można to potem połączyć w jedną bryłę z modelem terenu (trzeba jedynie pousuwać wystające/pokrywające wykop trójkąty) - myślałem właśnie o czymś takim. Ale wtedy i tak trzeba ręcznie poprawić teren w okolicy torów aby był na odpowiednim poziomie względem torów - odwzorowanie profilu pionowego linii przeze mnie ma ograniczoną dokładność.

--- Cytat: Ra w 17 Września 2008, 15:57:48 ---Nie mam jeszcze pomysłu na to, żeby zredukować trójkąty SRTM leżące na jednej płaszczyźnie i oddalone od toru. Najlepiej byłoby w pewnej odległości wstawiać "tło", czyli pionowy bądź ukośny plane z tekturą będącą fotografią terenu "po horyzont".
--- Koniec cytatu ---

Siatkę trójkątów można uprościć w wybranym stopniu - narzędzie optimize w 3DS. "Tło" - jak już to tylko w odległości takiej samej, jak oryginalny obiekt (np. łańcuch gór), chociaż nie wiem czy to w przypadku gór ma sens (a narazie i tak niczego nie widać, bo są za daleko żeby były renderowane).

--- Cytat: Kacu w 17 Września 2008, 15:59:44 ---Jeśli chcecie, mogę porobić zdjęcia, jak wygląda stacja w Wilkowicach i okolica stracji. Nagrać zapowiedzi (chociaż wystarczy tylko sygnał przed zapowiedzią, bo reszta jest czytana przez lektora komputerowego) kilka zdjęć, które się mogą na teksturki przydać itp...
--- Koniec cytatu ---

Okolice prawie wszystkich stacji znam i mam poglądowe zdjęcia. Najbardziej by się przydały - jak już pisałem - filmy poszczególnych szlaków zrobione z końca pociągów, ewentualnie coś na kształt słupka kilometrażowego z www.lhs.pl - spacer po torach i zdjęcie co 100m w obie strony - to było by nawet lepsze ;)) Zdjęcia na tekstury jak najbardziej - nastawnie, posterunki, budynki stacyjne, magazyny. Zapowiedzi peronowe to raczej detale do zrobienia na sam koniec. Lektor komputerowy w Wilkowicach? No tak, wszystko sterowane przez SIEMENSa w Żywcu - co to się porobiło :P

--- Cytat: Kacu w 17 Września 2008, 15:59:44 ---BTW
Na bocznicy w W-cach zawsze jakieś EAOS'y stoją, a towarowe na południe przy peronie 1 nawet po kilka godzin czekają. I szlakowe BB-Lipnik - W-ce się zmieniły.

--- Koniec cytatu ---

Towarowe stoją wszędzie - ruch jest na granicy przepustowości. I do tego te krótkie tory stacyjne ograniczające długość większości pociągów towarowych do 200m. Zdawki z Eaosami też będą, albo z jęczmieniem do browaru w Żywcu ;) Szlakowe wiem że się zmieniły - ale dołączone rozkłady są z 2004/05, kiedy było po staremu. A teraz już prawie wszystkie osobowe na kiblach, brr.

Pozdr, Paweł

Mati_An:

--- Cytat: Paul w 17 Września 2008, 18:47:21 ---A teraz już prawie wszystkie osobowe na kiblach, brr.
--- Koniec cytatu ---
Z wagonowych zostały jeszcze Skalnica i Góral (no chyba że o czymś zapomniałem), tylko może być problem z teksturami wagonów (ale to już inny temat). Co do trasy to zaskoczyło mnie że jest na niej aż takie pochylenie, nigdy bym nie pomyślał.

Rudzik:

--- Cytat: Paul ---spacer po torach i zdjęcie co 100m w obie strony - to było by nawet lepsze ;)) Zdjęcia na tekstury jak najbardziej - nastawnie, posterunki, budynki stacyjne, magazyny.

--- Koniec cytatu ---
Jutro po szkole jak nie będzie padać idę z aparatem na stację.
Zobaczę, kiedy będę miał czas to wyjdę z aparatem na szlak.

BTW
Co do FPS to w Czechowicach i Bielsku miałem po 20 (2,2 GHz, 1GB Ram, 256 MB GeForce 8500GT, MaSzyna na "full") na szlaku 35-60.

Paul:

--- Cytat: Kacu w 17 Września 2008, 20:29:00 ---Jutro po szkole jak nie będzie padać idę z aparatem na stację.
--- Koniec cytatu ---

Z obiektami spokojnie, narazie jest do zrobienia masa innych rzeczy.

--- Cytat: Kacu w 17 Września 2008, 20:29:00 ---Zobaczę, kiedy będę miał czas to wyjdę z aparatem na szlak.
--- Koniec cytatu ---

Nie no, żartowałem, robienie w ten sposób (piechotą z aparatem) 75km ruchliwej linii to chyba jednak nienajlepszy pomysł ;)

Pozdr, Paweł

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej