Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
[Propozycja]Wspólna twórczość - wspólna sceneria.
Sm 42 driver:
Witam. Chciałbym wyjść z pewną propozycją zrobienia realnej scenerii. Jak mówi nazwa wątku 'wspólna twórczość - wspólna sceneria', więc aby ten projekt "wypalił" musi w nim uczestniczyć co najmniej kilka osób. Potrzeba by było osób, które:
a) znają dobrze scenerię, którą proponują (patrz niżej),
b) mogą wykonać, udostępnić materiały na temat tejże linii (zdjęcia, plany),
c) umieją robić tekstury ze zdjęć,
d) umieją modelować.
Jeśli pomysł się spodoba to ja nie narzucam scenerii, każdy zaproponuje swoją a potem zrobimy głosowanie :) Nie chciałbym się narzucać, ale mogłaby być to sceneria, która jest linią spalinową i posiada klimat oraz nie jest dość długa :) Tak więc czekam na wasze opinie, oraz jeśli pomysł się spodoba, propozycje linii.
Pozdrawiam
Sm 42 driver
Rudzik:
Ja bym proponował Wilkowice-Bystra - Bielsko-Biała Główna (10 km, zelektryfikowana)
a) znam (bardzo) dobrze tą trasę
b) zdjęcia stacji i linii porobię i okolic, plan stacji wszystkich oprócz B-B Gł. znam
c) mogę trochę rzeczy sfocić:) Szczególnie u siebie (Wilkowice)
d) noooooo z tym jest DUŻY problem...
Mam nadzieję, że są jeszce jakieś osoby z BB i okolic które by mi pomogły... oczywiście jakby moja propozycja się przyjęła.
Sm 42 driver:
Dziękuję, że się ktoś zainteresowany znalazł :)
--- Cytat: Kacu w 11 Września 2008, 21:35:00 ---plan stacji wszystkich oprócz B-B Gł. znam
--- Koniec cytatu ---
www.semafor.prv.pl --> Plany Stacji --> 'B' --> Bieslko Biała Główna ;)
Jak wiadomo, ten odcinek leży na linii nr 139 ;)
http://kolej.one.pl/index.php?dzial=linie&id=401&okno=przebieg
Ostatnio przeglądając http://eu07.pl/download/scenerie/ natrafiłem na taki tytuł: Linia 139, więc nie wiem czy jest sens robić tą scenerię skoro ktoś już ją robi :)
Czekam na dalsze opinie i propozycje.
Pozdrawiam
Ra:
Ja właśnie pracuję nad edytorem, który pozwala umieszczać tory z dokładnością ok. 10cm na tle zdjęć lotniczych pobieranych z geoportal.gov.pl. Zdjęcia są takiej jakości, że o ile tory da się precyzyjnie umieścić, to czasem trudno zgadnąć gdzie one właściwe są (widać np. wyraźnie tylko krawędź peronu). W większości przypadków niezbędne są plany albo możliwość sprawdzenia na miejscu. Ale są też takie miejsca, gdzie można podkłady policzyć.
Mogę również zapewnić wykonanie terenu przy pomocy SRTM. Nie jest bardzo dokładne (±5m), ale lepsze to niż wszystko płaskie.
Proponowałbym teren niezbyt zurbanizowany.
Jeśli chodzi o scenerie realistyczne, jest dużo możliwości. Na chwilę obecną są ułożone tory od Zwardonia (granica słowacka) przez Bielsko-Białą i Czechowice-Dziedzice. Dalej jest dziura do Katowic, w okolicy Katowic jest sceneria PMPPW - nie posiadająca jednak torów PKP na chwilę obecną. Dalej na wschód, za Krakowem jest Bochnia-Brzesko-Okocim (której dużo brakuje do realistyczności), a na północy, od Częstochowy odchodzi Linia 61 na zachód. Potem jest dziura aż do Szczecina. Podobno istnieją tory dla okolicy Łodzi, ale z paczkami się nie spotkałem.
Sm 42 driver:
Gratuluję pomysłu co do edytora :) Można wiedzieć jak oceniasz postępy prac (w %)?
--- Cytat: Ra w 11 Września 2008, 21:50:56 ---Proponowałbym teren niezbyt zurbanizowany.
--- Koniec cytatu ---
Toteż sugeruję trasę niezelyktryfikowaną, z klimatem, prowadzącą przez jakieś wsie :)
Pzdr
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej