Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Ortofotomapa jako teren

<< < (2/6) > >>

RooteK:
Może spróbuj z bardziej górzystym terenem. Będzie to bardziej widoczne.

bohunIC:
Troche pixeloza, czego się można spodziewać było :/ Czy jest szansa na lepszą jakość pliku graficznego/textury?

Ra:
Spróbuję wstawić tory, na razie są 250m poniżej tego terenu. Tekstura ma rozdzielczość 1px/m, więc na najbliższe otoczenie się nie nadaje. Trzeba policzyć optymalną odległość zastosowania tej tekstury. Oko ludzkie ma rozdzielczość 1' kąta, co daje 30cm/km. W Symku to nierealne, ale trzeba znaleźć kompromis (np. słabe tekstury w BVE wyglądają dosyć znośnie, bo jest mała rozdzielczość okienka).

Jeśli chodzi o jakość zdjęć satelitarnych, to rozdzielczość plików z geoserwer.pl (Zumi) to 80cm/px i tylko większe miasta są, geoportal.gov.pl ma ortofotomapy czarno-białe w rozdzielczości 25cm/px (nie wszędzie, np. okolice Szczecina miały 50cm/px). Google Maps nie analizowałem, ale tam też raczej większe miasta. Moim zdaniem jakości tekstur już się nie poprawi, zresztą zajmowały by ogrom miejsca.

RooteK:
jeżeli przed nazwą tekstury damy znak # to nie będzie ona rozmywana. Np:

XXX.tga << tekstura rozmywana między pixelami
#XXX.tga << tekstura nie rozmywana.

Może to wzmocni efekt.

bohunIC:
A jak widzicie rozwiązanie problemu najblizszego otoczenia? Chyba nie zrobimy tak że wstawimy sobie przy torze głównym grass.bmp a potem texture z geoportalu? To będzie bardzo wydaje mi się żle wyglądac i mało realnie. Ja proponuje zrobić w max najlepszej rozdzielczośći texture przytorowego otoczenia i wstawiać przy szlaku, potem juz moze iść gorsza jakość. Wiadomo las, budynki i drzewa nam zakamuflują to wszystko. Wogóle to brakuje nam porządnych drzew w tga. Bo ciągle jakoś to wygląda tak bardzo bajkowo czyż nie? Jak coś służe usługami w materii wykonawstwa drzew i lasów. Jak mi porobicie foty to zrobie wam ładne drzewa, sosny, topole itd. Bo ja myślałem też żeby zrobić krajobraz jako kilka planów z tga np. poustawiać w rzedzie domki drzewa i w odległości 100m wstawiać taki ciąg i było by to fajnym tłem. Sorry za offtopa! Ale bardzo mnie interesuje temat terenu i jego ulepszania.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej