Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Ortofotomapa jako teren

(1/6) > >>

Ra:
Ortofotomapa z geoserwer.pl jako teren

Dziś po raz pierwszy wstawiłem ortofotomapę jako teksturę terenu. Oryginał pochodzi z geoserwer.pl:

Plik ma rozmiar 1251×1251 i obrazuje powierzchnię 1km2. Został przetworzony w następujący sposób:
 1. Został zmniejszony rozmiar do 1000×1000 pikseli, aby na jeden metr przypadał jeden piksel.
 2. Został dodany margines 24 piksele z prawej i od dołu, aby uzyskać teksturę 1024×1024 pikseli. Docelowo margines będzie użyty do powielenia na nim fragmentów sąsiednich kwadratów, aby uniknąć efektu zawijania tekstury (po lewej stronie widać jej prawy fragment - najczęściej widać to jako czarne kreski nad lasami, np. w Quarku).
 3. Plik zapisany w formacie BMP zajmuje 3MB.
 4. Namiastka scenerii z widokiem na ortofotomapę jest w załączniku. (Nie są uwzględnione wysokości SRTM - zrobię później.)

Jak widać, ortofotomapa nadaje się dobrze do symulatora lotów. Do celów Symulatora EU07 przydatna będzie przy edycji scenerii oraz może jako widok w dolinę. W zbliżeniu (przez szybę SM03) wygląda marnie i raczej się nie nadaje na najbliższe otoczenie torów (w końcu ma 1px/m).
2009-12-31 Zmiana tytułu wątku.

bohunIC:
Ra, a jakby wmodelować teren zgodnie z mapą i siatką wysokościową i nałożyć ten bmp? miało by to sens czy jest naprawde biednie z jakością? Myślałem o tym kiedys w TRSie tak robia i wychodzi całkiem nieźle. Co myślisz o takim zabiegu? Oczywiście tylko najważniejsze załamania terenu. Doliny, wzniesienia, rowy itd.

Ra:
Ma to sens. Tylko siatka SRTM ma oczka 63m×91m, przez co na 1km2 wychodzi 350 trójkątów. Jeden wpis trójkąta zajmie ok.  350 bajtów, co daje 120kB/1km2. Na 64km2 (nie tak dużo) wychodzi 7.5MB terenu. Trzeba zrobić optymalizację trójkątów (łączenie współpłaszczyznowych, triangle_strip, triangle_fan) oraz wyciąć te, które nie będą widoczne.

Plus tekstura 3MB/1km2 (ją można zmniejszyć o połowę, więcej chyba nie ma sensu).

Scenerię z siatki wysokościowej (i mapy topograficznej) zrobiłem już rok temu, ale wtedy nie umiałem przeliczyć współrzędnych geograficznych SRTM na prostokątne płaskie. W miarę rozwoju mojego edytora zrobię linie równoległe do toru, zachowanie przekrojów (wygeneruje wykopy), linie lasu (skok 4m widoczny na SRTM).

Niedługo przekonwertuję współrzędne SRTM i podstawię pod tę ortofotomapę.

Ra:
Takoż zrobiłem. Niestety wybrana przeze mnie okolica nie obfituje w różnorodność terenu, różnice są rzędu 5m, czyli w granicach błędu SRTM. Wygląda chyba dobrze, chociaż sami zobaczcie.

Z moich ubiegłorocznych eksperymentów wynikało, że teren wygląda lepiej, jeśli różnice wysokości przemnoży się przez 3. Ale to być może subiektywne wrażenie.

youBy:
A dasz radę pokazać ten teren w porównaniu z taborem? Dla mnie sam teren jako teren niestety niewiele mówi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej