Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Ortofotomapa jako teren

<< < (3/6) > >>

Żabek:

--- Cytat: Ra w 07 Września 2008, 20:35:47 ---Google Maps nie analizowałem, ale tam też raczej większe miasta.
--- Koniec cytatu ---
Google Maps odpada w zupełności. Zdjęcia np. Katowic robione są chyba późną jesienią o zachodzie słońca i są całe w odcieniach pomarańczu.

Ra:
Wydaje mi się, że najbliższe otoczenie to musi już zostać tak, jak jest teraz. Bo trzeba by pewnie mieć własny samolot (przynajmniej motolotnię) i latać nad torami, co jest niebezpieczne ze względu na druty wysokiego napięcia. Niestety wraz ze wzrostem rozdzielczości monitorów wpadamy w pułapkę wymogu tekstur o coraz lepszej jakości, a potem to już tylko zrobienie Matrixa pozostaje. Na jakieś uproszczenia trzeba się zgodzić. Myślę, że tak jak pojawiają się nowe tekstury szyn i podsypek, to również można by coś przygotować jako otoczenie.

Aktualnie układam tory wg ortofotomap z geoportal.gov.pl, co daje dokładność rzędu 20cm. Jednocześnie chciałbym opracować przekrój poprzeczny toru, czyli pod tory wsadzić road formujący nasyp, ewentualnie rów na płaskim i w wykopach.

Ortofotomapy wykorzystane na tekstury trzeba by rozmazać w okolicy torów, dróg i domów na kolor otoczenia, aby na postawione na nich obiekty nie przebijały kształty z ortofotomapy. Pewnie również drzewa trzeba by rozmazać.

Ra:
Podniosłem dziś tory i wstawiłem tabor. Za czwartym razem wyszło mi dobrze, za trzecim miałem kolejkę górską. I tak jeszcze tory są za wysoko... Oczywiście tam na drodze powinien być wiadukt (będzie wkrótce) i trzeba poprawić linie lasu...

Ra:
Ortofotomapa z Zumi.pl jako teren

Minęło trochę czasu... Obecnie serwisy mapowe oferują rozdzielczość rzędu 10px/m, ale tylko dla większych miast. Wypadało by wypróbować, jak to będzie wyglądało. Mam też nieco lepszą wiedzę na temat układów współrzędnych i ich przeliczania.

Za pomocą programu ZumiBuddy pobrałem trochę mapek z Zumi. Są one cięte wg współrzędnych geograficznych WGS84, więc mapować je trzeba na trapezy. Można by nawet mapować na siatkę SRTM, ale ta ma pewne niewielkie przesunięcie (ktoś robił poziomnice co 25m i porównywał z mapą topograficzną). W każdym bądź razie najbardziej szczegółowe mapki są kwadratami 250px, o rozmiarze około 25m (±2m). Złożenie 16 takich mapek daje teksturę 1024×1024 i czworobok o bokach długości około 100m. Zrobiłem to tak samo z paskiem na 24px, jak to jest opisane na początku.

W tej okolicy mapki są cięte co 0.000375° w długości oraz 0.00025° w szerokości. Nie wyliczałem jeszcze współrzędnych w PUWG 1992, póki co wpasowałem ręcznie. Moim zdaniem wygląda nieźle, jednak mapki nadają się do retuszu. No i pozostaje kwestia zgodności z regulaminem (dozwolone wykorzystanie na własny użytek).

JONIN_EZT:
Witam

Jakiś czas temu znajomy polecił mi mapy satelitarne ze strony www.pkt.pl
Jakość tych map jest o wiele lepsza od wszystkich googlowkich map oraz zumi.
Myślę, że bardzo posłuży przy budowaniu realistycznych tras.
Dodam, że jest najaktualniejsza ze wszystkich, zdjęcia pochodzą mniej więcej z wakacji 2008.

Przykładowy rzut na południową głowicę rozjazdową (Gdynia Główna)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej