Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
EL2 v.2008
eu07-001:
No ,to jeszcze zmienić ten boczny pantograf i będzie git :D
A przy okazji nasuwa mi się pytanie: do czego jest ten niebieski wężyk na środku czoła?
EP08_015:
Powiem szczerze że niewiem. Dowiem się od mecha z konina. Wiecie, że na końcu falnsów jest dzwonek? Jak mechanik pcha wagony, to zapala się na koncu skladu biale swiatlo i dzwoni dzwonek "bim bim bim". Dzwonek jest elektryczny. Wagony posiadają takie 2 skrzynki elektryczne. Wzdłuż składu wagony sa połączone elektrycznie.
gisio:
--- Cytat: Patrykos w 31 Sierpnia 2008, 09:18:24 ---
--- Cytat: GłowaWojtas w 30 Sierpnia 2008, 23:15:11 ---W kopalniach np. piasku
--- Koniec cytatu ---
W kopalniach węgla kamiennego np. KWK Ziemowit , cała kopalnia jest pod siecią trakcyjną, a wjeżdżają tam normalne lokomotywy z PKP i innych prywatnych firm bez bocznego odbieraka. Nie wiem jak to wygląda w praktyce, czy ona opuszcza pantograf i powoli się toczy do tej strefy gdzie można dalej pobierać prąd, czy jest holowana.
Taka ciekawostka.
Pozdrawiam
Patryk
--- Koniec cytatu ---
Z tego co wiem w kopalniach węgla nie była stosowana boczna sieć trakcyjna. Na KWK Ziemowit jak i na innych większych kopalniach lokomotywy liniowe przyprowadzają pociągi i odbierają je z grupy torów zelektryfikowanych a pod załadunek wagony podstawiane są przez lokomotywy manewrowe. W tym miejscu niema sieci ani normalnej ani bocznej.
Patrykos:
Chyba masz rację, nie oglądałem dokładnego planu kopalni, gdy go obejrze to zedytuje post i wyjaśnie jak to jest z tą trakcją.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej