Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Jak zrobić budynek np. Dworca PKP w 3ds maxie?
urbanek:
Suuuper. Twoim sposobem zadziałało od razu. Błąd już więcej nie wyskakuje, wszystko się ładnie eksportuje.:-] Dziekuję za pomoc panie Zabciu. ;-)
przepioramarcin:
Ciekawostka na temat tekstur.
W tym wątku pojawiła się rada (uważam, że słuszna) iż należy sprawdzić kod
dotyczący tekstury w pliku .t3d.
Moja tekstura znajduje się w "texture/sochaczew/mojdom.bmp".
W związku z tym kod powinien być następujący:
Map : sochaczew/mojdom.bmp
i taki był.
Pomimo tego w symku budynek był biały (tekstura nie była widoczna).
Wpisałem następujący kod:
Map : mojdom.bmp
i w scenerii zobaczyłem oteksturowany budynek.
Dziwne, wręcz niezwykłe.
AtapiCl:
Ścieżka w .t3d do tekstury zależy od katalogu, w którym znajduje się model. Czyli:
Przykład 1:
Model jakistam.t3d znajduje się w katalogu /models/. W tym przypadku ścieżki do pliku w modelu będą odnosiły się do katalogu równorzędnego jeśli chodzi o tekstury. Jeśli w tym przypadku model jest w /models/, to katalogiem, do którego się odnosimy jest /textures/. I jeśli chcemy użyć tekstury, która się znajduje w podkatalogu /textures/ - w pliku .t3d używamy podkatalog_textures/tekstura.bmp itd. Jeśli tekstura znajduje się bezpośrednio w /textures/ - wystarczy tekstura.bmp.
Przykład 2:
Model jakistam.t3d znajduje się w katalogu /models/pkp/. W tym przypadku ścieżki do pliku w modelu będą również odnosiły się do katalogu równorzędnego jeśli chodzi o tekstury. Jeśli w tym przypadku model jest w /models/pkp/, to katalogiem, do którego się odnosimy jest /textures/pkp/. I jeśli chcemy użyć tekstury, która się znajduje w podkatalogu /textures/pkp/ - w pliku .t3d używamy podkatalog_textures_pkp/tekstura.bmp itd. Jeśli tekstura znajduje się bezpośrednio w /textures/pkp/ - wystarczy tekstura.bmp.
Trochę to zagmatwane, ale mam nadzieję że zrozumiecie ;]
eu07_304:
Jeżeli zaś model w np. textures/bud odnosi się do tekstury w głównym katalogu textures, wówczas należy wprowadzić jako map nazwę tekstury prprzedzoną slashem.
przepioramarcin:
Jeszcze jedno pytanie.
Może któryś z Panów wie , czemu tak się dzieje?
W maxie wszystko ok i po udanym eksporcie do t3d w scenerii nieciekawie to wygląda.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej