Autor Wątek:  Problem z cyfrakiem.  (Przeczytany 5388 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eu07-001

• Otrzymane polubienia: 3
Problem z cyfrakiem.
« dnia: 11 Sierpnia 2008, 14:03:48 »
Dzisiaj wybrałem się na foty.Nie było by w tym nic dziwnego,prawda?Ale gdy fociłem sobie EW58 aparat napisał: "Karta pamięci jest pełna.Czy chcesz zapisywać zdjęcia na pamięci wbudowanej?" Odpowiedziałem tak,bo chciałem dokończyć focenie.Dziwne,bo ok.10 min temu pisało ,że mogę zrobić jeszcze 735 zdjęć.
Sprzęt:
Kodak Easy Share Z885 Zoom Digital Camera
Karta pamięci Kingston 2GB

Proszę jak najszybciej o pomoc, gdyż 14-stego lub 15-stego jadę na Żuławy zobaczyć jeżdzącą tam wąskotorówkę.
Pozdro, eu07-001.

Offline Gagarek

• ZbanowanyZbanowany
  • JESTEM TROLEM
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem z cyfrakiem.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2008, 14:06:11 »
Nie wiem co to jest, kup sobie dodatkową kartę i problemu nie powinno by :D Nie znam się na aparatach, więc nie znam przyczyny tego zachowania. Może ktoś bardziej "ogarnięty" w tym Ci podpowie :D

Pozdrawiam

Offline Marcin1992

• Nokia Modder
    • Modyfikacje telefonów Nokia - www.NokiaHacking.pl
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2008, 14:10:27 »
Prawdopodbnie jakiś błąd zapisu. Sformatuj kartę w komputerze przez czytnik kart pamięci potem włóż do aparatu.

Offline Krzysiek626

• Zasłużony dla Symulatora
  • EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpnia 2008, 14:31:43 »
Jest za mało danych by ocenić co się stało. Sprawdź ile zdjęć zapisało się na karcie. Sprawdź czy nie ma nagranego jakiegoś filmu na karcie lub nie ma innych plików lub folderów. Coś Ci umknęło.
Najprościej jest pożyczyć pustą kartę SD i przetestować możliwości zapisu kolejnych zdjęć.
Prawdopodbnie jakiś błąd zapisu. Sformatuj kartę w komputerze przez czytnik kart pamięci potem włóż do aparatu.
Nie widzę powodu by formatować kartę po za aparatem.
Aparat robi to wystarczająco dobrze.
Karta pamięci to nie pamięć usb, one są delikatne i bez potrzeby nie należy ich wyciągać z aparatu. Nie znoszą też sąsiedztwa telefonów komórkowych. Karta i telefon w jednej kieszeni to zły pomysł.

Offline eu07-001

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpnia 2008, 15:30:51 »
Jest za mało danych by ocenić co się stało. Sprawdź ile zdjęć zapisało się na karcie. Sprawdź czy nie ma nagranego jakiegoś filmu na karcie lub nie ma innych plików lub folderów.
ad1. 714.
ad2. Jest około 10 filmów nagrywanych aparatem.
ad3. Nie ma zbędnych plików ani folderów,są tylko zdjęcia.

Offline RooteK

• Nieoficjalna strona węzła kolejowego Jaworzno.
  • Otrzymane polubienia: 27
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpnia 2008, 15:55:57 »
Może podłącz aparat do kompa i sprawdź ile miejsca ci zostało. Może być tak, że filmy są długie i w dużej rozdzielczości przez co zabierają dużo miejsca.

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpnia 2008, 15:56:55 »
Liczba zdjęć wyświetlana pozostałych do wykonania  jest tylko szacunkowa. To oznacza że że co prawda 735 zdjęć pozostało
ale faktycznie dało się zrobić tylko 700. Każde zdjęcie to inny rozmiar pliku i inna ilość informacji do zapisu na karcie. Stąd ta liczbna jest za każdym razem wyświetlana poglądowo ale nie dajeżadnej gwarancji że tyle zdjęć się zmieści.
Jeśli chodzi o filmy to te pliki zajmują mnóstwo miejsca, zależne jest to od ilości klatek na sekundę i rozmiaru (w pikselach) zapisywanego obrazu. Im dłłuższy film tym więcej zajmuje miejsca. Jednym filmem można zapisać całą kartę SD i nie zrobić żadnego zdjęcia.
Myślę że niedoczytałeś instrukcji aparatu fotograficznego, lub źle ją interpretujesz. Z podanych w ostatnim poście informacji wynika zrobiłeś 714 zdjęć i 10 filmów co na tę wielkość karty i ten aparat jest zupełnie normalnym wynikiem.
Może podłącz aparat do kompa i sprawdź ile miejsca ci zostało. Może być tak, że filmy są długie i w dużej rozdzielczości przez co zabierają dużo miejsca..

Tylko po co? Jak dla mnie aparat zachowuje się normalnie. Trzeba trochę wprawy w czytaniu informacji ekranowych i to wszystko. Poprawność zapisania karty, czyli ile plików i jakiej wielkości są te pliki lepiej sprawdzić czytnikiem kart SD. Szkoda baterii w aparacie na takie podłączanie.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2008, 16:08:37 wysłana przez Krzysiek626 »

Offline eu07-001

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia 2008, 16:45:55 »
Liczba zdjęć wyświetlana pozostałych do wykonania  jest tylko szacunkowa. To oznacza że że co prawda 735 zdjęć pozostało
ale faktycznie dało się zrobić tylko 700. Każde zdjęcie to inny rozmiar pliku i inna ilość informacji do zapisu na karcie. Stąd ta liczbna jest za każdym razem wyświetlana poglądowo ale nie dajeżadnej gwarancji że tyle zdjęć się zmieści.
Zrobiłem ok. 1100 zdjęć, ale obecnie na karcie trzymam 714.Mój aparat po zmianie rozdzielczości i zrobieniu zdjęcia oblicza średnią wielkość (Kb) zdjęcia danego wymiaru i dzieli przez to pojemność karty.
Jeśli chodzi o filmy to te pliki zajmują mnóstwo miejsca, zależne jest to od ilości klatek na sekundę i rozmiaru (w pikselach) zapisywanego obrazu. Im dłłuższy film tym więcej zajmuje miejsca. Jednym filmem można zapisać całą kartę SD i nie zrobić żadnego zdjęcia.
Najdłuższy film ma ok.2 min ,a wszystkie rozdzielczość 640x480.

Pozdro, eu07-001
Ps: Dlaczego dałeś cztery takie same cytaty? :D

Offline Patrykos

• Otrzymane polubienia: 9
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpnia 2008, 17:09:58 »
No to 2 minutki filmu to około 90-100 mb w tej rozdzielczości. Lepiej zrzuć filmiki.
Pozdrawiam, Patryk
https://www.facebook.com/WarsztatPatrykosa
Węgrom gratulujemy Ikarusa.

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
  • Otrzymane polubienia: 47
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpnia 2008, 19:54:11 »
Karty pamięci generalnie nie służą długiemu przechowywaniu zdjęć. Byłeś na wyprawie - zrzuć fotki na kompa, kartę sformatuj w aparacie. Masz pewność, że zawsze jak idziesz gdzieś na foty, to 2GB w zapasie są. Po co tachać pełne karty (które notabene są dziś tańsze niż barszcz...). Dodatkowo taki tego urok, że im więcej na nich cennych zdjęć, tym większa szansa, że je stracisz ;]
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline eu07-001

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Sierpnia 2008, 16:43:15 »
Dziękuję za pomoc, z tematem róbta co chceta. :)