Jeszcze jedna uwaga.
Tworząc modele powinieneś zwrócić uwagę na to, aby żaden segment w pliku *.t3d nie miał więcej niż 2^15 wierzchołków, co w konsekwencji daje 10922 trójkąty. Jeżeli z jakiś powodów segment wychodzi większy, powinieneś podzielić go na dwie części. Dla wygody powinieneś przyjąć liczbę 10900 jako graniczną ilość trójkątów w segmencie.
Dlaczego o tym piszę?
Otóż testowałem Twoje modele na dwóch komputerach, praktycznie identycznych, różniących się jedynie kartami graficznymi. Na jednym z nich modele chodzą bez zarzutu. Na drugim z kartą graficzną ASUS EAX800GTO symulator się wysypuje. Dokładnie po uruchomieniu scenerii po 1 - 2 sekundach komputer się zawiesza, czasami dzieje się to już w trakcie inicjalizacji pojazdu. Dotyczy to wszystkich w/w modeli.
Pierwszy raz problem pojawił się przy SM15. To tam rozwiązałem ten problem dzieląc "przerośnięty" segment na dwie mniejsze części, ale go zignorowałem, sądząc że to jakiś niewytłumaczalny kaprys mojego komputera. Okazuje się jednak że nie.
Nie wiem, czy ten problem kiedykolwiek wystąpił u innych userów, ponieważ nie śledzę wszystkich wątków, a w tym dziale jestem dopiero kilka dni.
Ponieważ potencjalnie ten problem może dotyczyć każdego użytkownika symulatora, pozwoliłem sobie na napisanie tego posta.