Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Prace nad HTV i STV

<< < (5/8) > >>

youBy:

--- Cytat: "Dżyszla" ---Tylko dwa pytanka: jazda z poborem to gdy nastawnik znajduje się w pozycji innej niż pierwsza a styczniki liniowe są załączone, tak?
--- Koniec cytatu ---
Normalnie biorąc to wtedy, gdy prąd płynie, czyli jego wartośc jest różna od 0, a to w plikach dat jest zapisywane

Radkos07:

--- Cytat: "Dżyszla" ---Tylko dwa pytanka: jazda z poborem to gdy nastawnik znajduje się w pozycji innej niż pierwsza a styczniki liniowe są załączone, tak? I dwa: od jakiego ciśnienia w cylindrach hamulcowych liczy się jako hamowanie?
--- Koniec cytatu ---

Może raczej każda pozycja różna od pozycji zerowej oraz jak napisałes gdy zamknięte są styczniki liniowe.

Rejestracja hamowania jest wtedy gdy ciśnienie w cylindrze osiągnie wartość 1,6 lub 1,8 atmosfery (teraz nie pamiętam dokładnie)

Tak więc dlatego na taśmie nie są rejestrowane hamulec poślizgowy oraz gdy np. hamuje się samym składem.

Mariusz1970:

--- Cytuj ---Mariusz - na podstawie nazwy tor zawsze można wyświetlić ;) Ba, nawet można dowolny tor wyświetlić
--- Koniec cytatu ---

Wcześniej pisałeś, że

--- Cytuj ---2. W przypadku optmalizacji (łączenie długich torów w jeden) będą dane niezgodne ze stanem faktycznym w scenerii (w przypadku trybu Autorskiego nie łączy torów nazwanych z innymi
--- Koniec cytatu ---

dlatego napisałem:

--- Cytuj ---Nawet jak będą jakieś niedokładności, to można dla sprawdzenia zrobić to co już jest, czyli na podstawie nazwy wyświetlić tor.
--- Koniec cytatu ---

Więc jeśli zaznaczanie toru nie będzie dokładne można się będzie przekonać czy się dobrze trafiło poprzez wyszukanie po nazwie. Chyba, że Cię źle zrozumiałem.

Pozdrawiam
Mariusz

Dżyszla:
Ale tor będzie zaznaczany i wyświetlane jego właściwości ;) Kwestia, że procedura optymalizacyjna łączy długie odcinki w jeden i traktowane jest jako jeden tor. Ale to, czy jest to klikane na mapie czy wybierane z listy nie ma żadnej różnicy.

Pozostałym bardzo dziękuję za wyjąsnienia co do taśmy... A ja prawie nigdy nie hamuję tak ostro, aby 1,8 osiągać w hamulcowym :P

Mariusz1970:
Pisząc krótko, zrozumiałem Cię, że przy zaznaczaniu toru np. myszką program może choć nie musi źle wyświetlic nazwę toru i po to aby się przekonać, czy dobrze wyświetlił napisałem, że użytkownik może sprawdzić poprzez wyszukanie tego toru po nazwie i przekona się czy trafił w to samo miejsce. Mam wrażenie się nie rozumiemy.  Dla mnie jest różnica jak szukam, gdyż widzę tor na rysunku a nie wiem jaką ma nazwę. Teraz musiałbym przeszukać wszystkie tory z listy po nazwach i  trafić na ten właściwy, a tak klikam na rysunek, zaznaczam tor i wypisuje mi jego nazwę i po sprawie.  
To tak jakbym w tej chwili miał np. tabelę z nazwiskami osób i z listą płac, mogę wyszukiwać po nazwiskach, ale nie wiem ile zarabiają, a chciałbym znaleźć tylko jedną osobę która zarabia przykładowo 1500 zł. Muszę przejrzeć po kolei nazwiskami, aż trafie.
Nie wnikam w szczegóły techniczne programu. Program od kogoś traktuje jak czarną skrzynkę. Ma działać możliwie jak najsprawniej, choć wiem, że to jest bardzo często trudne.
Chyba, że chodzi Ci o to, że jest odcinek złożony z kilku torów i teraz jak zaznaczymy na mapie ten odcinek to pokaże listę torów, z których ten odcinek się składa. Jeżeli o to chodzi to ok.
Kończąc ten wątek napiszę tak, zrobisz jak sugerowałem ok. nie zrobisz trochę gorzej, ale też ok.

Pozdrawiam
Mariusz

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej