Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Prace nad HTV i STV

(1/8) > >>

Dżyszla:
Jako, że sesja minęła, to postaram się wrócić do prac nad HTV i STV.

Chwilowo wygląda to tak, że obu programów radzę jeszcze przez najbliższe 42h nie pobierać z mojej strony - są jakieś problemy z netem.

Co będzie nowego w najbliższym czasie:
STV: Poprawnie obsługiwana trasa Pit'a (obecnie są problemy ze względu na komentarze występujące w bardzo newralgicznych punktach :) ) Dodatkowo ulepszone zabezpieczenia przed błędami parsowania.

HTV: Poprawki polepszające stabilność pracy programu, poprawki graficzne, przygtowywanie do zapisu i druku taśmy.

Jeśli macie jakieś koncepcje, to piszcie. Jak tylko mi się uda, to zamieszczę także oba programy na stronie symulatora.

Dżyszla:
W kolejnym STV będzie już rysowanie trakcji. Będzie także liczona jej długość w całej scenerii.
Będą też poprawione skróty klawiaturowe i cała masa innych drobnostek.

Dżyszla:
W kolejnej wersji STV, nad którą pracę idą pełną parą:
- Obsługa eventów (tzn. wypisywanie i pokazywanie toru na mapie, do którego przypisany)
- Lepsze zarządzanie pamiecią (i tak będzie przez te eventy wieksze wykorzystanie)
- Wyświetlanie rozkładu jazdy dla pociągów (myślę, jak to zrealizować jeszcze, bo na razie jest tylko poprzez menu kontekstowe w oknie wyboru składu)

- Może będzie też wczytywanie informacji oficjalnego Loadera Pit'a (jak pozwolicie wykorzystać).

Przewidywana data publikacji - do konca tego tygodnia (ale przed sobotą, bo mnie nie będzie przez weekend). Chyba, że się wydarzy coś, co mi uniemożliwi.

Dżyszla:
Już od wczoraj dostępna jest wersja wyświetlająca eventy i rozkład jazdy. Ze względu na pytania raz jeszcze zaznaczam:
- Wyświetlanie eventów działa wyłącznie w trybie Autorskim (Opcje|Tryb pracy...). Wtedy możemy wyświetlić listę zdarzeń i/lub listę torów, a przypisane wtedy do danego toru eventy są przedstawione w okienku właściwości toru (ostatni przycisk na pasku narzędzi okna listy torów).
- Rozkład jazdy możemy wyświetlić klikając prawym klawiszem w oknie wyboru składu (uruchamianym F9) na pociąg, dla którego chcemy wyświetlić rozkład. Filozofia wyszukiwania rozkładu jest taka, iż zawarty jest on w pliku o nazwie <nazwa_pociągu>.txt (np MM1302.txt to rozkład dla pociągu MM1302 ze scenerii quarka) i umieszczonego w tym smaym katalogu, w którym znajduje się plik scenerii .scn.

W następnej wersji STV będzie możliwość drukowania rozkładu (tzn. już jest u mnie na dysku, ale z racji, że wyjeżdżam na weekend, to nie zdążę z publikacją). Kolejna wersjia najwcześniej w poniedziałek.

Pit:

--- Cytat: "Dżyszla" ---

- Może będzie też wczytywanie informacji oficjalnego Loadera Pit'a (jak pozwolicie wykorzystać).

--- Koniec cytatu ---

No a czemu mialbym nie pozwolic :)

Tylko trzebaby sie zastanowic nad opisami w innych językach. Nie wiem czy jest sens pchac to do scn czy zrobic jakis inny plik ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej