Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Alternatywny edytor tras
Dżyszla:
--- Cytat: "Bartek_G" ---Alternatywny wobec STV :)
--- Koniec cytatu ---
STV nie jest edytorem!!!
A co do samego edytora - to może być on alternatywnym wobec innego - na razie też jeszcze tajnego.
Przy okazji, Adam - przepraszam, że nie mogłem testować kolejnych wersji edytora...
Adammo:
Napisałem kolejną wersję edytora. Edycja już działa. Możliwe jest zmienianie parametrów istniejących torów / zwrotnic. Usuwanie zaznaczonego toru ze scenerii. Dodawanie torów i rozjazdów do scenerii.
Program odczytuje tylko informacje o torowisku. Pomija między innymi informacje o zdarzeniach i prędkości przypisanej do toru (patrz plik Scenery.doc). Zapisuje również informacje tylko o torach, zatem, nie polecam otwierania scenerii Quarkmc i zapisywania jej z powrotem.
Jak dodawać tory. Jest coś takiego jak punkt bazowy. Na ekranie żółty uchwyt. To do niego dołączane są nowe odcinki torów czy zwrotnic. Można zmieniać jego położenie i wektor w poleceniu Edycja -> Punkt bazowy. Drugi sposób, to zaznaczenie toru i naciśnięcie wybranego uchwytu. Zaznaczony tor nie może sąsiadować z innym torem w wybranym uchwycie.
Guma na palecie to taki tor sklejający dwa inne. Niestety trochę trudno się tym narazie posługiwać. Trzeba zrobić tak. Wcisnąć przycisk na palecie, potem zaznaczyć w oknie edytora pierwszy tor, zaznaczyć żądany uchwyt toru, zaznaczyć drugi tor, zaznaczyć uchwyt drugiego toru i powinno wyjść połączenie, odznaczyć przycisk Guma na palecie. Ponieważ ta funkcja programu jest jeszcze niedopracowana mogą wynikać z tego powodu błędy w ładowaniu scenerii przez maszynę. Trzeba po prostu wyczucia.
Może komuś się przyda, choć sceneria bez trawy dziwnie wygląda.
Pozdrawiam. Adam.
hunter:
A kiedy będzie jeszcze nowsza wersja edytora JET już dopracowana z edycją trawy, wstawiania obiektów, nasypów, semaforów, itp.???
Co do JET'a nie mam uwag. Tylko, gdy zrobi się zwrotnicę jest ona łysa, czyli bez podkładu. Cóż, więc czekam na nową wersję, lepszą od alpha 5.
Pozdrawiam.
Dżyszla:
Jeszcze jest cała masa rzeczy do zrobienia względem torowiska. A już chcecie trawę... :( A zastanawiał się ktoś po co to robić, puki chwilowo wszystko i tak jest 2D?
Piter:
Gdzie można dorwać tego edytora?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej