Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Trasa Murmów - Końcówki
Dolmio89:
Dobra to teraz pare słów ode mnie. Jak na pierwszą scenerie stworzoną w całości w notatniku to nie jest źle, choć jest to tylko taka sceneria testowa do nauki. Układ torowy chyba nie jest zbyt przemyślany, łuki są nienaturalne, brak całej infrastruktury. W każdym razie dobrze, że zaczynasz cos działać, ale pozwól że coś doradze, po pierwsze do tworzenia trasy używaj jet'a i notatnika, jet to proste narzędzie, ale naprawde ma spore możliwości, można tam szybko i dokładnie układać dość skomplikowane układy, poza tym widzisz siatke i układ współrzędnych, ułatwia to orientacje i dzięki temu możesz bardzo dokładnie wstawiać wszytkie obiekty, szczególnie semafory, tarcze itd. Połączenie jet + notatnik daje wielkie możliwości i pozwala na tworzenie tras wcale nie gorszych od tych z 3ds'a. Sam stworzyłem całkiem sporą stacje, powiesiłem druty, teraz ciągne szlak dalej i zabieram się za tworzenie terenu co zawsze jest najtrudniejsze.
Polecam lekture tych tematów:
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,2451.0.html - tu wszystko jest wytłumaczone krok po kroku, dowiesz się wszystkiego o układaniu torów, wstawianiu obiektów, terenu itd.
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,6439.0.html - najważniejsze zasady których trzea się trzymać żeby trasa wyglądała w miare realistycznie
Ogólnie fajnie, że chcesz coś robić, podstawy już znasz, teraz tylko rozwijaj swoją wiedze, z czasem przjdzie doświadczenie i coraz lepsze trasy.
W razie problemów chętnie pomoge, no może poa eventami bo tych jeszcze do końca nie przorałem.
RooteK:
Można by wstawić skreny :P
Siarka95:
No ja używałem Jet'a ale tylko do robienia torowiska, do wyznaczania współrzędnych używałem głowy :)
Glowawojtas -> Nie ma czego uchwycic :P Następna trasa będzie dużo lepsza, ta była taka tylko do ćwiczeń. Pokazałem ją żeby dowiedzieć się, co robię źle, a także by się czegoś dowiedzieć :)
Pozdrawiam
Dolmio89:
W Jet'ie masz widoczny układ współrzędnych, możesz go przybliżyć i wtedy masz dokładność do 1m. To wystarcza nawet do wieszania trakcji nad torami, a budynki i inne większe obiekty nie muszą być już tak dokładnie ustawione. Jet + notatnik + kalkulator + karta i ołówek + troche pracy i możesz tworzyć trasy.
Pozdrawiam i życze dużo czasu i chęci do twrzenia.
RooteK:
A ja polecam zaopatrzyć sie w 3DS-a :)
Bardzo dobrze się w nim tworzy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej