Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Trasa Murmów - Końcówki

(1/6) > >>

Siarka95:
Witam,
Chciałbym dziś zaprezentować moją pierwszą trasę. Jest to trasa fikcyjna i dość prosta. Wiem, będziecie krzyczeć że biedna i nie ma podstawowych rzeczy, nie jest najlepiej wykonana, ale to moje pierwsze podejście w tym kierunku w notatniku. Pokażę więc wersję 0.1, która przynajmniej pokaże, co się tu rysuje. Ja oczywiście będę robił updaty, ale mam takie problemy, jak np. po podaniu położenia semaforów pojawiają się one gdzie indziej :P Będę chętnie słuchał waszych uwag, i próbował się do nich dostosować, albo różnych poprawek i nielogicznych sytuacji. Misje są tragicznie proste, ale nie nauczyłem się na tyle event'ów, aby je wstawiać do tras :) Myślę, że mnie za nią stąd nie wykopiecie xD Link:
http://www.members.lycos.co.uk/siarka1995/
Trzeba sobie poszukać :P Z czasem może będzie ta lista rosnąć (mówię tu o dodatkach do MaSzyny)
Enjoy! :)
PS. Szlakowa na trasie wynosi 60KM/h. Później poustawiam wszystkie wskaźniki i przedmioty i będzie wszystko jasne!
Pozdrawiam

Sm 42 driver:
Witaj. Nie udało mi się odpalić twojej trasy ponieważ wyskakują błędy: Track does not exist "" i Scene parse error near node.

--- Cytat: Siarka95 w 14 Stycznia 2008, 16:46:05 ---Ja oczywiście będę robił updaty, ale mam takie problemy, jak np. po podaniu położenia semaforów pojawiają się one gdzie indziej :P
--- Koniec cytatu ---

Otwieram plik z semaforami. I co widzę? :

--- Cytuj ---//-------------------------------------------------
// Semafor1
//-------------------------------------------------
origin -195 -0.5 -1200
rotate 0 0 0
node -1 0 Semafor1 model 0 0 0 0 PKP/head4-gryw.t3d SS1 Lights 1 0 0 0 endmodel               
node -1 0 none model 0 0 0 0 PKP/post-straight.t3d PKP/pkplight_manpost.tga endmodel       
node -1 0 none model 0 0 0 0 PKP/post-ladder-h34.t3d PKP/#pkplight_board.tga endmodel

--- Koniec cytatu ---

A czy semków nie wstawia się tak?:
include;(p1);(p2);(p3);(p4);(p5);(p6);(p7);end

gdzie:
(p1) -> nazwa pliku *.inc z semaforem
(p2) -> nazwa semafora
(p3) -> współrzędna x (rośnie w lewo)
(p4) -> współrzędna y (wysokość)
(p5) -> współrzędna z (rośnie "do przodu")
(p6) -> obrót
(p7) -> symbol (czyli inaczej nazwa tabliczki semafora) [bez rozszerzenia *.bmp !!!]

Przykładowo:
include;TS2zpY.inc;stacja_ToB;-2.5;-0.2;11300.0;180.0;ToB;end <<-- tarcza ostrzegawcza odchylona od słupa w lewo

No i jeszcze taki mały schemat współrzędnych:

z/I\
                                  I
                                  I
                                  I
                                  I
 x                                I
<-----------------------I-----------------------     
                                  I
                                  I
                                  I
                                  I

a Y to wysokość
Współrzędne zawsze podajemy w formacie X Y Z

Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem. :)
Jak ktoś ma jakieś zastrzeżenia to proszę mnie poprawić.
Pozdro.               

SM42drive:
Natomias ja nie mam zadnych problemów z odpaleniem trasy.
Wszystko gra .
Natomiast co do trasy to mogło by byc z pare manewrów tak jak i na koncu (odczepic loka to nie problem) :)

Siarka95:

--- Cytat: Sm 42 driver w 14 Stycznia 2008, 17:16:00 ---Witaj. Nie udało mi się odpalić twojej trasy ponieważ wyskakują błędy: Track does not exist "" i Scene parse error near node.

--- Cytat: Siarka95 w 14 Stycznia 2008, 16:46:05 ---Ja oczywiście będę robił updaty, ale mam takie problemy, jak np. po podaniu położenia semaforów pojawiają się one gdzie indziej :P
--- Koniec cytatu ---

Otwieram plik z semaforami. I co widzę? :

--- Cytuj ---//-------------------------------------------------
// Semafor1
//-------------------------------------------------
origin -195 -0.5 -1200
rotate 0 0 0
node -1 0 Semafor1 model 0 0 0 0 PKP/head4-gryw.t3d SS1 Lights 1 0 0 0 endmodel               
node -1 0 none model 0 0 0 0 PKP/post-straight.t3d PKP/pkplight_manpost.tga endmodel       
node -1 0 none model 0 0 0 0 PKP/post-ladder-h34.t3d PKP/#pkplight_board.tga endmodel

--- Koniec cytatu ---

A czy semków nie wstawia się tak?:
include;(p1);(p2);(p3);(p4);(p5);(p6);(p7);end

gdzie:
(p1) -> nazwa pliku *.inc z semaforem
(p2) -> nazwa semafora
(p3) -> współrzędna x (rośnie w lewo)
(p4) -> współrzędna y (wysokość)
(p5) -> współrzędna z (rośnie "do przodu")
(p6) -> obrót
(p7) -> symbol (czyli inaczej nazwa tabliczki semafora) [bez rozszerzenia *.bmp !!!]

Przykładowo:
include;TS2zpY.inc;stacja_ToB;-2.5;-0.2;11300.0;180.0;ToB;end <<-- tarcza ostrzegawcza odchylona od słupa w lewo

No i jeszcze taki mały schemat współrzędnych:

z/I\
                                  I
                                  I
                                  I
                                  I
 x                                I
<-----------------------I-----------------------     
                                  I
                                  I
                                  I
                                  I

a Y to wysokość
Współrzędne zawsze podajemy w formacie X Y Z

Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem. :)
Jak ktoś ma jakieś zastrzeżenia to proszę mnie poprawić.
Pozdro.               

--- Koniec cytatu ---

Pfff... ;D Dobra, zmienię. Może się uda.
Chciałem powiedzieć że trasa jest chaotycznie zrobiona i robie tak bo tamtego jednolinijkowego zapisu nie rozumiałem xD
EDIT: Co znaczą te symbole? Objaśniłby mi ktoś?

Sm 42 driver:

--- Cytat: Siarka95 w 14 Stycznia 2008, 17:28:16 ---Pfff... ;D Dobra, zmienię. Może się uda.

--- Koniec cytatu ---

Narazie poeksperymentuj z jednym semkiem a jak sie uda to kolejne. Bo jak sie nie uda to jeden łatwo wstawić na nowo ale wiecej to jest robota na dłuższą chwilę ;)

--- Cytat: Siarka95 w 14 Stycznia 2008, 17:28:16 ---Chciałem powiedzieć że trasa jest chaotycznie zrobiona i robie tak bo tamtego jednolinijkowego zapisu nie rozumiałem xD

--- Koniec cytatu ---

Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem i zrozumiałeś. Jak nie, to pytaj śmiało! :)

EDIT: Odpala się.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej