Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Skrypty do exportu i importu modeli *t3d i *scn do Zmodelera
Ra:
@DiDok: Filtr do ZM2 pewnie da się zrobić, tylko że ja się za to nie wezmę. Nie robię filtru do ZM1, tylko konwersję .T3D na .3DS. I taki plik da się już do ZM wczytać.
@Siarka95: Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś już robił modele i zapisywał je w plikach .3DS.
Zrobiłem na razie konwersję z T3D do 3DS. Program do pobrania z linku w moim podpisie.
Ra:
Ponieważ były skargi, że za często wydaję nową wersję, udało mi się powstrzymać nieco wenę twórczą. W obecnej wersji nie ma wiele zmian względem poprzedniej. Dodane zostały dwie rzeczy. Pierwsza to konwersja modeli T3D na format 3DS. Druga to wyświetlanie charakterystyk na zakładce Tabor posiadany.
Aby móc przekonwertować modele T3D na 3DS i otworzyć je w programie Browz 3D, albo ZModeler, trzeba w Rainsted włączyć tryb specjalny (co najmniej) na zakładce Ustawienia. Pojawi się zakładka Modele. Na niej działają dwa przyciski: Otwórz T3D oraz Zapisz 3DS.
Aktualne wady plików 3DS:
* nazwy są skracane do 10 znaków (niektóre programy nie lubią dłuższych nazw),
* nie jest zapisywana lista konwersji skróconych nazw,
* nie są zapisywane informacje o teksturach,
* nie są zapisywane pozostałe parametry,
* nie mam pojęcia, czy struktura pliku jest w pełni prawidłowa.
Jest to w sumie wersja do oceny. Jeśli dostanę konkretne wskazówki, co mam zmienić, to będę zmieniał. Na podstawie dostępnych mi dotychczas informacji dużo więcej zrobić nie mogę (może poza dodaniem informacji o teksturach).
Wyświetlanie charakterystyki też jest w wersji testowej. Przy jakiś charakterystykach się wysypuje parser pliku (nie chce mi się tego szukać). Nie wyświetla też tabel (hamulca, bocznika i nastawnika).
Myślę o zrobieniu jakiejś wersji 1.1, która by była w miarę kompletna. Do takiej wersji mógłbym dopracować niezbędne funkcjonalności, a usunąć te, które nie są dokończone. Na razie jeszcze nie mam koncepcji, jak by to miało wyglądać.
RooteK:
Z ciekawości wyexportoałem sobie plik kabiny SU45 ;)
Oto co zobaczyłem w 3Ds-ie ...
Ra:
To próbuj dalej, albo powiedz mi, co dokładnie mam poprawić.
W pliku 3DS nie jest zapisywana informacja o teksturach, może dlatego. :)
Sprawdź też, czy nie odjechała na bok, bo kabina jest zwykle parę metrów od środka pojazdu.
RooteK:
czekaj :| TO znaczy jak to sie robi... Dałem najpierw otwórz T3d, wybrałem plik a potem zapisz 3ds.... i z każdym modelem tak samo.
P.S. MOże to na 3ds-ie sie tylko nie otwiera...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej