Autor Wątek:  Warszawa Centralna  (Przeczytany 26334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

guest4368

• Gość
Warszawa Centralna
« dnia: 28 Października 2007, 12:37:38 »
Witam, pracuję nad stacją Warszawa Centaralna (paczka wc.zip - wystarszy kliknąć na czerwone "tutaj")
Chwilowo stacja ma w miarę realistyczne ułożenie torowiska i połowy semaforów.
Proszę o komentarze, czy taka traska ma sens a także proszę o przysyłanie linków do precyzyjnych planów tej stacjii oraz Tunelu Średnicowego.
Pozdrawiam :)

reds0

• Gość
Odp: Warszawa Centralna
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Października 2007, 12:47:30 »
Poszukaj starej wersji EN57, bodajże ona tylko chodziła pod Win98 , tam jest Warszawa centralna w miarę do podpatrzenia .

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Października 2007, 12:53:36 »
Wiesz może, skąd to pobrać? A co sądzisz o obecnej wersji stacji? Jest bardzo dużo do przerobienia?

Czy ma ktoś plany dworca centralnego albo zna link do tego EN57???

Offline JONIN_EZT

• Dalej student. Linia 202 maker
  • Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Października 2007, 14:55:54 »
Witam.

Właściwie układ torowy jest nieudany. Pewnie budowałeś na podstawie planów z http://www.semafor.prv.pl/. Już mówię o co chodzi.
Tamten plan jest bardzo nie precyzyjny ponieważ trochę innaczej przebiega cały wjazd na WC od Zachodniej strony. Jest bardzo wykrzywiony na lewo. Za bardzo oddalone od siebie tory. Powinny byc mniej więcej oddalone od siebie 4metry lub 4,5 metra. W tym filmiku po części widac jak to przebiega. http://pl.youtube.com/watch?v=KOMbLbjs0R4 od strony Zachodniej. + Dwa filmiki o budowie WC.
W pierwszej części od 7 minut? jest widok na miejsce budowania dworca, W drugiej części od 0.20 minuty jest pokazany plan wyglądu całości (niestety nie za dokładnie)
http://pl.youtube.com/watch?v=xvR7BVSyKSM <- 1 częśc
http://pl.youtube.com/watch?v=ad1lDuw2R2A <- częśc
Osobiście nie znalazłem najdokładniejszych 100% planów WC, bo też próbowałem to budowac, ale bez dokładnych planów WC i całego tunelu jest to mało możliwe. Przestudiowałem też jak mniejwięcej może przebiegac tunel na GOOGLE-EARTHcie. Bardzo dużo zdjęc z tych terenów jest, ale nie za dużo by wystarczyły na przynajmniej 80% dokładnego ukł torowego. No i sam dworzec też do przeróbki. Przestudiuj sobie zdjęcia stamtąd. Nie powiem trasa ma na pewno sens, ale same wykonanie 2,5 km odcinka jest ciężkie (tunel ze wszystkim). Nie zniechęcaj się popróbuj dalej. Jak mieszkasz w Warszawie to będzie to prostsze bo możesz sobie pochodzic w tamtym terenach.

Już kiedyś ktoś chciał zbudowac linię średnicową ale nie doszło to do skutku. Ja chyba też tego nie zbuduje, więc może Tobie sie to uda.
Jeżeli ktoś posiada coś bardzo dokładnego do budowy całej linii średnicowej to niech coś podsunie.
Pozdrawiam.
Linia 202
Układ torowy (tory główne) - 100%
Układ torowy (reszta) - 15%

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Października 2007, 16:42:05 »
Masz na myśli plan wiszący za plecami inżyniera? Jeśli tak, to udało mi się trochę z tego wydedukować. A czy nie dałoby się zdobyć dokładnych planów tej stacji np. z jakiegoś urzędu (geodezji :))?
Pozdrawiam i dziękuję.

Offline Poscikk

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Października 2007, 19:12:01 »
Wcale nie trzeba się wybierać do jakiegoś urzędu geodezji. Wystarczy poszukać:

http://semaforek.nastawnia.org/plany/warszawa_centralna.png

Za sterami 138 godzin 28 minut :)

Offline JONIN_EZT

• Dalej student. Linia 202 maker
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Października 2007, 19:29:11 »
Wcale nie trzeba się wybierać do jakiegoś urzędu geodezji. Wystarczy poszukać:

http://semaforek.nastawnia.org/plany/warszawa_centralna.png

No właśnie chodziło mi o ten plan że nie jest za dokładny.
Linia 202
Układ torowy (tory główne) - 100%
Układ torowy (reszta) - 15%

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Października 2007, 14:55:19 »
Starając się rozgryźć ten filmik wyszło mi coś takiego:

Zieloną linią zaznaczyłem trasę przejazdu pociągu z którego robiono filmik.
Czy w miarę się to zgadza? Czy ma ktoś dostęp do dokładnych planów Warszawy Cebtralnej (najlepiej ze skalą lub wymiarami)? Wiem, że to trudne, ale chyba dałoby się wykonać.
Pozdrawiam wszystkich.

Offline Piotrek

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Października 2007, 17:18:18 »
Plan: http://semaforek.nastawnia.org/plany/warszawa_centralna.png. Ponadto dużo planów stacji i posterunków można znaleźć na stronie: http://semaforek.nastawnia.org/w.htm.

Offline mk1992

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Października 2007, 17:27:16 »
Kolega chyba nie śledzi uważnie wątku, ponieważ wyżej było mówione, że ten właśnie plan jest nie dokładny.

Mi się wydaje, że najlepszym sposobem zdobycia planu jest przejść się na nastawnie dysponującą w Warszawie Wschodniej i grzecznie poprosić o możliwość przerysowania bądz zfotografowania tego planu, a założe się, że napewno tam się znajduje.

Pozdrawiam

Offline Grzegorz KK

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Października 2007, 18:36:48 »
Także Szukałem Olsztyna GŁ albo pochodnych ale nie znalazłem będzie trzeba iśc na nastawnie grzecznie poprosic, i przerysowac albo obfocic;-).
Nikon D60+18-55 II
PMR Twintalker 5710 X2 (Niezawodna łączność na szlaku i w terenie)
Sony Full HD HDR-CX-115 (uzupełnienie siatki jakością FUll HD)

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Października 2007, 18:43:05 »
Czy ktoś mógłby to zrobić? Obecnie znajduję się w okolicach Krakowa i nieprędko będę na Mazowszu.
Proszę także o różne zdjęcia stacji jak i tunelu

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Listopada 2007, 18:58:46 »
Z powodu braku planów projekt uważam za zawieszony. Prace wznowę, kiedy dostanę plany (bez Waszej pomocy nic się nie uda:) ).
Bardzo proszę o nadsyłanie jakichkolwiek linków mogących pomóc mi w pracy. Sam nie mam możliwości zdobycia tych planów, więc jeśli ktoś ma do nich dostęp ( lub ma znajomego ), to bardzo proszę o pomoc!

Offline uetam

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 6
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Listopada 2007, 19:19:47 »
plan jest schematyczny - powinniscie sie cieszyc z tego co macie - no chyba ze ktos wyciagnie oryginalny plan stacyjny z kilometrazem itp.

Offline pol102

• Geoinformatyk kolejowy
  • Otrzymane polubienia: 35
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Listopada 2007, 21:08:26 »
Ja oferuję dokładny rysunek inżynierski stacji Leszno (jeszcze zanim zdemontowali część torów) w zamian oczekuję że ukaże się to na forum.

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Listopada 2007, 21:24:25 »
plan jest schematyczny - powinniscie sie cieszyc z tego co macie - no chyba ze ktos wyciagnie oryginalny plan stacyjny z kilometrazem itp.

Niestety, ale o właśnie taki plan mi chodzi. Ten plan, który posiadam, jest zbyt schematyczny.

PEKAPE

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Listopada 2007, 21:28:14 »
Z powodu braku planów projekt uważam za zawieszony. Prace wznowę, kiedy dostanę plany (bez Waszej pomocy nic się nie uda:) ).
Bardzo proszę o nadsyłanie jakichkolwiek linków mogących pomóc mi w pracy. Sam nie mam możliwości zdobycia tych planów, więc jeśli ktoś ma do nich dostęp ( lub ma znajomego ), to bardzo proszę o pomoc!

Kolega zniechęcił się na samym początku,szkoda!,spróbuj poszukać w internecie,jak nie to może sam spróbuj ruszyć wyobrażnią i może jakoś z trudem ale wyjdzie ta Twoja sceneria.Trzymam kciuki na Ciebie i powodzenia.

Offline pol102

• Geoinformatyk kolejowy
  • Otrzymane polubienia: 35
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Listopada 2007, 21:31:40 »

Niestety, ale o właśnie taki plan mi chodzi. Ten plan, który posiadam, jest zbyt schematyczny.

Masz 2 opcje: Iść do PLK i błagać na kolanach lub znaleźć kogoś kto go ma i da/sprzeda/udostępni

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Listopada 2007, 22:22:03 »
Sam nie jestem w stanie dotrzeć do tych planów, więc tak, jak napisałem, szukam kogoś, kto "da/sprzeda/udostępni".
Jeśli ktokolwiek takiego zna, niech mnie powiadomi.

Offline kurak303E

• PKP Intercity, Gdynia - kurs maszynistowski :)
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Listopada 2007, 16:21:07 »
Korzystając z okazji, czy ma ktoś albo wie, gdzie szukać, lub lepiej gdzie znaleźć plan stacji Białystok?
Lubię SU45 :) Zapraszam na mój kanał, głównie o SU45 na YT - http://www.youtube.com/user/Gryszaq oraz Ełcką Galerię Kolejową - www.elkgk.cba.pl

Offline Szociu

• Otrzymane polubienia: 54
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Listopada 2007, 16:53:42 »
Korzystając z okazji, czy ma ktoś albo wie, gdzie szukać, lub lepiej gdzie znaleźć plan stacji Białystok?
Idź na nastawnię dysponującą i spytaj czy możesz sfocić.
Pozdrawiam.
Piotrek

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Listopada 2007, 20:31:28 »
W oczekiwaniu na plany (których raczej nie dostanę :) ), stworzyłem małą stacyjkę. Jest to prymityw i traski z tego nie będzie. Po prosto ćwiczyłem pisanie trasek (w notatniku, bo skrypty mi nie działają).
Jak ktoś chce, to niech pobierze i powie, co nie tak.
Paczka moja.zip pod czerwonym linkiem na usebar'ze.

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Listopada 2007, 16:37:00 »
Ponawiam swój apel, aby ktoś z Warszawy sfocił na nastawni plany dworca Warszawa Centralna!

Sam nie jestem w stanie tego zrobić, ponieważ w Warszawie będę dopiero za pół roku. Chyba nie chce się wam czekać tak długo :P.

PS. W Google nic nie ma, a te plany co są, do niczego się nie nadają.

Offline AtapiCl

• O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Listopada 2007, 18:11:00 »
Ponawiam swój apel, aby ktoś z Warszawy sfocił na nastawni plany dworca Warszawa Centralna!

Sam nie jestem w stanie tego zrobić, ponieważ w Warszawie będę dopiero za pół roku. Chyba nie chce się wam czekać tak długo :P.

PS. W Google nic nie ma, a te plany co są, do niczego się nie nadają.

Ty myślisz, że dadzą komuś na grzybek wejść, wziąć plany i je sfocić? Rozumiem, na małej stacji wgląd sobie załatwić, bo z foceniem to już inna sprawa. Ale takie coś na Wschodnim jest nierealne.

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Listopada 2007, 19:15:57 »
Ty myślisz, że dadzą komuś na grzybek wejść, wziąć plany i je sfocić? Rozumiem, na małej stacji wgląd sobie załatwić, bo z foceniem to już inna sprawa. Ale takie coś na Wschodnim jest nierealne.

Czyli zdobycie realnych planów jest raczej niemożliwe? Należy mieć nadzieję, że ktoś od środka je wyniesie? :(

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Listopada 2007, 19:32:29 »

Czyli zdobycie realnych planów jest raczej niemożliwe? Należy mieć nadzieję, że ktoś od środka je wyniesie? :(
Tak kolego, ukradnie, po czym opublikujemy na stronce i będzie dym na 100000000 fajerek. Ty pomyśl co piszesz bo robisz z siebie głupka.

Offline mechatronik

• Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Listopada 2007, 19:33:53 »

Niestety zdobicie takich planów jest raczej niemożliwe... . Głównie chodzi o "bezpieczeństwo". Nie dadzą Ci takich planów bo uznają, że może być to wykorzystane przez terrorystów do ataku... . Inna sprawa, że gdyby ktoś chciał naprawdę zrobić zamach to by cały teren wcześniej sfocił i zdobył zdjęcia satelitarne... . Niestety niektórzy nie potrafią tego pojąć i uważają MK za zagrożenie tak jak terrorystów :/.
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Listopada 2007, 20:26:02 »

Tak kolego, ukradnie, po czym opublikujemy na stronce i będzie dym na 100000000 fajerek. Ty pomyśl co piszesz bo robisz z siebie głupka.

Koledzy, nie wyczuwacie ironii? Przecież wiem, że nie można tak sobie iść na nastawnię ...

Skoro tak trudno o te plany, to zająłbym się inną traską. Czy mógłby mi ktoś pomóc w obsłudze skryptów? To co jest na forum, jest jedynie podstawami. Aby stworzyć coś na miarę Moczników trzeba chyba czegoś więcej.

Po ostatnich wypowiedziach userów w sprawie tego, co rabię, wyjaśnię. Trasę budowałem z planów, kture są na nastawnia.org. Kiedy to opublikowałem i okazało się, że plany są do kitu, przerwałem prace, bo nie miało to sensu. W miarę dobrych planów nikt nie ma (lub nie chce dać) Więc nic teraz z tym nie robię i proszę nie czekać, bo do byle jakich planów nic nie będę robił!

Scalone posty.
Akvin

Offline kwasny1410

« Odpowiedź #28 dnia: 27 Listopada 2007, 18:09:08 »
Witam, jest taki film o centralnym, można go ściągnąć tu: http://www.wojtazz.irssi.pl/dokument.html Z tego co pamiętam, gdzieś przez chwile migają plany centralnego. Może się przyda...
pytania są tendencyjne!

Offline Paul

• Beskidzka Strona Kolejowa
  • Otrzymane polubienia: 16
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Grudnia 2007, 17:05:34 »
Może to się nada ;)
http://www.kontrakt-bhp.com.pl/paul/wdc.gif

Pozdrawiam, Paweł
automatyka sterowania ruchem kolejowym rox
www.isdr.pl | www.bsk.isdr.pl | pokrzesik.wytnij@gmail.com