Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
Mariusz1970:
--- Cytuj ---Wyszukiwanie nieużywanych plików można by zrobić tak, że przy wczytaniu scenerii tworzona byłaby lista używanych w niej plików i zapisywana do jakiegoś pliku. Następnie, opcja wyszukiwania nieużywanych plików wczytywała by te listy i przeszukiwała dysk. W przypadku nieznalezienia na żadnej liście, plik uznany byłby za nieużywany. Niemniej wymagało by to wcześniej kompletnego wczytania wszystkich scenerii. (Na razie nie są wczytywane pliki .t3d i zawarte tam nazwy tekstur byłyby pominięte.)
--- Koniec cytatu ---
Ja myślałem o bardziej skomplikowanym ustrojstwie. Program po kolei ze wszystkich scnów sam z siebie tworzy taką listę. Bierze pierwszą scn, analizuje, zapisuje gdzieś w tablicy wszystkie pliki używane przez daną scn, następnie bierze następną z HD scn i także zapisuje pliki używane. Po przeleceniu wszystkich scn porówuje z tablicą wszystkich plików znajdujących się w maszynie i jeśli jakiś plik jest niewużywany zapisuje gdzieś w jakimś logu.
Rozumiem, iż na razie nie wczytuje t3d, ale może kiedyś w przyszłości będzie Ci się chciało to zrobić, choć na dobrą sprawę sam nie jestem do końca przekonany, czy na końcu taka analiza będzie miała jakiś głębszy sens, a roboty trochę z tym jest.
Ra:
Wersja alfa 1.0.25 z wyświetlaniem składów mini
W wersji 1.0.25 rozgrzebałem trochę strukturę programu, dzięki czemu mam drogę do edycji i zapisywania plików tymczasowych, a także stało się możliwe wyświetlenie obrazków mini dla całych składów.
Dołączony w paczce plik METEO.TXT służy tylko temu, aby jego zawartość została skopiowana do MASZYNA.INI. (Nie potrzeba go nadpisywać, jeśli ktoś posiada.) Na zakładce Ustawienia można już obejrzeć parametry atmo i light przypisane dla poszczególnych ustawień, ale jeszcze nie da się tego wkleić w scenerię.
Wersja alfa 1.0.26 - test zapisu scenerii do pliku tymczasowego
Tak więc stało się. Program modyfikuje plik wybranej scenerii i zapisuje go jako $.SCN. Dzięki temu możliwe są następujące operacje:
* usunięcie komend time i sky, jeśli zaznaczymy, że dane EXE ich nie obsługuje,
* podmiana nieba na wybrane na zakładce Ustawienia,
* podmiana atmo i light na wybrane na zakładce Ustawienia.Konkretnie podmianę określa się za pomocą trójstanowego checkboxa: niezaznaczony - nic nie zmieniać, zaznaczony - zawsze podmieniać (lub dodawać), szary - dopisać, jeśli nie było. Bardzo bym prosił o przetestowanie tego we wszystkich możliwych konfiguracjach.
Jeśli w oryginalnym pliku po FirstInit występują include z dodatkowymi składami, składy te zostaną dopisane bezpośrednio do pliku $.SCN. Umożliwi to niedługo edycję składów, a także automatyczne ustawianie headdriver czy passenger w dowolnym składzie, który wybierzemy. (Również zamianę connected na nobody dla starszych EXE.)
Aby program nie utworzył pliku tymczasowego i uruchomił symulator z oryginalnego pliku scenerii, należy odznaczyć kwadrat na dole (to jest rozwiązanie chwilowe).
mechatronik:
Z grubsza potestowałem w różnych sytuacjach (konfiguracjach) i nie zauważyłem jakiś błędów :).
Czyli (przynajmniej u mnie) w wersji 1.0.26 wszystko działa :D.
Pozdrawiam.
uetam:
Ostatnio powstaje duzo tekstur do wagonow osobowych i towarowych - moze jakas opcja 'utworz sklad' ktora sposrod dostepnych tekstur losowo nam stworzy sklad?
EU05:
To może dotyczyć także byka i innych maszyn: jak na razie mamy 5 modeli i 25 tekstur ET22: można przypisać do każdego modelu dane tekstury (np. do 201E przypisane są 201E-299.tga, 201E-602.tga itd, do 201E-w 201E-w-218.tga, 201E-w-239.tga i tak dalej) - każda lokomotywa jest serii ET22, więc wybieramy sobie lokomotywę ET22, a program z dostępnych lokomotyw (każdej odpowiada 1 tekstura: np ET22-168 odpowiada tekstura 201E-wzez-168.tga, ET22-922 odpowiada tekstura 201E-922.tga) losuje jedną lokomotywę (np. ET22-168), przypisuje jej teksturę (201E-wzez-168.tga) a potem model (201E-wzez). Można wprowadzić również kryterium Zakładu Taboru - wybieram sobie ET22 z Zakładu Taboru w Białymstoku (ZT mogą być określane numerkami), a symulator losuje (spośród tych maszyn, które są w tym Zakładzie Taboru - mamy tu ET22-602, 744, 745, 998, 1007), po wylosowaniu maszyny dobierana jest tekstura, model itd.
Jest to wykonalne? Ma to sens?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej