Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
Mariusz1970:
Ja kiedyś robiłem na własne potrzeby takie podobne coś (tylko do tekstur). Miałem na HDD kilka zestawów Maszyn i tą moją właściwą a także wszystko to co jest związane z Maszyną np. paczki z trasami. Programik na podstawie log.txt wypisywał brakujące tekstury wraz ze scieżką, następnie szukał takiej samej nazwy pliku w zestawach łącznie z tą właściwą (to nic, iż jeśli znalazł we właściwej i kopiował później do właściwej w inne miejsce - nie było tego dużo, a bajtów paczce procentowo b. niewiele przybyło). Jeśli znalazł umieszczał w tabeli o 4 kolumnach:
1)ścieżka gdzie brakuje plik
2)nazwa pliku
3)ścieżka znalezionego pliku
4)do zaznaczenia
Po zakończonym procesie przeszukiwania, ja jako użytkownik decydowałem poprzez 4 kolumnę, które pliki ma skopiować. Po zazneczeniu naciskałem przycisk kopiuj.
To był taki półautomat, dzięki któremu w znacznym stopniu ułatwiło mi uzupełnianie plików.
Myślę, iż warto się pokusić, by coś takiego zrobić i rozszerzyć to nie tylko na tekstury, ale i na inne rzeczy. Rodzi to pewne niebezpieczeństwo, gdyż taka sama nazwa pliku może o niczym nie świadczyć, ale średnio zaawansowany użytkownik powinien celenie decydować co kopiować.
Tak tylko poglądowo napisałem.
Ra:
Hmmm, zrobię przeszukiwanie katalogów w wyższych trybach pracy. W prostym i normalnym będzie się łączył z serwerem w pierwszej kolejności.
W wersji 1.0.22 dodałem póki co sprawdzanie długości torów (dłuższe od 500m i krótsze od 1.4mm są uznawane za błędne). W efekcie tory wolniej się wczytują.
Dla ambitnych jest możliwość częściowego wyeksportowania scenerii do formatu .utr, używanego przez symulator SRK autorstwa @Paula - patrz więcej o SRK. Eksportowane są tylko tory, rozjazdy oraz semafory przypisane do torów eventami *_sem_info (przez co mogą się dublować, jeśli jeden semafor jest przypisany do kilku torów).
1. Włączyć tryb ekstremalny na zakładce Ustawienia.
2. Wybrać scenerię na zakładce Wczytanie.
3. Doczytać include bez parametrów na zakładce Struktura (to trochę trwa).
4. Wygenerować połączenie torów na zakładce Debugger.
5. Nacisnąć Generuj tory UTR na zakładce SPT (to trochę trwa).
6. Zostanie wygenerowany plik TEST.UTR oraz lista semaforów i wskaźników INCLUDE.TXT.
Efekt jest taki (sceneria Quark, wyjazd z Wielkiego Kaca do Dejaw):
Mariusz1970:
Skoro robisz kombajn, mam pytanie, czy mógłbyś odwrócić działanie pewnej części programu tak, aby wypisał mi listę plików w Maszynie, które nie są używane?
Co rusz znajduje takie pliki i niektóre są zbędne w ogóle np. pozostałości po jakieś trasie, a niektóre mogą się przydać do czegoś np. wczoraj odkryłem niewykorzystywany plik shp.inc, a ciekwy on jest.
Może być problem z teksturami np. modele, które mają replacableskin, ale nawet jeśli lista byłaby za długa, to niekszodzi. Można też tekstury pomijać przy analizie.
Do ciekawych wniosków można dojść poprzez taką listę.
Ra:
W aktualnej wersji są drobne poprawki:
* Dodana testowa komunikacja z serwerem - można wysłać informację o brakujących plikach, a serwer ją zarejestruje i zwróci jakiś komunikat. Na razie nie powoduje to żadnych zmian w plikach na dysku. W związku z tą modyfikacją, program może wymagać jakiś dodatkowych bibliotek, nie mam jak tego sprawdzić u siebie. Wejście do komunikacji z serwerem jest na zakładce Struktura, o ile zostaną znalezione jakieś braki w plikach. Również w związku z tą zmianą, program może aktywować firewall - proszę go ewentualnie ustawić jako Browser.
* Po wybraniu scenerii, od razu pokazywana jest lista brakujących plików na zakładce Struktura. Wcześniej trzeba było wczytać jakiekolwiek include, aby ta lista się pojawiła.
* Na zakładce Ustawienia można wybrać wielkość obrazków mini dla zakładki Wczytanie. Domyślnie używane są obrazki o wysokości 30 pikseli z katalogu textures\mini. Można włączyć wyświetlanie plików dynamic\*\*\ldr-*.bmp o wysokości 58 pilseli - jednak asortyment tychże jest mniejszy.
* Weryfikacja długości torów przy wczytywaniu została wyłączona. W wyższych trybach pracy można ją uruchomić na zakładce Debugger. Opcja przydatna dla trasopisarzy - po znalezieniu zerowego toru należy go ręcznie usunąć z odpowiedniego pliku. Tory zbyt długie trzeba podzielić na mniejsze.
* Dalszy postęp w rozwoju eksportu scenerii do symulatora SRK. Eksportowane są semafory, tarcze ostrzegawcze i wskaźniki W4, które są przypisane do torów poprzez eventy *_sem_info oraz *_distinfo. Prowizorycznie działa również rozróżnienie sygnalizatorów kształtowych i świetlnych.
* Jeśli po wybraniu scenerii zostanie wykryty jakikolwiek brak plików .chk i .mmd wpisanych w niej pojazdów, to uruchomienie symulatora zostanie zablokowane, a lista brakujących plików wyświetli się w głównym oknie (tam, gdzie opis scenerii). Myślę, że ułatwi to ręczną podmianę taboru, zanim będzie on poprawiany automatycznie.
Wyszukiwanie nieużywanych plików można by zrobić tak, że przy wczytaniu scenerii tworzona byłaby lista używanych w niej plików i zapisywana do jakiegoś pliku. Następnie, opcja wyszukiwania nieużywanych plików wczytywała by te listy i przeszukiwała dysk. W przypadku nieznalezienia na żadnej liście, plik uznany byłby za nieużywany. Niemniej wymagało by to wcześniej kompletnego wczytania wszystkich scenerii. (Na razie nie są wczytywane pliki .t3d i zawarte tam nazwy tekstur byłyby pominięte.)
W wersji 1.0.24.867:
* Potrzebna jest biblioteka NMFAST40.BPL. Jest ona od dłuższego czasu w paczce libs.zip, ale na wszelki wypadek (tylko tym razem) także dołączyłem ją do paczki z programem. (W poprzedniej wersji fragment tej biblioteki był zintegrowany z programem, co zwiększa jego objętość o około 50kB.)
* W komunikacji z serwerem poprawione jest kodowanie tekstu, a także na razie zablokowane pytanie o pliki z katalogu dynamic.
* Na zakładce Ustawienia dodana opcja "Nowe wężyki" (newaircouplers).
El Mecánico:
Komunikacja z serwerem jest ok (HTTP/1.1 200 OK), nie są wymagane żadne dodatkowe biblioteki. Mój firewall (KIS7) zapytał po kliknięciu pliku w okienku o pozwoleństwo nawiązania połączenia. Gra i bucy:D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej