Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
Krzysiek626:
Postanowiłem dokładnie przejrzeć możliwości programu i jestem pod wrażeniem. Po odpaleniu programu ukazuje się cały zestaw narzędzi i informacji. W zasadzie dopiero teraz dotarło do mnie jakie możliwości drzemią w tej aplikacji i co oferuje użytkownikowi. Jeśli aplikacja rozwinie się dalej będziemy mieli super narzędzie diagnostyczno-naprawcze + loader.
Mam też pewien problem:
Błąd wywala na niektórych sceneriach, w tym wypadku Quarkplus2007. Podejrzewam jakiś drobny błąd w składni tej scenerii.
Ra:
Hm, sprawdziłem i u mnie coś takiego nie występuje. Pojawiało się coś podobnego na wcześniejszych wersjach i było związane z obsługą końca pliku (tzn. wpis kończy się na samym końcu pliku, nie jest zakończony spacją ani pustą linią), albo z wpisami w komentarzu (typu //trainset).
Prześlij mi w ZIP te pliki, które to powodują. Ewentualnie możesz spróbować, czy pomaga dodanie linii na końcu pliku scenerii, tudzież usunięcie tego, co jest w komentarzach.
Krzysiek626:
Zaraz to sprawdzę, jednak mam jeszcze jeden pomysł o ile jest coś wart.
Często bywa że na dysku mamy spore archiwa dotyczące symka. W związku z tym, nasunął się pomysł przeszukiwania także dysków lokalnych użytkownika w poszukiwaniu brakujących (wymaganych) plików scenerii. Bywa że pliki są, lecz w innym katalogu.
Obok adresu serwera plików można zrobić okienko z opcją przeszukiwania dysków lokalnych.
To taki mój kaprys, nie wiem czy wart realizacji.
Sprawdziłem, dopisałem po jednej spacji i dodałem pustą linijkę na końcach plików. Teraz nie ma żadnych błędów.
El Mecánico:
Myślę, że wart. Czasami się zdaża (jak na przykład na piaskowej @Żabka), że jakiś plik jestna dysku, ale w innym katalogu. Aplikacja mogła by sprawdzić, czy taki plik gdzieś jest i poprawić wpis gdzie trzeba.
Ra:
Okazało się, że błąd pojawia się na bardzo karkołomnych wpisach, typu
--- Kod: ---//trainset none zTestowa_start1 0.0 0.0
//trainset none gagarin_start 0.0 0.0
//(...)
//endtrainset
--- Koniec kodu ---
Zostało to poprawione w wersji 1.0.20. Teraz //trainset jest również rozpoznawany jako koniec ostatniego otwartego trainset. Program może błędnie rozpoznawać składy zawierające wpis //trainset, ale póki co składów nie da się edytować, więc nie będzie to miało konsekwencji.
Co do plików w innych miejscach, mogę zrobić listę katalogów do przeglądania i napisać odpowiedni kod. Tylko, co dalej? Skopiowanie tego pliku jest dosyć proste i sensowne, o ile ktoś ma kilka katalogów z Symkiem. W sytuacji, gdy plik jest znaleziony jedynie w innym podkatalogu (ale w tym samym drzewie EU07), należało by raczej zmienić wpis (to trochę potrwa, bo do edycji plików jeszcze mam kawałek). Poza tym wszelkie zmiany we wpisach trzeba by zapisywać w jakimś logu. Tutaj rośnie pole do możliwych błędów.
Tymczasem, jeśli np. brakuje pliku textures\none36.bmp, może się okazać, że do naprawienia tego trzeba podmienić plik scenery/pm/hala1.inc, bo wstawia on model ze stałą teksturą i tylko robi wrażenie, że tekstura jest zmienna. Na serwerze można takie rzeczy zakodować i umieścić odpowiednie poprawki. A z szukaniem po innych katalogach będzie to nieco karkołomne.
Na razie postanowiłem zrobić sobie przerwę, wrócę do tego za jakiś tydzień...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej