Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
adsim:
Uruchomiłem program i teraz mam kolejny problem. Chcę włączyć np. trasę manewrowo, jednak wyskakuje błąd "player train not exist". Wygląda na to, że program próbuje uruchomić lokomotywę SM03, natomiast w pliku scenerii nazywa się ona SM03-180. Dopiero, kiedy usunąłem numer loka i zostawiłem sam typ we wpisie w scn, uruchomiłem symulator. Czy to oznacz, że muszę pozmieniać wszystkie wpisy w scn, żeby móc korzystać z tego programu jako startera Maszyny?
Ra:
No znalazłem błąd. Dziękuję za wskazówkę. Wcześniej była lista lokomotyw do prowadzenia i zamieniłem ją na opis składu. No i nazwa lokomotywy do prowadzenia nie może już być pobierana z tej listy, tylko musi być to zrobione inaczej. Wersja 1.0.16 powinna działać lepiej.
Znalazłem kolejny błąd związany z przydzielaniem ustawień do EXE (znowu małe litery powinny być zamienione na wielkie). Dodałem też ustawienie rozdzielczości oraz trzystanowe checkboxy dla poszczególnych EXE (zaznaczony - yes, odznaczony - no, szary - obowiązuje ustawienie globalne). Jest to dostępne w wersji 1.0.17.
Zmieniłem link w podpisie - teraz wskazuje na stronę z kilkoma ostatnimi wersjami. Ponieważ ta najbardziej ostatnia może nie działać wcale, można spróbować wcześniejszą wersję.
Trzy pytania:
* Czy zapamiętywać ostatnio wybrane .EXE i je proponować, czy zawsze domyślnie wybierać EU07.EXE?
* Czy ustawienia wyboru atmosfery czytać z pliku meteo.txt, czy trzymać we własnym formacie w MASZYNA.INI?
* Czy możliwe do wyboru ustawienia nieba pobierać z MASZYNA.INI, czy też szukać plików models/skj_day*.t3d (nie będzie wtedy opisu słownego)?
Używanie meteo.txt daje zgodność z programem meteo.exe, autorstwa @Paula. Jak autor zauważył, rozwiązanie include atmo.inc end się nie przyjęło. Na razie zrobiłem import z tego pliku, działający tylko jeśli nie ma sekcji [METEO.TXT] ( w MASZYNA.INI) oraz wyszukiwanie plików models/skj_day*.t3d, jeśli nie ma sekcji [SKY]. Rezultaty są średnie, ale zadowalające - automatem nie da sie zrobić dużo lepiej.
Krzysiek626:
--- Cytuj ---Czy zapamiętywać ostatnio wybrane .EXE i je proponować, czy zawsze domyślnie wybierać EU07.EXE?
Czy ustawienia wyboru atmosfery czytać z pliku meteo.txt, czy trzymać we własnym formacie w MASZYNA.INI?
Czy możliwe do wyboru ustawienia nieba pobierać z MASZYNA.INI, czy też szukać plików models/skj_day*.t3d (nie będzie wtedy opisu słownego)?
--- Koniec cytatu ---
1 EXE zawsze domyślne - chyba najwygodniej.
2 Ustawienia wyboru meteo - jakie są konsekwencje wyboru? Wydaje mi się że MASZYNA.INI
3 MASZYNA.INI jeśli już jest taki plik, to nie tworzyłbym następnych możliwości. Szukanie models/skj_day*.t3d zajmie więcej czasu. (nie mam jednak pewności)
Oczywiście to tylko moje zdanie.
adsim:
Mam takie pytanie - czy jest możliwe, żeby Twój program nie pokazywał w okienku "składów na scenerii", pociągów, które są w innych plikach (np. w składy.inc). Z reguły są one przeznaczone do prowadzenia przez AI, a poza tym utrudnia to wybranie prawidłowego składu, kiedy mamy np. 3 x EN57 i żadnego opisu.
Ra:
W wersji 1.0.18 zrobiłem tak, że w dwóch pierwszych trybach pracy (prosty i normalny) nie pokazują się składy dołączane jako include oraz jest sprawdzany plik DYNAMIC.DAT na okoliczność informacji o kabinie lub wnętrzu wagonu.
W pozostałych dwóch trybach (specjalny i maksymalny) wyświetlane są składy jak dotychczas, czyli jeśli ma headdriver lub reardriver to się wyświetla. Nie są wyświetlane pojazdy nieopakowane w trainset.
Z dodatkowych rzeczy, to są kontrolki do wyboru pogody i nieba, które nic jeszcze nie robią. W zakładce Dynamic.dat jest guzik pozwalający zmienić jednym kliknięciem nazwę np. z sm42 na SM42, czyli zamienić litery na wielkie. Ponadto, jeśli na zakładce Wczytanie wybierze się plik .EXE, to jest on automatycznie wybierany również na zakładce Ustawienia.
W wersji 1.0.19 poprawiona jest obsługa pierwszego wpisu z DYNAMIC.DAT - wpis ten był pomijany w większości operacji. Dołożone też są nowe kontrolki (ustawienia kolorów dla atmo i light), ale nie są uruchomione.
Dodatkowo, jeżeli komuś się zdarzy zawiesić Windows 98 podczas wyświetlania miniaturek pojazdów, to jest dodany przycisk, którym można poprawić nagłówki w plikach textures\mini\*.bmp na prawidłowe i nie powodują one już więcej problemów.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej