Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)

<< < (12/83) > >>

Ra:
Wersja 1.0.15 pozwala zmienić parametry dla poszczególnych .EXE i zapisać je do MASZYNA.INI, a następnie odpowiednio przenieść do EU07.INI przy uruchamianiu symulatora. Nie działa jeszcze obsługa tych parametrów, które ustawia się na inną wartość niż no/yes - czyli rozmiar ekranu, głębia koloru, tryb freefly i czułość myszy.

Przed testowaniem proszę zrobić kopię EU07.INI, bo ten plik jest nadpisywany w momencie wybrania Uruchom symulator. Proszę sprawdzić, czy ustawienie parametrów działa prawidłowo. Nazwy parametrów w MASZYNA.INI są identyczne, jak w EU07.INI, jedyne różnice to znak = zamiast spacji i 0/1 zamiast no/yes.

Od wersji 1.0.14 jest poprawione wyświetlanie składów - z użyciem informacji pochodzących z DYNAMIC.DAT. Nie jest jeszcze dobrze sprawdzane to, czy nadają się do prowadzenia i może być problem, jeśli lok jest na końcu składu. Wyświetlania miniaturek nie zrobiłem, bo mi taka funkcjonalność zawiesza Windows.

Gdyby warto było coś poprawić lub dorobić, to proszę o informację na PW/GG, ewentualnie w tym wątku.

adsim:
Witam. Chciałem uruchomić ten program, ale wyskoczył mi błąd, że brak pliku "NMFast40.bpl". Gdzie mogę go znaleźć?

Ra:
No tak, wspaniałomyślnie dodałem kontrolkę do połączenia internetowego, a do tego potrzebne są dodatkowe biblioteki. Na razie usunąłem ten obiekt i powinno działać bez dodatkowych plików. Podmieniłem plik na serwerze - archiwum ma teraz 70468 bajtów. Pobierz ponownie z tego samego linku.

Krzysiek626:

--- Cytat: Ra w 14 Listopada 2007, 13:29:27 ---No tak, wspaniałomyślnie dodałem kontrolkę do połączenia internetowego.......ciach.

--- Koniec cytatu ---
To jak już o tym wspomniałeś, do czego może nam się przydać takie połączenie?
Gdyby stworzyć sensowny serwer z dodatkami to program mógłby wyszukiwać nowe elementy czy aktualizacje. Tyle że widzę tu same trudności. Nie sądzę że chcesz wprowadzić wprowadzić tryb multiplayer.

Ra:
Połączenie będzie miało zastosowanie w sytuacji, gdy wgrasz sobie jakąś nową (może raczej starą) scenerię, zrobisz sprawdzanie kompletności i okaże się, że brakuje jakiś plików. Jeśli będzie brakowało mniej niż 20 plików, program się połączy z serwerem i zgłosi mu te braki. Jeśli serwer będzie miał na to jakieś rozwiązanie, poda linki do tych plików, lub innych, które trzeba by podmienić. Jeśli nie, to na jednej ze stron będzie informacja, jakie pliki są poszukiwane. Jeśli autor scenerii podpisze się w niej i założy konto na serwerze, to otrzyma możliwie szybko informację, że czegoś brakuje.

Robię to raczej pod kątem osób zaczynających, niż tych, co jakiś komplet na dysku od wielu lat.

Poza tym myślę o zrobieniu jakiejś linkowni, gdzie będą linki do nowych rzeczy z opisami co jest co - w programie będzie można przejrzeć listę, ściągnąć paczkę i rozpakować ją... ale to jeszcze potrwa.

A multiplayer to w SPT będzie. :)

Ps. Do pliku libs.zip dorzuciłem bibliotekę nmfast40.bpl, która póki co nie powinna być potrzebna, ale się przyda potem do połączeń internetowych. Na razie nie mam jak sprawdzić, co jeszcze będzie potrzebne, więc będę dokładał w miarę potrzeby.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej