Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
BiałaSowa:
U mnie jest identyczny błąd tylko że 682, jeśli wszystko wypakuję do katalogu symka. WIN XP Home SP2
Ra:
Hm, ponieważ te komunikaty o błędach mi nic nie mówią, a nie umiem powtórzyć tych błędów u siebie, dodałem do programu 1.0.10 wyświetlanie przy starcie informacji o aktualnym etapie. Kolejno ustawiane są nagłówki (taki pasek u góry okienka):
start
czytanie INI
ustawianie trybu
ustawianie zakładek
czytanie DYNAMIC.DAT
ustawianie przycisków
uruchamianie zakończone
Nagłówki te mogą się zmieniać niezauważalnie szybko. Proszę powiedzieć mi, jaki nagłówek jest widoczny w momencie, gdy wystąpi błąd. W miarę możliwości prosiłbym także o przesłanie pliku MASZYNA.INI lub DYNAMIC.DAT, jeśli program zatrzyma się właśnie na nich. Ewentualnie, jeśli błąd pojawi się po wskazaniu scenerii proszę o przesłanie tego pliku.
Mariusz1970:
Ściągnąłem tę wersję. Oto screen po odpaleniu programu:
Myślę, że wysypuje się jeszcze wcześniej niż Twoje podejrzenia, czyli gdzieś na odcinku czyli inicjacja inicjacji:).
Zawartość pliku maszyna.ini
[MASZYNA]
usermode=1
exemask=EU*.EXE
[START.EXE]
runable=0
Edycja:
A jednak, to przez plik dynamic.dat :), tak sobie postanowiłem wykasować dynamic.dat z maszyny i program sie uruchomił (dziwne, ale nie było tych caption z nazwami cyklu pracy programu). Liczba 262 przy komunikacie "List index out of bounds (262)" oznacza nr wiersza z pliku dynamic.dat.
Wysypywnie programu ma związek z ilością pustych wierszy na końcu pliku dynamic.dat (enterów). Liczba pustych enterów aby się program wysypał musi być odpowiednia i jest cykliczna, tzn. do mojego dynamic.dat dodam 1 enter, komunikat wyświetla się z liczbą o jeden większą, dodaje następny enter - już się nie wysypuje, dodaje następne enetery i po którymś tam enterze znowu się wysypuje.
Pewno zliczasz ilość wierszy i jeśli będzie odpowiednia ich ilość np. >3 w cyklu 4 wierszy a nie będzie równych 4, to próbuje odczytać jeszcze coś z pliku, a tu jego koniec lub coś tam umieścić w tablicy.
Ra:
Wielkie dzięki. W wersji 1.0.12 poprawiłem czytanie DYNAMIC.DAT. Teraz przed przeczytaniem kolejnej grupy linii sprawdza, czy w pliku dalej są jeszcze co najmniej 3 linie. Poprawiłem też obsługę końca pliku .inc.
Hm, forma pokazuje się dopiero po wykonaniu jej konstruktora, więc zmienianie nagłówków w konstruktorze nic nie da, bo i tak się nie wyświetlą.
Ra:
Dzisiejsza wersja 1.0.13 raczej tylko dla trasopisarzy. Przerobiłem parser tak, aby zwracał kody błędów. Z tego względu może być mniej stabilna niż poprzednie.
Wyświetlanie błędnych wpisów wygląda mniej więcej tak:
--- Cytat: dodatkowe zero lub brak kropki w 0.0 ---camera -21500.0 3.0 18250.0 0.0 0.0 0 0 endcamera //Karpice
Oczekiwano: konkretne słowo
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: include z pomylonym parametrem (p2) ---Plik: scenery\ra4.scn
Linia: 43
Wpis: include;ZwrL34R300M.inc;Test_zwr01;R100.0;-0.2;0.0;90.0;zwrot34R300pods-new.tex;end
(p1)=Test_zwr01
(p2)=R100.0
(p3)=-0.2
(p4)=0.0
(p5)=90.0
(p6)=zwrot34R300pods-new.tex
node -1 0 (p1) eventlauncher (p2) (p3) (p4) 3.0 t 0 (p1)- (p1)+ end
Oczekiwano: punkt [x,y,z]
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: wpis node...dynamic, który powinien być w trainset ---node -1 0 SN61-183 dynamic PKP\SN61 SN61-183 sn61 0.0 headdriver 0 0 enddynamic
Oczekiwano: liczba - odległość
--- Koniec cytatu ---
Kolorem czerwonym zaznaczony jest fragment, który nie został prawidłowo rozpoznany. Kolorem niebieskim jest informacja, czego się parser spodziewał.
Ps. Gwoli informacji, do pliku libs.zip (993kB) dołożyłem własną bibliotekę DATAFILE.BPL, obsługującą struktury danych w plikach .DBF. Zamierzam ją wykorzystać do zebrania danych z plików .chk i .mmd (będzie taka ulepszona wersja DYNAMIC.DAT). Póki co nie jest używana. Kiedy zacznie być potrzebna, będę ją dołączał w kilku kolejnych wersjach, tak więc nie ma potrzeby ponownego ściągania libs.zip.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej