Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
Krzysiek626:
--- Cytuj ---Jasne, wybór EXE będzie możliwy. Jak masz je ponazywane? Moja propozycja na nazwy jest taka: EU07-xxx.EXE, gdzie xxx to data wydania zapisana w następujący sposób:
* rok-2000 - cyfra: 012345678,
* miesiąc - cyfra dwunastkowa: 123456789ABC,
* dzień - cyfra trzydziestojedynowa: 123456789A BCDEFGHIJK LMNOPQRST UV.
Oczywiście datę z pliku mogę sobie odczytać, ale jakoś te EXE trzeba odróżniać w katalogu, a taki zapis byłby jednoznaczny (mało prawdopodobne, by się ukazały 2 jednego dnia). Data wydania potrzebna będzie do usunięcia/dodania wpisów typu time i sky.
--- Koniec cytatu ---
Tu mamy sprzeczność.
Z jednej strony dokładne usystematyzowanie pliku według nic nie mówiącej daty, z drugiej strony trudność bo jak pamiętać które chce wybrać exe mając do przeczytania tylko datę?
Używając jak dotąd jedynie słusznej nazwy EU07.exe loader start ładuje u mnie exe 664kb.
Przy pomocy Szopa Track Viewer można wybrać exe w ukazującym się oknie katalogu głownego EU07. Zaznaczając potrzebne exe (nie ważne jak się nazywa!) program wczytywał symulator.
Nazwy exeków w moim katalogu:
EU07574.exe
EU07621.exe
EU07664.exe
EU07674.exe
EU07699.exe
Hammer.exe
Hammer1.exe
Hammer2.exe
hammer3.exe
Kurs.exe
Kurs1.exe
istnieją jeszcze różne odmiany w obrębie każego z nich. Ponieważ jestem betatesterem, często zachodzi potrzeba szybkiego porównania możliwości plików. Chciałbym jednak zachować możliwość podglądu opisowej nazwy exeka. o ile możliwe jest to do zrobienia. Takie wyskakujące okienko z głównym katalogiem maszyny i listą dowolnie nazwanych exe byłoby w sam raz dla mnie i innych bałaganiarzy. Zaznaczam interesujący mnie plik i klikam uruchom. To oczywiście tylko propozycja.
Jeśli chodzi o komendę sky to w moim układzie nazw jej wybór następowałby albo oddzielną opcją (w loaderze), lub automatycznie przy pomocy dopisanego do nazwy exe znacznika. Np. HammerS.exe
Można założyć domyślne wczytywanie komend sky i time z reczną opcją wyłączenia ich w loaderze.
Trzeba liczyć że już większość użytkowników dopisała brakujące linijki w plikach scn.
Ra:
Acha. OK. Zamieniłem wyszukiwanie plików EU07*.EXE na *.EXE. Pojawiły mi się też DYNAMIC.EXE, STV.EXE, START.EXE... No to wymyśliłem, że można by je schować wpisując w MASZYNA.INI linijkę runable=0. Przykładowy plik jest w załączeniu. Tylko trzeba zmienić tryb pracy, bo przy prostym nie ma wyboru EXE. (53kB, link w podpisie.)
* Wybór EXE (nie działa w trybie prostym).
* W pliku MASZYNA.INI można wyłączyć EXE z możliwych do uruchomienia.
Co do konfiguracji możliwości poszczególnych exe, to zrobię dla każdego oddzielną sekcję w MASZYNA.INI i tam będzie można poustawiać, czy poszczególne wpisy są dozwolone. Jeśli nie będą, to będą usuwane (//) z wybranej scenerii (z głównego pliku tylko), a zmieniony plik będzie zapisywany jako tymczasowy. Z kolei jeśli będą dozwolone, to do pliku startowego scenerii zostaną domyślnie dodane. Oczywiście ten mechanizm da sie wyłączyć (będzie wyłączony w trybie prostym).
Krzysiek626:
Może ktoś jescze coś dorzuci od siebie. Metod rozwiązania problemu pewnie jest kilka, być może będą jakieś sugestie.
uetam:
ew pozmieniac wszystkie pliki EXE symka z postaci blabla667.exe do blabla667.wyk.exe i wyszukiwac tylko pliku *.wyk.exe ?
ShaXbee:
Może nazewnictwo w formie EU07[-data][-autor].exe?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej