Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)
Ra:
Nadal wersja testowa (42kB, link w podpisie):
* tworzona lista plików dźwiękowych .wav,
* tworzona lista plików .chk i .mmd,
* uwzględniane tekstury pojazdów,
* poprawione czytanie końcówki pliku,
* możliwość wczytania tylko bezparametrowych include,
* przymiarki do liczenia linii w plikach (myli się, jeśli kilka pustych).
Nadal nie jest analizowana zawartość plików .t3d i .mmd, przez co wyszukiwanie brakujących plików nie jest kompletne. Niemniej program już w dużym stopniu pozwala sprawdzić kompletność scenerii, a także poprawność wpisów. Czasem informacja o brakującym pliku wskazuje na błąd wpisu, np. brak scenery\bud\NastawniaKrLobzow.inc.inc - rozszerzenie wpisane podwójnie.
Niektóre scenerie mogą się wczytywać bardzo długo (kilka minut). Nie ma wskaźnika postępu, więc może sprawiać wrażenie, że się zawiesił. Kilka sekund może trwać usuwanie scenerii z pamięci (przy wyjściu z programu lub wybraniu innej).
Myślę teraz nad wyświetlaniem składów i sposobem ich edycji.
Ra:
Kolejna wersja testowo-rozwojowa (44kB, link w podpisie):
* automatyczne wczytywanie include po FirstInit (ze względu na składy),
* zakładka z wykazem pociągów (na razie byle jakim),
* przyciski na panelu wczytania,
* zablokowany rozmiar formy,
* przymiarki do uruchamiania EU07.EXE (działa, ale nie sprawdza .chk).
uetam:
Kurcze, swietny ten programik.
No i fajna, prosta alternatywa dla start.exe - nie trzeba sie meczyc z dynamic.dat :)
Zycze powodzenia !
Krzysiek626:
To ja rzucę taki pomysł. Osobiście w katalogu głównym mam kilka eu07.exe a podejrzewam że nie jestem jedyny który lubi mieć możliwość posiadania i wyboru exe. Prosił bym o ewentualne dołożenie możliwości wyboru exe na takiej samej zasadzie, jak można wybrać loka. W tej chwili program wczytuje scenerię odpalając domyślną aplikację eu07.exe.
PS: Gratuluje, programik bardzo udany i w obecnej wersji nie miałem już żadnych kłopotów.
Ra:
O! Dzięki. To w nagrodę macie kolejną wersję do pomęczenia (52kB, link w podpisie). Dużego postępu nie zrobiłem, bo zajmowałem się czym innym.
* ikona z Szopa Loader,
* domyślne rozszerzenie dla tekstur tylko .BMP,
* usunięte domyślne rozszerzenie dla include,
* wprowadzone tryby pracy; wybór na zakładce Ustawienia,
* wczytywanie i zapisywanie ustawień - plik MASZYNA.INI,
* informacje o wybranym składzie,
* wyświetlanie listy posiadanego taboru (niedokończone).
Jasne, wybór EXE będzie możliwy. Jak masz je ponazywane? Moja propozycja na nazwy jest taka: EU07-xxx.EXE, gdzie xxx to data wydania zapisana w następujący sposób:
* rok-2000 - cyfra: 012345678,
* miesiąc - cyfra dwunastkowa: 123456789ABC,
* dzień - cyfra trzydziestojedynowa: 123456789A BCDEFGHIJK LMNOPQRST UV.
Oczywiście datę z pliku mogę sobie odczytać, ale jakoś te EXE trzeba odróżniać w katalogu, a taki zapis byłby jednoznaczny (mało prawdopodobne, by się ukazały 2 jednego dnia). Data wydania potrzebna będzie do usunięcia/dodania wpisów typu time i sky.
Ps. Z nieznanych mi powodów wiesza mi się Windows (98) podczas wczytywania BMP mini dla wagonów Bd. Myślałem, że to problem z BCB, ale dziś start.exe też mi zawiesił na tych wagonach. Problem z wczytywaniem BMP był przyczyną chwilowego zawieszenia prac.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej