Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Instalator+Starter+Edytor (Rainsted)

<< < (9/83) > >>

Krzysiek626:
Trzeba pamiętać że jedno exe zawsze odpalane jest domyślnie przez start.exe To jedno domyślne exe powinno być powielone z domyślną nazwą pod start.exe, oraz nazwą uprządkowaną dla instalatora.

Mariusz1970:
Jeśli chodzi o sugestie, to moja jest taka, aby używać jednego exe.
Ponadto pmietasz Krzysiek ten rozudowany bat, który kiedyś Ci tam napisałem?
Zły był?

Ja to widzę tak:
Jest katalog exe, w którym są składowane eu07.exe pod różnymi nazwami (nie istotne jakimi, byle różnymi).
Jest plik ini do instalatora czy czegoś tam. W pliku ini byłyby wskazówki który eu07XXX.exe co może np. sky, time lub not sky not time itp. Dodatkowo opis słowny danego exe np. "To exe nie obsługuje nieba i są problemy ze sceneriami X, Y" i ta informacja gdzieś byłaby wyświetlona userowi. Na podstawie tych informacji, program np. mógłby z scn dodawać/wycinać komendy sky, time itp. Kopiowałby exe z podkatlogu jakiegoś do głównego katalogu maszyny exe z nazwą EU07.exe, wtedy to będzie możliwość uruchomienia start.exe.

Krzysiek626:
Bat był/jest bardzo dobry, umożliwia przypisanie konkretnej trasy do najlepszego exe jakie tę trasę obsługuje. Jednak idąc z postępem tę funkcję powinien przejąć instalator/serwer.
Są dwie kwestie:
1 Zwykły user dostaje paczkę i jedno dobre exe (jest już takie?), funkcja wyboru exe nie potrzebna. Można ją ukryć/wyłączyć.
2 Betatesterzy, eksperymentatorzy, ciekawscy i twórcy, funkcję wyboru exe włączają w we włąściwościach programu. (tryb zaawansowany).  Takie rozszerzenie możliwości posiada STV.
Mariusz, ja zgodna dusza jestem -Twoja propozycja też mi się podoba.

Ra:
Obecnie jest tak, że są wyszukiwane *.EXE w domyślnym katalogu. Wszystkie, jakie zostaną znalezione, będą wyświetlone. Chyba, że mi ktoś wytłumaczy, jak ustalić, czy dany plik *.EXE jest Symulatorem, czy czymś innym (liczenie CRC i przeszukiwanie całego pliku w celu znalezienia jakiegoś łańcucha odpada, bo zajmie to zbyt duzo czasu).

Póki co, w pliku MASZYNA.INI można sobie ustawić, że jakiś plik ma się nie pojawiać. Nazwę sekcji należy zapisać wielkimi literami. Przykład:
--- Kod: ---[MASZYNA.EXE]
runable=0

[STV.EXE]
runable=0

[START.EXE]
runable=0

[DYNAMIC.EXE]
runable=0
--- Koniec kodu ---
Niedługo w powyższy sposób będzie można powstawiać parametry dla danego EXE (czy obsługuje sky, time). Chociaż to akurat było by lepiej ustawiać według długości, CRC i daty. Czy bywają EXE z tą samą długością?

Nad przypisywaniem domyślnego EXE dla każdej scenerii jeszcze się zastanowię. Czy miało by to również uwzględniać wybrany skład?

Zwykły (początkujący) user ma do dyspozycji program z minimum funkcji, czyli (założenia):
* operacje wykonywane są w miarę automatycznie (np. sprawdzanie scenerii i pobieranie brakujących plików z serwera),
* może uruchomić jedynie EU07.EXE.
* do wyboru są tylko składy wpisane przez autora scenerii (ewentualnie pobiera "pewniaki" z serwera),
* przed uruchomieniem wyświetla się aktualna konfiguracja EXE wraz z opisem słownym (żeby wiedział, co uruchamia) oraz opis sterowania danego pojazdu (z możliwością wydrukowania),
* w miarę swojej świadomości może włączyć dodatkowe opcje (wybór EXE, weryfikacja układu torów, trakcji, generator anty-null-tracków, ukresów itd.).
Pytanie jest, jak zorganizować opis sterowania poszczególnymi lokami dla poszczególnych EXE i do tego jeszcze w paru językach? (To pod kątem ograniczenia ilości typowych postów nowych użytkowników, jakie pojawiają się często na forum.)

Acha, zrobiłem małe poprawki, bo wersja 1.0.7 potrafiła uruchomić tylko *.EXE, a *.exe już nie. No i poprawiłem analizę wpisu //trainset w komentarzu na końcu pliku, zamkniętego przez // endtrainset (ze spacją po ukośnikach - bez spacji by było dobrze). Coś takiego znalazłem w pliku Quarkplus2007.scn i się program wieszał.

Tu uwaga dla trasopisarzy i redaktorów plików *.scn. Bloki trainset "przeszkadzajek", poprzedzone znakami // na początku każdej linii, da się łatwo "odkomentować" moim programem (poprzez wstawienie ptaszka na zakładce Pociągi). Ale pod warunkiem, że po // nie będzie spacji i że blok po usunięciu znaków komentarza będzie prawidłowy. Linie rzeczywistego komentarza w takim bloku najlepiej wpisywać z czterema ukośnikami //// (wyjątek dotyczy opisu //$o itp.). Wpis nie spełniający powyższych wymagań będzie traktowany jako ewidentny komentarz i bez manualnej ingerencji użytkownika się nie obędzie (a ten już musi mieć jakieś pojęcie, by coś z tym zrobić).

Mariusz1970:

--- Cytuj ---Obecnie jest tak, że są wyszukiwane *.EXE w domyślnym katalogu. Wszystkie, jakie zostaną znalezione, będą wyświetlone. Chyba, że mi ktoś wytłumaczy, jak ustalić, czy dany plik *.EXE

--- Koniec cytatu ---

Dla mnie jest sprawa prosta, o ile user nie zrobi celowo "sabotażu"
1)założyć podkatalog exe i w nim wyszukiwać *.exe, nastepnie po wyborze exe kopiować do głownego katalogu maszyny
2)założyć iż wszystkie exe będą rozpoczynały się od znaków np. EU i będą w katalagu głównym maszyny, wtedy to wyszukiwać eu*.exe
3)w pliku ini bedą wpisane do listy wszystkie exe, które są symulatorem. Decydował będzie o tym user, a program jedynie będzie wyświetlał ich listę.

Nie traktujmy userów, jako totalnych debili, aby program przejmował w 100% nadzór nad tym.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej