Symulator EU07 (i nie tylko) > Poradniki
[FOTO] Jak fotografowac na tekstury ?
Krzysiek626:
--- Cytat: MuNiO w 09 Kwietnia 2008, 20:57:51 ---Aby zniwelowac efekt beczki nalezy wiedziec na jakiej ogniskowej nie wystepuje. Klaniaja sie tablice testowe w kratke.
Druga sprawa - robic fotki na wiekszej przeslonie
--- Koniec cytatu ---
Najlepiej jeszcze przy dobrym jasnym i równomiernym oświetleniu:>
Niestety gdyby przyjąć te założenia nie byłoby wcale zdjęć do symulatora, pociągi nie chcą niestety pozować, a gdyby nawet to często nie ma miejsca na robienie zdjęć z założoną ogniskową.
Po to są programy do obróbki zdjęć żeby z nich korzystać, poprawianie zdjęć w takim programie to nic złego.
Dyskusja na temat użycia lampy błyskowej znajduje się >tu<.
Akvin
MuNiO:
--- Cytat: GłowaWojtas w 07 Września 2008, 16:50:20 ---Przepraszam za "beczkę" ale da sie z tym poradzić.
--- Koniec cytatu ---
Kup blok milimetrowy i zrob zdjecie kartki przy roznych ogniskowych. Sam zobaczysz na ktorej ogniskowej beda najmniejsze znieksztalcenia beczkowe i przy takich rob zdjecia.
Przenoszę.
Akvin
RooteK:
Szukałem ustawień ogniskowej, ale nie znalazłem na swoim cyfraku. Za to odnalazłem ustawienie linii pomocniczych :)
Może ktoś wie jak zmienić ogniskową w Sony DSC-H7. Blok milimetrowy mam, zalega mi w szufladzie to sie przyda teraz :)
EU05:
--- Cytat: GłowaWojtas w 07 Września 2008, 18:49:59 ---Szukałem ustawień ogniskowej, ale nie znalazłem na swoim cyfraku. Za to odnalazłem ustawienie linii pomocniczych :)
Może ktoś wie jak zmienić ogniskową w Sony DSC-H7. Blok milimetrowy mam, zalega mi w szufladzie to sie przyda teraz :)
--- Koniec cytatu ---
Jak zmienić ogniskową? Pobaw się zoomem...
Paul:
Zmiana ogniskowej = zoom (optyczny oczywiście) ;)
Z reguły im większy zoom tym mniejsze zniekształcenia, chociaż przy aparatach w stylu "ultrazoom" przy dużym zoomie może wystąpić dystorsja poduszkowata.
Pozdr, Paweł
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej