Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
tworzenie tras
mlodzieniec:
no jeszcze został notatnik :-)
urbanek:
No dobra mam tego 3D maksa. Okazyje sie, ze jest jakas 30dniowa wersja za darmo. Nawet zrobilem sobie szyny wstawilem pare drzewek i probowalem tez wstawic pare innych rzeczy. Huuuuuraaa. Dziala. Eu07 jezdzi mi w kółko(Moja pierwsza traska:-) . Troche to wyglada jak kolejka piko. Próbowałem wstawić teren ale za chiny nie działa. Wstawiam płaszczyzne i później wciskam przycisk export scenerii i nic. Jak otwieram plik ze sceneria to jest tylko wpis //Plane01 i to wszystko. Poooooomocy. Niech ktos da jakis przyklad jak się tworzy teren i trawe w gmaksie. Trawę też próbowałem wstawić ale jakoś nic nie jest wstawiane do scenerii.
Cesky Kretek:
Najpierw na tym plane, zrób Triangulate Mesh, czy jakoś tak... w skryptach poszukaj...
urbanek:
Dobra. Wszytsko gra. Zrobiłem dwa błędy. Okazało się, że nie miałem wszytkich plików i bibliotek. Sciągnąłem najnowsze skrypty do 3Dmaksa z forum i delanuay mesh zaczeło działąć. Dodatkowo trzeba poteksturować siatkę. Bez tego też nie działa. Po poteksturowaniu było już okij. :-). Kolejny problem został rozwiązany. No to zabieram się za tworzenie jakiejś prostej fikcyjnej traski. Mam jednak problem. Chcę zrobić traskę w górach. Oczywiście tory będą szły do góry. Od czego zacząć? Od robienia tylko pochylonych torów czy jednoczesnie z terenem? No może ktoś da jakieś weskazówki jak pochylać tory?
JONIN_EZT:
witam
pochylanie torów.
znaznacz byle jaki tor. potem włączasz opcje obrót (skrót przycisk E). Powinny ci sie wtedy pokazac 2 koła (czyli funkcja obrót działa). Do zmiany kątów pochylenia torów używasz 2 koła (zewnętrznego) klikasz lewym przyciskiem myszki przetrzymujac ruszasz w góre lub w dół
przy użyciu koła wewnetrznego działa na ten sam sposób w dodatku pokazuje kąt pochylenia
Pamietaj że te pochylenia musza byc zdecydowanie nie wielkie. Bo żaden pociąg nie wjedzie na 45 stopniowy podjazd. Maxymalnego kąta nie pamiętam ale w przepisach E-1 jest podany.
pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej