Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa

Sposoby ustawiania wskaźnika W27.

<< < (5/14) > >>

Mariusz1970:
Nie o szlakowej, a o max. dopuszczalnej.
Niekonsekwencja to:
odnosząc się do Twojego rysunku, to:
Przyjmując Twoj punkt widzenia, to relacja Wilis-Macierzewo, mech ma w rozkładzie jazdy i W27, natomiast relacja Wilis-Jarkawki tylko rozkład jazdy. Jakaś niekonsekwencja, moim zdaniem niesłuszna.
Gdyż wcześniej napisałeś:
W27 jest ustawiony przy wyjeździe z Wilisia w strone Macierzewa i informuje o szlakowej 70. wjeżdrzajac do Wilisia ten sam wskaźnik informuje że szlakowa zmienia się z 70 na 40. Wyruszajac z wilisia do Jarkawek wiemy że szlakowa jest 40 bo mamy to w służbowym rozkładzie jazdy. Jak nie masz rozkładu to jak ty chcesz wyjechać na szlak??
Nie wiem, wymiękam. Według mnie papiery papierami, a znaki powinny oprócz papierów wskazywać mechanikowi postepownie, bo można teoretycznie pozbawić się w ogóle W27 i opierać się na samych papierach, zwłaszcza, jeżleli ktoś wyrusza ze sródka jakiegoś szlaku, a dla niego to początek drogi.
Dla mnie EOT, ja przedsatwiłem swój pogląd nie wiem czy słuszny, ale logiczny i ułatwiający pracę mechanikowi. Nic więcej nie jestem w stanie wymyślić.

hejnal:

--- Cytat: "Mariusz1970" ---Nie o szlakowej, a o max. dopuszczalnej.
--- Koniec cytatu ---

Maksymalna dopuszczalna predkosć na szlaku to tzw. prędkość szlakowa.

Gdzie ty widzisz neikonsekwencje?? Wyruszając z Całkowa mamy szlakową 70 a nie ma tam W27. Skad wiemy jaka jest szlakowa? z Rozkładu. tak samo w Wilisi jadąc do Sarkawek. Wyjeżdrzając z Wilisia do Macierzewa w stacji mamy 40 o czym informuje nas rozkład jazdy ale już za stacja 40 zmienia się na 70 o czym informuje i rozkład i wskaźnik W27!!

Mariusz1970:
No to popatrz na swój rysunek i zobacz, czy mechanik wyruszający z Wilisa (początek jego drogi) do Jarkawek mija W27- nie mija, kazałeś mi się odnieść wtedy do rozkładu jazdy, natomiast mechanik wyruszający z Wilisa do Macierzewa W27 mija i ma oprócz tego rozkład jazdy.
Dla przypominenia rysunek Twój:
Macierzewo--------Całkowo--------Williś----------Jarkawki
----------------------------------4><7----------------------

Już napisałem, co rozumiem przez niekonsekwencję, ale jeszcze raz napiszę: czasmi mechanik wyruszając ze stacji ma rozkład jazdy i mija W27, a czasami nie mija W27 wyjeżdżając na szlak, a do dyspozycji ma  tylko rozkład jazdy. Więc skoro w 2 przypadku można się obejść bez W27, to można by je zupełnie zlikwidować, a opierać się na rozkładach jazdy.

hejnal:
No i wszystko się zgadza.
4><7 to jest W27. Jeśli staniesz twarzą do niego i spojrzysz na szlak do Macierzewa to zobaczysz cyfre 7. Za tym wskaźnikiem obowiązuje na szlaku 70 km/h. Jeśli obejdziesz wskaźnik i spojrzysz z drugiej strony czyli twarzą do Wilisia zobaczysz cyfre 4 i za tym wskaźnikiem (w strone Wilisia) obowiązuje 40 km/h. W miejscu ustawienia tego wskaźnika spotykają sie dwie szlakowe 40 i 70 i dlatego ten wskaźnik tam jest żeby przypomnieć o tym fakcie maszyniscie bo maszynista i tak wie to z rozkładu jazdy.

--- Cytat: "Mariusz1970" ---Już napisałem, co rozumiem przez niekonsekwencję, ale jeszcze raz napiszę: czasmi mechanik wyruszając ze stacji ma rozkład jazdy i mija W27, a czasami nie mija W27 wyjeżdżając na szlak, a do dyspozycji ma  tylko rozkład jazdy. Więc skoro w 2 przypadku można się obejść bez W27, to można by je zupełnie zlikwidować, a opierać się na rozkładach jazdy.
--- Koniec cytatu ---

Ale to nie jest niekonsekwencja mojego rozumowania tylko przepisów. Po co wskaźniki skorą są wosy? Po co wosy skoro są wskaźniki? A W27 informuje o zmianie szlakowej a nie o szlakowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mariusz1970:

--- Cytuj ---
><7 to jest W27. Jeśli staniesz twarzą do niego i spojrzysz na szlak do Macierzewa to zobaczysz cyfre 7. Za tym wskaźnikiem obowiązuje na szlaku 70 km/h. Jeśli obejdziesz wskaźnik i spojrzysz z drugiej strony czyli twarzą do Wilisia zobaczysz cyfre 4 i za tym wskaźnikiem (w strone Wilisia) obowiązuje 40 km/h. W miejscu ustawienia tego wskaźnika spotykają sie dwie szlakowe 40 i 70 i dlatego ten wskaźnik tam jest żeby przypomnieć o tym fakcie maszyniscie bo maszynista i tak wie to z rozkładu jazdy.

--- Koniec cytatu ---

Nic się nie zgadza.
Rysunek:
Macierzewo--------Całkowo--------Williś----------Jarkawki
----------------------------------4><7----------------------

Proste pytania odp. Tak/nie
Początek drogi:
1)Mechanik wyruszający z wilisa do jarkawek mija W27 według rysnku?
2)Mechanik wyruszający z wilisa do macierzewa mija W27 według rysnku?

Ja odpowiadam:
1)nie
2)tak

a Ty jak odpowiesz na te pytania?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej