Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Generator wpisów taboru
ROBO89:
--- Cytat: "Mutopompka" ---Programik może i jest dobry, ale mam parę pytań:
a) czemu MUSI koniecznie wymagać platformy .NET???Sam mam XP-ka i nie instalowałem tego bo po prostu zbędne to jest dla mnie.
--- Koniec cytatu ---
Programik był pisany w Visual Basic.NET, więc raczej tak, chociaż spróbuję coś na to zaradzić (za to zajmuje tylko ok. 40KB).
--- Cytat: "Mutopompka" ---
b) A czy w dalszych wersjach planowane jest "poszukaiwanie" taboru zainstalowanego u usera?
--- Koniec cytatu ---
Tak, jak znajdę odpowiedni algorytm, chociaż to trudne zadanie, żeby np. sam dopasowywał tekstury do plików *.chk.
c) czy możesz "przekształcić" ten kod, aby odpalany był na wszystkich platformach (nawet win9x)?
--- Koniec cytatu ---
Spróbuję.
Dodano po 6 minutach:
--- Cytat: "Butchy_83" ---
--- Cytat: "ROBO89" ---Stworzyłem właśnie taki programik,
--- Koniec cytatu ---
btw @ROBO89 w czym to pisałeś i czemu potrzebuje frameworka net. ?(...)
--- Koniec cytatu ---
Jak napisałem w poprzednim poście, pisałem go w VB.NET
--- Cytat: "Butchy_83" ---
(...)aha i jakbyś mógł na jakiś inny serwek to wrzucić bo już ten link jest martwy (...)
--- Koniec cytatu ---
Nie jest martwy link - przed chwilą sprawdzałem. Może z powodu małego rozmiaru programu (jakieś 40KB!!!) odniosłeś wrażenie, że się nie ściąga (nie zauważyłeś nawet) - sprawdź na dysku czy ci się na pewno nie ściągnęło lub spróbuj jeszcze raz. Albo może zastosowałeś metodę "zapisz jako" z powyższego linka, mimo że plik jest na R_pidzie i trzeba na niego kliknąć.
Mariusz1970:
--- Cytuj ---Tak, jak znajdę odpowiedni algorytm, chociaż to trudne zadanie, żeby np. sam dopasowywał tekstury do plików *.chk.
--- Koniec cytatu ---
Mutopompce chodziło może o to, aby program poszukiwał wszystkich modeli, jaki ma zainstalowany user, a tekstury do danego modelu, to już odrębna sprawa.
Myślę, że można sobie poradzić tworząc małą bazę danych, która to w prosty sposób może być modyfikowana przez danego usera.
Mogą w niej znajdować się takie dane, jak:
Nazwa modelu, chk, tekstura lub powtarzane modele i następnymi teksturami.
Ta nazwijmy to baza byłaby w zewnetrznym pliku, najlepiej w formacie txt, dla łatwgo jej modyfikowania.
Wtedy dużo odpadnie Tobie w poszukiwaniu alogrytmów, a tylko praktycznie pozostanie czytać zawartość pliku.
No i marzenie, aby interface był graficzny, czyli ekran podzielony byłby na 3 części:
1)Widziałbym miniaturki składów obecnie w scn
2)Widziałbym miniaturki składów, które zastępuje w pkt. 1
3)Widziałbym miniaturki zainstalowanych modeli i na zasadzie "przeciągnij i upuść" przechodziłoby to do pkt.2
Wiem, to dość kłopotliwe, ale byłoby fajne.
ROBO89:
Mariusz1970 Słuszne propozycje, ale może w późniejszej wersji to rozwiązanie z miniaturkami wprowadzę bo na razie muszę rozgryźć parę innych problemów. Dzięki wszystkim za wszystkie uwagi i propozycje (chociaż ich jest nie za dużo).
firleju:
--- Cytat: "ROBO89" ---
c) czy możesz "przekształcić" ten kod, aby odpalany był na wszystkich platformach (nawet win9x)?
--- Koniec cytatu ---
Spróbuję.
--- Koniec cytatu ---
Zainstaluj sobie .NET Framework'a na 98se i będziesz miał na 9x.
Nie wiem co się czepiacie autora. Napisał w tym w czym napisał, i w ogóle dobrze, że to zrobił. A jak ktoś nie chce zainstalować sobie Framework'a czy też Mono to już jego problem.
Mutopompka:
--- Cytat: "Mariusz1970" ---Mutopompce chodziło może o to, aby program poszukiwał wszystkich modeli, jaki ma zainstalowany user, a tekstury do danego modelu, to już odrębna sprawa.
Myślę, że można sobie poradzić tworząc małą bazę danych, która to w prosty sposób może być modyfikowana przez danego usera.
Mogą w niej znajdować się takie dane, jak:
Nazwa modelu, chk, tekstura lub powtarzane modele i następnymi teksturami.
Ta nazwijmy to baza byłaby w zewnetrznym pliku, najlepiej w formacie txt, dla łatwgo jej modyfikowania.
Wtedy dużo odpadnie Tobie w poszukiwaniu alogrytmów, a tylko praktycznie pozostanie czytać zawartość pliku.
--- Koniec cytatu ---
Nie o to chodziło....
Wyobrażam sobie tak:
Ściągam ten plik (exek czy cuś). Odpalam go w katalogu (czy symka, czy innym nie ważne) i NIC nie robię!!! Po prostu "program sam szuka sobie taboru jaki mam zainstalowany" i z tego taboru sam sklecam sobie składy.
Nie chodziło mi o to, abym jeszcze nawet w pliku TXT coś kombinował (bo naprawdę user z ZEROWYM pojęciem nie będzie tego modyfikować umiał, bo nawet nie będzie wiedział, jakch wpisów, gdzie szukac itp. nie znajdzie...
Dodano po 5 minutach:
--- Cytat: "gfirlejczyk" ---Zainstaluj sobie .NET Framework'a na 98se i będziesz miał na 9x.
Nie wiem co się czepiacie autora. Napisał w tym w czym napisał, i w ogóle dobrze, że to zrobił. A jak ktoś nie chce zainstalować sobie Framework'a czy też Mono to już jego problem.
--- Koniec cytatu ---
No właśnie... Po kiego mam instalować stuff 22.42MB dla mnie NIEPOTRZEBNY, aby odpalić sobie programik 40kB, który przydatny jest dla "zielonych", którzy nie umieją sami zmieniać składów?
Po 2. Nie czepiam się autora. Tylko pytałem, czy mógłby "przerobić" kod programu na "uniwersalną wersję" obsługującą wszystkie platformy Windows począwszy od 9x a skończywszy na Vista.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej