Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
Wężyki
Cesky Kretek:
Jakie stare? Do dziś są używane. ;p
youBy:
Ech, panowie, sprzęgi są nieważne w tej chwili, ponieważ z nimi nie ma problemów. Haki są wszędzie na środku, a to czy są 2D czy 3D jest kwestią kosmetyczną.
Dodano po 23 minutach:
No i pojawił się problem. Wężyki nie mogą być za nadto skręcone, gdyż wyglądają niezbyt dobrze. Co to oznacza? Że przewód 0zh0 do drugiego takiego wagonu musi iść po skosie. Pokomplikowało się :/
--- Kod: ---0z h0
|
|
/
/
0h z0
// wyszło za ostro dla skrzywionego
// musi być tak:
0z h0
|
/
/
|
0h z0
--- Koniec kodu ---
Mariusz1970:
Możesz mi wyjaśnic, bo ja nie kumaty jestem, dlaczego jest lutrzane odbicie:
--- Kod: ---
0z h0
|
|
/
/
0h z0
--- Koniec kodu ---
a nie może być:
0z h0
|
|
|
|
0z h0
--- Koniec kodu ---
chyba, że to wynika z symetryczności obrotu częsci wagonu o 180* w modelu. Sam już nie wiem.
Do tej pory wagony wyobrażałem sobie tak:
----------
|0 z h 0 |
|\\\\\\\\\| Wagon x
|\\\\\\\\\|
|\\\\\\\\\|
|\\\\\\\\\|
|\\\\\\\\\|
|0 z h 0 |
----------
----------
|0 z h 0 |
|\\\\\\\\\| Wagon x
|\\\\\\\\\|
|\\\\\\\\\|
|\\\\\\\\\|
|\\\\\\\\\|
|0 z h 0 |
----------
--- Koniec kodu ---
A nie wychodzą mi ter kreskowane rysunki, jak piszę posta to jest ok. Po napisaniu się rozjeżdża.
Edycja, dobra już dobra poprawiłem te rysunki. Pamiętałem o podglądzie i to robiłem, ale 3 razy próbowałem i się wkurzyłem, a teraz jeszcze bardziej, bo nie mogłem patrzeć na te krzywe rysunki. Teraz jest trochę lepiej.
youBy:
Dla zasady powinno być na krzyż, jak jest np. ze sterowaniem wielokrotnym. Bowiem wagon powinien być symetryczny z obu stron, znaczy się wyprowadzenia wszystkie.
--- Kod: ---0z h0 //wagon
0h z0 //pierwszy
X
0z h0 //wagon
0h z0 //drugi
--- Koniec kodu ---
Teraz jest zawsze tak samo.
gdy będzie na prosto, to jedne połączenia będą na prosto a drugie na krzyż. Może i tak jest w rzeczywistości, ale komplikuje to bardzo potem łączenie wagonów obróconych o 180 stopni w symku.
EDIT: znaczy układ 0 z h 0 (lub na odwrót) widzisz i od przodu i od tyłu wagonu, taki mi się wydaje logiczniej
EDIT2:
--- Cytuj ---A nie wychodzą mi ter kreskowane rysunki, jak piszę posta to jest ok. Po napisaniu się rozjeżdża.
--- Koniec cytatu ---
To dawaj sobie podgląd przed wyślij :)
Mariusz1970:
Popatrz może na te krzywe moje rysunki. Zorientujesz się o co mi chodzi. Według mnie tak jest logiczniej i prościej, ale mogę się mylić. Oczywiście z punktu widzenia połączeń, a nie prostoty sterowania w symku. Chociaż rzeczywiście będąc zwróconym przodem do wagonu nie będzie zawsze tak samo, co może wykluczać ten pomysł. Chociaż nie wiem, czy większe znaczenie ma nie krzyżowanie się, czy zasada, że zawsze jest tak samo.
Wydaje mi się z punktu widzenia bezpieczeństwa, iż nie powinny się krzyżować, bo jest możliwe ocieranie się dwóch skrzyżowanych przewodów i tym samym zwiększa się ryzyka awarii.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej