Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje

EW58, EW60 i EW55

<< < (22/45) > >>

ET22_RULZ:

--- Cytat: "janek32" ---W planie wstawienie kabiny EN57 do EW55. Czy kabina EW55 jest podobna do kabiny EN57?
--- Koniec cytatu ---

Jest bardzo podobna. Jedyne roznice to: inne sterowanie pantografami (zamiast grzybka jest przelacznik dzwigienkowy dzieki ktoremu mozna opuscic tylny pantograf bez potrzeby opuszczania przedniego), hamulec Knorr EP i OIDP czuwak pasywny.

JONIN_EZT:
Witam

podczas testowania EW58 na łukach o bardzo małym promieniu zauważyłem że wózki nie pracują zgodnie z łukiem (czyli nie do końca zmienia swoje położenie przy pokonywaniu łuku)

Wcześniej tego nie przyuważyłem i myślałem że było ok i przepraszam za niedopatrzenie.

janek32:

--- Cytat: "pol102" ---plane to generalnie płaska powierzchnia, aczkolwiek można edytować poszczególne punkty tworząc powierzchnię która nie jest płaska :D
--- Koniec cytatu ---
To wszystko w porządku. Tylko jak napisałem w poście wyżej NIE MAM 3DSMAXA więc potrzebuje kod do wpisania w Notatniku. Dopóki się nie dowiem jak wstawić w Notatniku obiekt plane nie udostępnie ani EW60 z kabiną od ED72, oraz EW55 z kabiną EN57, choć są zrobione. To po prostu nie ma sensu, bo ja się popatrzy do tyłu to w ED72 jest inne wnętrze + drzwi nachodzące na ścianę, a w EW55 przedsionki nawet są, ale też drzwi nachodzą na ścianę.

MArt:
W kolorach sprężarka jest w członie "d" i jest w  kabinie prawie w ogóle niesłyszalna . W tym przypadku proponuje coś takiego w plikach EW58-sa.mmd i EW58-sb.mmd zahashować wpis sprężarki
(dla tych co nie wiedzą //compressor:en57_compressor_start.wav,en57_compressor.wav,en57_compressor_stop.wav 100
)
, a w pliku EW58-d.mmd zamienić wpis sprężarki na (
compressor: en57-1267_compressor_start.wav,en57-1267_compressor.wav,en57-1267_compressor_stop.wav 30
)
Zmieniłam rodzaj dzwięku sprężarki ponieważ kolory mają sprężarkę dwustopniową i bardziej taki dzwięk pasuje.

youBy:

--- Cytat: "janek32" ---NIE MAM 3DSMAXA
--- Koniec cytatu ---
no i?

--- Cytat: "janek32" ---Dopóki się nie dowiem jak wstawić w Notatniku obiekt plane nie udostępnie ani EW60 z kabiną od ED72, oraz EW55 z kabiną EN57, choć są zrobione.
--- Koniec cytatu ---
Nagłówek zostaje ten sam, podmieniasz tylko kolor, mapowanie, wierzchołki, ew. parenta, no i oczywiście nazwę. Potem ustalasz transforma odpowiedniego (mozesz wyzerować, tzn. doprowadzić do postaci
--- Kod: ---1 0 0 0
0 1 0 0
0 0 1 0
0 0 0 1
--- Koniec kodu ---
, gdyż wtedy podmieniasz tylko współrzędne w wierzchołkach i kontrolujesz je wprost. Najlepiej wstawić obiekt nadrzędny z takim transformem do wszystkiego, wtedy się będzie od razu ładnie kabina bujała). W numvertices/numverts wpisujesz ile masz wierzchołków. Wpisujesz te wierzchołki w formacie:
-X Z Y Mx My
Mx, My to wspolrzedne punktu mapowania (w ulamku)
X, Y, Z to wspolrzedne wierzchołka.
Pamiętaj o odpowiedniej kolejności wierzchołków, bo, ponieważ plane jest jednostronne, wyświetlana strona zależy od ich kolejności (OIDP przeciwnie do ruchu wskazówek zegara).

Prościej się nie da wytłumaczyć.
Pozdrawiam i miłego robienia w t3d.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej