Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Lista obiektów ( modeli )
Mariusz1970:
Nie sądzę Bart, abym w tym wątku gadał bezsensu. W innych owszem zdarzało się :)
Pozdrawiam
Mariusz
Krzysiek626:
--- Cytat: "Bart" ---Bez sensu gadacie. No chyba że ja oczymś nie wiem. Patyki połówkowe nie były wypuszczone z oficjalnie wydanym modelem (jeśli chodzi o te o z EP09). Model wyciekł jak wiadomo razem z patykami.
O innych sytuacjach nie słyszałem. Jak możecie podać przykład to podajcie jak nie, to o czym ta rozmowa?
--- Koniec cytatu ---
Był taki wątek gdzie pytałeś skąd na screnie są patyki połówkowe.
Na tej podstawie napisałem to co wyżej. Zresztą wiem o tym tylko dlatego że sam o tym napisałeś.
Napisałem wyraźnie że stworzenie katalogu modeli, tekstur i t.p. ( według pomysłu KAINE) do wykorzystania we własnych sceneriach, wymaga zgody autorów, broniąc również a może przede wszystkim Twoich praw (było paru autorów co nie wyrazili zgody na wykorzystanie swoich prac np. KAKISH a w Całkowie autor prosił by nie modyfikować scenerii nawet zmieniając składy, takie wasze prawo) . A piszesz że wątek jest bez sensu. To napisz w którym miejscu.
Jest mi poprostu przykro!
Na prawdę serdeczne pozdrowienia dla wszystkich. Krzysiek
CT:
O czym ta pieśń wogóle?
Modele wydane oficjalnie mozna wstawiać gdzie sie chce, dotyczy to również modeli załączonych do scenerii. Modyfikacja modeli poprzez notatnik ( bo nie sadze, ze ktos udostepni zrodla *.max ) jest dopuszczalna za zgoda autora.
Co do Całkowa. Całkowo było robione jako trasa niezelektryfikowana wiec modyfikacja typu trakcja jest rzecza dziwna dla mnie.
Co innego jak model jest wydany nieoficjalnie ( Bugs, Devs, znaleziony jakims cudem na ftp )... w takim przypadku nie wolno niczego wykorzystac ani modyfikowac.
Bart:
Napiszę jeszcze raz. Patyki połówkowe były częścią WYKRADZIONEGO modelu więc chyba miałem prawo czepić się o "część swojego dzieła" co?. Więc kwestia patyków połówkowych odpada bo taka sytuacja że one sie jakkolwiek pojawiły nie powinna zaistnieć. Cała reszta która została oficjalnie dana do zabawy (czyli nie jest w dziale bugs tylko w download i na ogólnodostęnym forum) jest do wykorzystywania.
Więc dalej mowie że gadacie bez sensu - poruszając kwestie że autorzy nie godzą sie na wykorzystywanie swoich dzieł w innych "dziełach". Nie chodzi mi o kwestie zrobienia katalogu modeli bo o tym sam kiedyś pisałem do McZapkie (gdzies w 2003 roku).
Mariusz1970:
Ja napisałem:
--- Cytuj ---
Jeżeli ktoś wypuszcza scenerie i są tam obiekty przez jego wykonane, to godzi się na to, aby jego np. domki były wykorzystywane przez innych (tak się też dzieje). Tak podpowiada logika. Np. Krzysiek wypuszczasz trasę z obiektem wieżowca, później ja w swojej scenerii w pewnym miejcu pisze includa do tego wieżowca to jakie jest złamanie praw, zwłaszcza, że Ty udostępniłeś to za free i ja swoją scenerię też. Jeżeli będziemy zbyt ograniczać twórców tras to nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Inna sprawa, kto miałby to uporządkować i uaktualniać na bieżąco.
--- Koniec cytatu ---
Moje zdanie jest zgode z Twoim.
Dla mnie wszystko jasne.
Pozdrawiam
Mariusz
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej