Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Przechyłka

<< < (2/3) > >>

Tomek6996:
Daj jeszcze raz 2xF4 i wszystko wroci do normy, symek jak kazdy program moze miec jakies swoje ALE... .

Bart:

--- Cytat: "PEKAP" ---Może się przydać. Ostatnio w formie nauki programowania zrobiłem programik obliczający przechyłkę na zakręcie.

www.members.lycos.co.uk/michalpkp2/Przechylka.exe

Prawym zapisz element docelowy jako...
--- Koniec cytatu ---

Dobre intencje, ale jak wynik odnieść do parametru Roll? :)

andrev1989:

--- Cytat: "Tomek6996" ---Daj jeszcze raz 2xF4 i wszystko wroci do normy, symek jak kazdy program moze miec jakies swoje ALE... .
--- Koniec cytatu ---

Oczywiście, żę zawsze sobie potrafię z tym poradzić, tylko mówię, że takie błędy występują.

Pozdrawiam.

Paul:
Mi ten program jakoś nie działa. Ale wzory znam i tez miałem zamiar napisać taki program :-) Ale ja wam jeszcze zrobie program wspomagający budowanie krzywych przejściowych... Właśnie sie tym bawię ostatnio i opanowałem prosty sposób na robienie ich... A po łukach z przechyłką i krzywymi jeździ sie bardzo elegancko :-)

Co do przechyłki - można spokojnie przejąć że:

roll [deg] = 0.04*h [mm]

Wynik wychodzi wystarczająco dokładny, pod warunkiem że przechyłka nie jest przesadnie duża - w praktyce nie stosuje się przechyłek większych niż 150 mm.

Pozdrawiam, Paweł

Paul:
Nie tylko Bipa robi jaja z przechyłką. Puściłem EN57, dwa łuki przejechał poprawnie a na trzecim ra i rb zaczęły przechylać się w złą stronę, dodatkowo model zewnętrzny ra zniknął. EU07 luzem zachowuje się identycznie :-(

[edit]

Na debugmode "podjechałem" za pomocą [ pare km dalej i z tamtąd wystartowałem, przejechałem spory kawałek i stwierdziłem że wszystko działa poprawnie. "Cofnąłem" do miejsca gdzie znikał model zewnętrzny i skopywał się przechył (to jest tuż przed tym felernym trzecim łukiem), kontynowałem jazdę i również nic się nie działo. To samo kiedy po włączeniu "podjechałem" tuż przed ten trzeci łuk i ruszyłem - wszystko OK. Pomyślałem może klawisze [ i ] działają uzdrawiająco? :-) Uruchomiłem ponownie symulator, nacisnąłem ], [, ruszyłem - problem niestety się powtórzył. Co ciekawe jak zauważyłem, jak już skopie się ta przechyłka i zniknie model, to jak "cofnę" za pomocą ] przed to felerne miejsce to model się przywraca i na poprzednich łukach przechyla się prawidłowo, ale jak z powrotem dojadę przed ten trzeci łuk to znów dzieje się to samo.

Ufff... Poniżej do pobrania owa sceneria - czy u innych też tak się dzieje?
http://www.kontrakt-bhp.com.pl/paul/117.rar (281 kb)

[edit again]

Dodam że najzabawniej wygląda to w kiblu ponieważ zanim dojadę do momentu w którym znika model zewn. to przedsionki przechylają się w inną stronę niż cała reszta a na dodatek model wnętrza jakimś cudem nieznacznie przesuwa się względem modelu zewnętrznego, tak że całe wyposażenie (fotele, śmietniczki, półki, grzejniki) wystaje na zewnątrz. Istna masakra...

Pozdrawiam, Paweł

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej