Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Przechyłka

(1/3) > >>

Paul:
Ktoś wie jak poprawnie robić łuki z przechyłką? Męcze się z tym od dłuższego  czasu i jak już zrobie jeden łuk to... przechyłka na sąsiednim zmienia stronę (tak że przechyla na zewnątrz).

Pozdrawiam, Paweł

Dodano po 50 minutach:

O, jest jeszcze lepiej niż myślałem. Strona przechyłki na łukach zależy od tego którą stroną ustawiona jest lokomotywa! Może to wina starej wersji symulatora, dawno nie ściągałem aktualizacji, czy zostało to w nowszych wersjach poprawione? (mam wersję z 22.02.04)

Pozdrawiam, Paweł

Bart:
tak. Jest to wina starego exe. W nowym jest to poprawione. Przechyłka jest uzależnona od znaku który stoi przy parametrze Roll i znaku promienia łuku. Pamiętaj takze o krzywych przejsciowych.

Paul:
Niestety to nie koniec problemów. Jadąc EU07+Bipa zauważyłem iż trzy człony Bipy (między lokiem a członem końcowym) przechylają się w nie w tą stronę co powinny :/ Nie wiem czy to wina Bipy czy nowego exe?
Sprawdziłem czy inne wagony też tak się zachowują (WLAB, Adu, Bdu). Przechyliły się poprawnie, za to lokomotywa podczas przechodzenia na freefly zniknęła (razem z kabiną).

Pozdrawiam, Paweł

andrev1989:
Ja nie raz miałem jadąc lokiem np. EU07 taką sytuację, że dałem sobie F4 i później, gdy chciałem wrócić to lok zaczyna się dziwnie zachowywać np. nie ma kabiny, albo lok zaczyna "lądować" na szynach, nie wiem czego to jest wina??

Pozdrawiam.

PEKAP:
Może się przydać. Ostatnio w formie nauki programowania zrobiłem programik obliczający przechyłkę na zakręcie.

www.members.lycos.co.uk/michalpkp2/Przechylka.exe

Prawym zapisz element docelowy jako...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej