Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Linia 61 - v1 wydana!
Mihau:
Mateu sieć ine jest zła, ale niestety trzeba pójść na kompromis i polożyć starą dla wzrostu FPSu.
Ra:
Może by pogrzebać w modelach trakcji i zmniejszyć dystans widoczności niektórych elementów? Ewentualnie zrobić dwie wersje w modelu - prostą, w widoczności 200...1000m i szczegółową 0...200m? (200m przyjąłem jako punkt wyjścia, do sprawdzenia empirycznego.)
Proponuję np. wstawić 100 słupów określonego typu obok siebie (co 10cm), a potem kolejne setki co 60 m w obie strony i mierzyć FPS. Zmodyfikować cokolwiek i ponownie załadować.
Na razie na modelach .T3D się niezbyt dobrze znam, ale na ile się w nich orientuję, to mam wrażenie, że wiele da sie zoptymalizować. Jak się poznam lepiej, to może zrobię jakiś optymalizator... (Oraz pewnie wcześniej generator scenerii upstrzonej modelami do testowania FPS.)
AtapiCl:
--- Cytat: Mateu w 24 Maja 2008, 22:57:58 ---Bo ta siec Twoja jest zua - za duzo fps bierze :)
http://id.wklej.org/s/2724 plan Lisowa
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Mihau_PCC w 24 Maja 2008, 23:16:49 ---Mateu sieć ine jest zła, ale niestety trzeba pójść na kompromis i polożyć starą dla wzrostu FPSu.
--- Koniec cytatu ---
A ja tam ze względu na to, że mam słabą kartę graficzną pozwoliłem sobie zmodyfikować stary model (stb1.t3d) i zmieniłem teksturę słupa na tą z trakcji Bohuna. Modyfikacja dotyczyła zmiany mapowania boku słupa. W symku wygląda to tak: http://members.lycos.co.uk/ziomalcl/hpbimg/tr1.jpg
Moim zdaniem w porównaniu ze starą teksturą betonowego słupa, to ta jest o niebo lepsza. A model stary - mało fps-ożerny.
Mihau:
No i mamy kompromis. Świetnie wygląda i nie zrzera FPSu.
bohunIC:
Może rzeczywiście zrobić słupy porządne a wysięgniki już jako alpha? Ktoś musiałby zrobić zajebiaszcze foty na textury wysięgników każdego typu i wstawić jako taką hybryde i po sprawie. Zrobie taką hybryde tylko dla wysięgników teowniki bo takie sa na lini61 i zobacze jaki efekt uzyskam, ładne słupy betonowe i stalowe ale wysięgniki jako plane z alphą wykorzystując wymodelowane już wysięgniki czyli dobrej jakości.
Poniżej nowa trakcja jako wysięgnik alpha. Nie ma dużej róznicy chyba?
Dobra nowina jest taka że FPS zostaje bez zmian no może 1 różnicy bo słupy są nowe, ale nieodczuwalne to jest a jakość 90% w stosunku do poprzedniej wymodelowanej.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej