Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
Lokomotywa EP05
maly:
Witam
Blokady nastawnika tez nie miala i nie ma, ma normalne przekazniki nadmiarowe
Pozdrawiam
ET22_RULZ:
--- Cytat: "maly" ---Blokady nastawnika tez nie miala i nie ma, ma normalne przekazniki nadmiarowe
--- Koniec cytatu ---
Musialo mnie zmylic podobienstwo do ET40. W takim razie ciekawe dlaczego autor staral sie takie cos zaimplementowac ;)
maly:
Czesc
Tak ET40 posiada blokade nastawnika. Byly problemy z przerobionym modelem na EP40 ktora to stacjonowala swojego czasu na Olszynce Gr.
(kiepski -dlugi rozruch do predkosci max własnie ze wzgledu na tą blokade)
Pozdrawiam
Profeta:
Blokada była bo niektórzy twierdzili, że ona jest i przekonywali, że tak ma właśnie być. Ja bynajmniej specjalistą od EP05 nie jestem więc opieram się na wskazówkach z forum. Zatem w kolejnej wersji PSR zniknie. Napiszcie jeszcze dokładniej co trzeba zrobić z tymi hamulcami to też się pomyśli. Jeżeli jeszcze coś rażąco odbiega od rzeczywistości to też pisać... może uda się wyeliminować błąd.
Pozdrawiam!
Loui:
Co do kwestii hamulców zacytuje pana M.Świtalskiego i A.Zielińskiego "Lokomotywa elektryczna EU05" wyd.1 - 1964
Dustopniowe działanie hamulca lokomotywy EU05 polega na tym, że przy większych szybkościach jazdy, a mianowicie powyżej 60 km/h, podczas hamowania do cylindrów hamulcowych wprowadzane jest powietrze o wysokim ciśnieniu 6,8 atm. Podczas wytracania szybkości przez lokomotywę wskutek działania hamulców następuje samoczynne zmniejszenie tego ciśnienia do wielkości normalnej, tzn. 3,8 atm. następuje to przy szybkości 50 km/h.
Wysokie ciśnienie powietrza w cylindrach hamulcowych powoduje, że przez cały czas hamowania przy szybkościach jazdy wyższych od 50 km/h siła dociskająca wstawki do obręczy kół jest wyższa o 63,5% od tej, która występuje przy niższych prędkościach.
Istnieje możliwośc wyłączenia drugiego stopnia hamowania wyłącznikiem na pulpicie.
Ps. Gdyby ktoś potrzebował więcej informacji służe danymi z ww. książki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej