Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje

Wykolejnice

(1/5) > >>

Paul:
Witam

Ale dawno tu nie pisałem. Tak jakoś. Wczoraj wpadł mi do głowy pomysł żeby zrobić wykolejnice do symulatora. Poniżej prezentuję efekty pracy:

Link:
http://kontrakt-bhp.com.pl/paul/maszyna/wykolejnice.rar

Wykolejnice wykonane są w ośmiu różnych wersjach: prawa z napędem po prawej, prawa z napędem po lewej, lewa z napędem po prawej, lewa z napędem po lewej oraz te cztery w wersji podwójnej (sprzężonej) stosowanej na rozjazdach. Modele mają ruchomą belkę wykolejającą i obracającą się i świecącą w ciemności latarnię, ale niestety nie potrafią wykolejać. Myślałem z patentem z dwoma rozjazdami które by wykolejały ale doszłem do wniosku że było by to zbyt kłopotliwe, zwłaszcza przy wykolejnicach sprzężonych na rozjazdach. I tu pytanie do Devs - czy dało by się od strony programu zrobić takie coś jak wykolejnica?

Pozdrawiam, Paweł

eu43:
No super to wymyśliłeś. Jestem pod wrażeniem. Myślę, że eventy do wykolejenia będzie trudno zrobić (o ile się da). Maszyna nie jest przystosowana do takich symulacji.

Żabek:
trzebaby chyba ustawić DamageFlag toru na 128 i po sprawie.
Przykład eventu z Scenery.doc:

--- Kod: ---a może wykolejnica?
event Wk1_1 updatevalues 0 Wk1_status DamageFlag 128 1 endevent

--- Koniec kodu ---

eu43:

--- Cytat: "Żabek" ---trzebaby chyba ustawić damagetrack na 128 i po sprawie.
--- Koniec cytatu ---

Właśnie! Trzeba by zrobić odcinek toru jakieś 5m i tam zrobić damangetrack na 128. Ale co zrobić jak wykolejnica się "cofnie". Wtedy pociąg też się wykolei.

Żabek:
Jak mówisz - nawet 1m toru ze standardowym DamageFlag i o nazwie tor_Wk1. Do tego dorabiasz eventy:
1. wykolejnica założona:

--- Kod: ---event Wk1_1 updatevalues 0 tor_Wk1_status DamageFlag 128 1 endevent
--- Koniec kodu ---

2. wykolejnica zdjęta:

--- Kod: ---event Wk1_0 updatevalues 0 tor_Wk1_status DamageFlag 0 1 endevent
--- Koniec kodu ---

Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej