Autor Wątek:  Limba  (Przeczytany 886 razy)

Warsik86, lopolis, zorro9696 i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline M79r

• Otrzymane polubienia: 219
Limba
« dnia: 13 Października 2025, 23:39:35 »
Kawałek trasy od Turowa (zmieniona nazwa stacji w filmie) do Limby. Trasa w budowie, na ten czas 12 km. Nie wydana, nie wiem kiedy ukończe. Na razie weny i czasu brak na dalsze prace. PS. Wiem, że do mistrzów robiących tu scenerie mi daleko. No ale co umiałem to zrobiłem :) 

Offline AntekMk

• Otrzymane polubienia: 0
Odp: Limba
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2025, 13:58:59 »
Moim zdaniem sneria wyglada bardzo ciekawie, kolejne przedłużenie Lo53 co daje dużo możliwości, można by było pomyśleć o zrobieniu jednej wielkiej scenerii która łączyłaby Wolice Dębice Sandomierz i Macierzewo, a w przyszłości może i tą scenerie. Powodzenia

Offline M79r

• Otrzymane polubienia: 219
Odp: Limba
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Października 2025, 18:00:22 »
Powiem tak L053 kiedyś była połączona z Całkowem. Mam tą wersje podpiętą pod Wrzosy z odnogą do Limby (w Turowie) i dalej do stacji Jeziorsko (jakieś 20 km dalej) Ale tam same tory tylko i zabudowa stacji. Np Jeziorsko nosi nazwe od Jeziora przy stacji wraz z przystanią na łódki. Przejechać się da jakby co - Ale ogrom pracy tam do zrobienia jest (otoczenie) miedzy stacjami, aby puste pola nie były. Co do Macierzewa jest zarys expresowej trasy (na 160km/h) z Sandomierza. Aby nie telepać się 60 km/h przez Całkowoską scenerie (tą starą) Przejazd odcinka Sandomierz - Macierzewo (ten expresowy) to 20 minut - Tam sam tor tylko i 2 stacje po drodze. Z Macierzewa można by do jechać do Janiszewa i połączyć to. Jednak nie wiem jak, bo mapa Całkowo 2 (Janiszew) do tej wersji co mam jest obrócona o 180 st. I przeciągnięcie torów w tej wersji wychodzi tak, że Janiszew wychodzi zaraz przy Macierzewie. A więc pasowało by obrócić Janiszew o 180 st. Ale po pierwsze nie wiem jak, a po drugie pewnie potrzeba zgody autorów na to ? (chyba ;) )  Sam odcinek Macierzewo - Sandomierz - Dębica - Jerzynianka - Wolica na moim TLK zajmuje 2h i 20 min przejazd. Grzebie sam przy tym w wolnym czasie. No nie bede ukrywać idzie jak idzie (po mału) i na tyle co podpatrze po sceneriach jak je budować. Co nie co sie nauczyłem - ale nadal sporo nie wiem. Co poradze to w miare staram sie to poskładać jakoś aby dało się jechać nie po pustyni. Nie jest też tajemnicą, że budowa scenerii to nie takie hop siup na krowe i ciele gotowe. Bo przy budowie jest sie co na męczyć. Pomine już mase cierpliwości i serducha do tego. Chodzi mi pogłowie aby pokombinować tak, że da się z Janiszewa do Wolicy przejechać (jednak nie wiem jak to zrobić) Mam w głowie scenariusz, gdzie z Janiszewa spalinówką dojeżdża się do Macierzewa a tam zmiana na elektrowóz, którym lecisz do Wolicy. Powstała by z tego mega długa trasa na jakieś 3,5 godziny jazdy i ponad 230 km samej trasy,i to tak na expresowym pociągu. Tak wiem zdaje sobie sprawe z tego, że nie kazdy takie długie trasy lubi i grzać pociągiem ile fabryka dała. No ale jest nas tu wielu. Jeden lubi szybkie dalekie trasy np jak ja. A drugiego zadowoli skład manewrowy. Np ustawianie wagonów  do zestawienia składów osobowych lub towarowe Lub krótka osobowa/towarowa trasa, gdzie pociąg leci 40km/h, bo ma np frajde z odgłosów silnika spalinowego i dla niego to miód na uszy. Myślałem tez o scenariuszu na obecnych sceneriach, aby robić wyprawy pociągów czyli manewrówką w misji składać z wagonów składy pociągów osobowych i towarowych i podstawiać je na stacje w przypadku osobowych. Gdzie dalej by je AI zabierało gdzieś tam. A towarowe np kompletować skład po różnych bocznicach I przewozić z fabryki do fabryki czy bocznic. Mam też w głowie misje, gdzie zbierasz wydmuszki (wagony) i twoją misją bedzie dowiezienie tego do fabryki gdzie skompletują wagon. Myk tego polegał by na tym, że przywozisz owe wydmuszki. Ale masz też inne zadanie np. Bierzesz jakieś towarowe wagony gdzies tam nie daleo je odwozisz. W między czasie lok AI zabiera te wydmuszki chowa je gdzieś a podstawia w to miejsce wyremontowane eleganckie wagony. Ty przyjeżdżasz odbierając te nowe ślniące wagony zawozisz je gdzieś tam niby do odbioru pod fabryke. Pasowało by na radiu nagrać odpowiednie rozmowy (potrzeba by scenariusz ułożyć do tych rozmów) Aby było na scenerii wiadomo gdzie co zabrać.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2025, 22:42:58 wysłana przez matek123 »