Nie wiem, czy to jest problem dotyczący konkretnej wersji (bo wcześniej grałem i nagrywałem na 19.08), więc napiszę o tym tutaj. Po zmianie komputera mogłem w końcu zainstalować najnowszą wersję Maszyny, z której chciałbym też nagrywać filmy. Gra działa bardzo dobrze w 1440p i wysokich ustawieniach, próbowałem różnych scenariuszy, jednak bez programu Riva Tuner Statistics Server i zablokowaniu w nim klatek, nie udało mi się jej ustawić na różne sposoby, by nie klatkowała (i to raczej mocno) itd. Po zablokowaniu klatek w Rivie (na 60) przycięcia w zasadzie nie występują, czyli chyba ew. tylko takie, które w Maszynie się po prostu zdarzają czasami. Czyli wróciłem do sprawdzonej metody ze starszych wersji, w których metoda działała również przy nagrywaniu, o ile komputer wyrabiał z klatkami. Podczas nagrywania filmu w 1440p i nawet 90Mb/s gra działa prawidłowo. Natomiast film nie działa prawidłowo obojętnie jakich ustawień bym nie zastosował. Być może jeszcze musiałbym posprawdzać, ale ustawienie gry na na 1080p, czy na 720p i nagrywania w 720p z niskim bitrate nic nie zmieniło, a może nawet i na gorsze ewentualnie. Mam więc nadzieje, że tu chodzi o jakiś sam błąd w nagrywaniu, w sofcie, a nie sprzęcie...
Nie mam teraz gier wgranych, oprócz jeszcze Farming Simulatora 25, z którym przy próbnym nagrywaniu było niby ok pod tym względem, ale wiem, że udało mi się zrobić też raz tak, że się ciął jeśli chodzi o film, ale nie wiem już jakie zastosowałem ustawienia. Raczej jednak nie zmieniałem żadnych opcji wideo, a audio w nagrywaniu (nie mogłem rozdzielić ścieżek w nakładce NVIDIA i próbowałem różnych rzeczy), dlatego już później zacząłem się zastanawiać, czy to nie jakieś problemy z dźwiękiem... Później było jednak już ok przy kilku próbach, tyle że dosyć krótkich)... Z dłuższym nagrywaniem z FS25 jednak z pewnych powodów na razie chcę/muszę się wstrzymać. Wyrywkowo sprawdziłem filmy z Maszyny na YT i akurat nie trafiłem na żaden działający dobrze (sprawdziłem losowo z 10 w ostateczności, bo na filmie mówię jeszcze o mniejszej liczbie chyba ;))), ale tam to wyglądało raczej na kwestię ustawień i komputera, bo cięcia są raczej cały czas. U mnie nie. Film wrzuciłem wczoraj do działu z filmami z symka. Są miejsca, w których być może się to dzieje zawsze, ale na pewno też udało mi się doprowadzić do cięć na samym początku trasy (w nagraniu tam jest ok). Już nie wiem, czym dokładnie, bo tych prób było już tyle... (że zaczynam z tym nie wyrabiać). A może Maszyna tak ma? Próbowałem nagrywać nakładką Nvidia, Game Bar z Windowsa, OBS... Efek taki sam. Jeśli nie wyrabiałby komputer, no to powinno to raczej na tym samym scenariuszu wyglądać mniej więc tak samo, no i odbywać się przy jakimś obciążeniu. Cięcia robią się też w miejscach, które wyglądają na lekkie, a brak ich w miejscach, które wyglądają na mocniej rozbudowane... Komputer może nie jest najlepszy, ale też nie jest najgorszy... Procesor Ryzen 7500F, karta grafiki RTX 5060Ti 16BG, RAM 32 GB, dysk SSD Legend 860. Ile poszło na niego to poszło, ale nie wydałem tej kasy, żeby nie móc normalnie filmów nagrywać...
Dzisiaj zauważyłem jeszcze taką rzecz, że w programie VSDC przy robieniu innego filmu (nie z gry, ale to bez znaczenia raczej), podgląd zacina się w podobny sposób, czyli momentami jest ok, momentami są ścinki (tylko szybciej się to zmienia), nie wiem, czy to ma związek i nie wiem, czy na tym komputerze to powinno występować... To na zabytku to działało lepiej, chociaż na 32-bitowej wersji programu... Zauważyłem też rzeczy, o których wspomnę na wszelki wypadek, że film, który był już gotowy do wysłania na odtwarzaczu WMP i MPC-HC miał problem z synchronizacją dźwięku, pojawiały się na nim jakieś zakłócenia też. Na VLC i na YT jest raczej wszystko ok. Siedziałem przy tym sam kilka dni, no i chyba pora się poddać, jeśli chodzi o samodzielne próby. Na razie muszę odpuścić próby z Farmingiem, ale w przyszłym tygodniu na pewno będę próbował i jeśli tam przy dłuższym nagrywaniu (niż dotychczasowe próby koło 10 minut) też jednak będzie coś nie tak, no to chyba mnie coś w końcu trafi, bo nagrywanie filmów to jedna z podstaw tego zakupu PC... Nie pamiętam, gdzie to widać najlepiej, ale gdzieś tam przedział 25-30 minuta to też mniej więcej prezentuje. Bywa, że jedzie skład i widać cięcie, bywa, że jedzie i nie widać, jest pusto i nie widać, jest pusto i widać, nie mogę uchwycić tego powodu. Może coś działającego w tle to powoduje, no ale niby co i dlaczego tak... Może ktoś miał taki problem, może również z Maszyną, może sobie poradził, może wie, że się nie da z nim poradzić... ;) Może coś jest dla kogoś oczywiste...
P.S. Jak o wszystkim to o wszystkim... Jeszcze widzę, że na Firefoxie, czasami nie chcą mi od razu wystartować filmy na YT, te kółeczko trochę się kręci, raz wyskoczyła nawet informacja o problemie, że film ładuje się zbyt długo.
Podrzucę linkiem do filmu też tutaj.