Autor Wątek:  Poradnik tworzenia screenów  (Przeczytany 1003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bismarck

• lubię pociagi
  • Otrzymane polubienia: 9
Poradnik tworzenia screenów
« dnia: 04 Czerwca 2025, 19:47:30 »
Jak nazwa wątku wskazuję przedstawiam poradnik tworzenia screenów autorstwa mojego i mojego kolegi szymona który pomógł mi w realizacji mojego projektu. Jako osoba która ma duże doświadczenie z maszyną (nie pamiętam konretnej daty ale był jeszcze wtedy rainsted) a szczególnie duże doświadczenie w twórzeniu ładnych screenów postanowiłem przekazać wam naszą wiedzię na temat tworzenie screenów. Znajdziecie tu najważniejsze podstawy jak i skomplikowane rzeczy o których nawet niektórzy weterani maszyni nie wiedzą.Oczywiścię Zdaję sobie sprawę że nie jest to przełom dla symulatora ani coś czego społeczność potrzebowała od powstania maszyny, ponieważ o wiele bardziej potrzeba nowych tekstur scenerii i pociągów ale nie jestem w stanie stworzyć żadnej z wymienoniej rzeczy więc robię to co umiem :) Czekam na waszę opinie i przemyślenia i życze miłej lektury (niestety ucięło mi link więc należy go maunalnie skopiować)

https://eu07.pl/userfiles/28428/Poradnik%20screenów%20maszyna.pdf
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2025, 20:09:22 wysłana przez bismarck »

Offline RafaPolska424

• Zasłużony dla Symulatora
  • ISE Siedlce
  • Otrzymane polubienia: 2084
Odp: Poradnik tworzenia screenów
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwca 2025, 20:41:11 »
O czym ty solisz człowieku? Raz, że podajesz swoje dane osobowe na jakimś ogólnodostępnym forum w internecie, a dwa że potrzeba minimum samokrytyki i poczucia estetyki żeby zauważyć, że robisz najbardziej średnie skiriny jakie się da.
Проходи, не задерживайся.

Offline bismarck

• lubię pociagi
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwca 2025, 21:24:59 »
imię i nazwisko to faktycznie dane osobowe, ale nie tak poufne jak np. PESEL i oboję nie widzimy w tym przeszkody. Odwołując się do 2 części zdania, mam minimun samokrytyki i poczucia estetyki i nie uważam że moje screeny są "najbardziej średnie jakie się da" Nie mogę powiedzieć że są idealne ale niektóre są po prostu ładne. A jesli już pozwalasz sobie na takie stwierdzenia to może pochwal się swoimi screenami ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2025, 21:26:15 wysłana przez bismarck »

Offline x_Zielu

• Deweloper
  • Otrzymane polubienia: 1579
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwca 2025, 21:36:19 »
Akurat z tym "pokaż swoje" to źle trafiłeś, bo mówisz to do osoby która robi jedne z lepszych screenów, jakie mam okazję widywać XD
Taurusy, to jest przyszłość. Chociaż teraz to i inne pojazdy Siemensa :3
Aktualne projekty: Link

Offline RafaPolska424

• ISE Siedlce
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Czerwca 2025, 22:57:23 »
Niech będzie. Pal licho z tymi danymi osobowymi, bo swój rozum masz. Jezeli chodzi o moje screeny, to starczy, że w pracy muszę sie tlumaczyć z idiotyzmów. Ten poradnik jest bezcelowy calkowicie w tej formie; Instrukcja obsługi prtsrc to nieśmieszny zart, a te kąty to najdziwniejsze co dzisiaj zobaczyłem. Lepiej przeczytać sobie jakikolwiek poradnik w internecie, od osób które faktycznie znają się na fotografii. Poza tym to polecam zachowanie trochę pokory. Duże doświadczenie z maszyną może mieć ktoś kto siedzi w niej aktywnie od 2003 roku i zna każdą linijkę kodu, a to czy robisz ładne czy nieładne screeny pozostaw do oceny innym, bo pisanie o sobie że masz "doświadczenie w robieniu ładnych screenów" nie wzbudza podziwu tylko politowanie i przypomina psa który liże własne jajca. Moja opinia jest taka, że robisz niczym niewyróżniającą się średniawę i w tym momencie nie powinieneś się pchać przed szereg.

Offline jakubg1

• Wydział Repozytorium
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
  • Otrzymane polubienia: 1386
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Czerwca 2025, 02:40:34 »
O ile zgadzam się z przedmówcami, prosiłbym o obniżenie tonu wypowiedzi, ponieważ pisząc w ten sposób odstraszamy potencjalnych nowych twórców.

@bismarck: Nie zrażaj się i próbuj dalej, doświadczenie nabywa się z czasem. Powodzenia! :D

Offline RafaPolska424

• ISE Siedlce
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Czerwca 2025, 05:03:32 »
Teraz to ja jestem jeszcze miły. Jezeli jest coś godne pochwały, to wtedy się to chwali, natomiast kolega zrobił najbardziej niepotrzebną z niepotrzebnych rzeczy, popadając przy tym w nieuzasadniony samozachwyt. Takich rzeczy się nie chwali.

Offline bismarck

• lubię pociagi
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Czerwca 2025, 09:19:42 »
O ile zgadzam się z przedmówcami, prosiłbym o obniżenie tonu wypowiedzi, ponieważ pisząc w ten sposób odstraszamy potencjalnych nowych twórców.

@bismarck: Nie zrażaj się i próbuj dalej, doświadczenie nabywa się z czasem. Powodzenia! :D
dzięki za słowa wsparcia, ale po chwili przemyśleń doszłem do wniosku, że poprzednie wypowiedzi, nawet jeśli zostały napisane dosadnie i dość prześmiewczym tonem to jest w nich trochę racji. Ja jestem przyzwyczajony do takich niepowodzień i wiem że zwycięstwo zaczyna się od porażki, ale może faktycznie trzeba było zostać przy wstawianiu screenów na grupę na FB i na wygrywaniu konkursów na profilowe grupy

Offline jakubg1

• Wydział Repozytorium
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Czerwca 2025, 14:23:34 »
Teraz to ja jestem jeszcze miły. Jezeli jest coś godne pochwały, to wtedy się to chwali, natomiast kolega zrobił najbardziej niepotrzebną z niepotrzebnych rzeczy, popadając przy tym w nieuzasadniony samozachwyt. Takich rzeczy się nie chwali.

Każdy od czegoś zaczynał.

Offline MaciejM

• Otrzymane polubienia: 1415
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Czerwca 2025, 16:04:23 »
A mnie się podoba.
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie
15 lat z MaSzyną!

Sceneria Tomaszewo - zapraszam do otwartych testów scenerii.

Offline bismarck

• lubię pociagi
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Czerwca 2025, 16:11:18 »
widzę, że zdania są podzielone ale po kolejnej chwili przemyśleń dalej będe kontynuował pracę nad poradnikiem, chociaż dla samego siebie. Oczywiście jeśli ktoś też widzi w tym potencjał a ma doświadczenie z symulatorem to pomoc mile widziana
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2025, 16:18:41 wysłana przez bismarck »

Offline Jaco

• Otrzymane polubienia: 526
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwca 2025, 17:47:32 »
Napiszę tak...: skoro kolega @bismarck deklaruje, że ma 14 lat to weźcie to wszyscy pod uwagę. Innego wyjścia nie ma.
"Atlas przewoźników kolejowych Polski 2011/The 2011 ABC of Polish Railway Carriers"

Offline RafaPolska424

• ISE Siedlce
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Czerwca 2025, 18:55:06 »
A mnie się podoba.
Każdy od czegoś zaczynał.
Przecież wy nie zrozumieliście o co mi chodzi. Zamiast robić niepotrzebne poradniki, powołując się na swój własny autorytet, którego nie ma, niech się zajmie albo samodoskonaleniem w tej kwestii żeby się ten autorytet faktycznie pojawił, albo najlepiej zajmie się czymś bardziej pożytecznym. W maszynie twórców nie ma pod sufit.

Napiszę tak...: skoro kolega @bismarck deklaruje, że ma 14 lat to weźcie to wszyscy pod uwagę. Innego wyjścia nie ma.
Regulamin forum, część 3: zakazy - Konto może założyć osoba, która ukończyła 16 lat. Osoba w wieku poniżej 16 lat może założyć konto pod warunkiem posiadania zgody lub aprobaty osoby sprawującej władzę rodzicielską lub opiekę.

Offline Jaco

• Otrzymane polubienia: 526
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Czerwca 2025, 18:59:05 »
@RafaPolska424: wiesz, w tym momencie nie jest to mój problem ile osoba deklaruje lat, ile ma i kto dał zgodę... Temat zdjąłem "z gruntu".
"Atlas przewoźników kolejowych Polski 2011/The 2011 ABC of Polish Railway Carriers"

Offline jakubg1

• Wydział Repozytorium
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Czerwca 2025, 20:06:03 »
Zamiast robić niepotrzebne poradniki, powołując się na swój własny autorytet, którego nie ma, niech się zajmie albo samodoskonaleniem w tej kwestii żeby się ten autorytet faktycznie pojawił, albo najlepiej zajmie się czymś bardziej pożytecznym. W maszynie twórców nie ma pod sufit.

Poradniki też trzeba umieć robić i trzeba nabyć w tym doświadczenie. A jest trochę nieudokumentowanych rzeczy, do których poradniki warto napisać.

Offline M79r

• Otrzymane polubienia: 212
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Czerwca 2025, 18:33:35 »
Jak dla mnie zbędna rzecz. Każdy kto siedzi w Maszynie nie od wczoraj, wie jak zrobić screen. Tu nie trzeba zbędnych filozofii etc. Takie jest moje zdanie a siedze w Maszynie hoho i troche.