Autor Wątek:  Problem z odhamowaniem wagonów  (Przeczytany 452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mrivku

• Otrzymane polubienia: 1
Problem z odhamowaniem wagonów
« dnia: 16 Maja 2025, 21:46:48 »
Mianowicie mam taki ciekawy problem, który wcześniej mi nie występował. Mam problem z odhamowaniem jakiegokolwiek wolno stojącego składu ogólnie na scenerii - Parę przykładów - Bałtyk Cargo, w którym nalezy podczepić się ET42 pod węglarki i ruszyć w trasę. Po podczepieniu się i zluzowaniu hamulców pociąg nie rusza, co najwyżej o parę cm, tylko jest cały czas zahamowany. Użycie rozwiązania zastępczego, tj. odluzowania każdego z wagonów z osobna przy użyciu "4" na klawiaturze numerycznej nie działa. Podobna sytuacja jest gdy gram np. ET22 na L053 cargo  w rel Dębica- Rafineria, a także z EU07 w odwrotnej. W żadnym wypadku naciśnięcie "4" nie przyniosło efektów, tak samo jak napełnienie uderzeniowo hamulców wagonów i ich luzowanie. Jedyny przypadek gdy zadziałało to na Bałtyku, gdzie była misja manewrowa z SM42 - udało się odhamować, ale skład nie rozpędził się ponad 13 km/h (nie wspominając że tarcza manewrowa wskazywała że manewrowanie dozwolone, a wyprowadziła mnie pod nadjeżdżające z naprzeciwka ET22 i była kolizja). Ogólnie z każdym składem jest taki problem, że jak się nawet odepnę od wagonów co mam "na haku" to później nie da się ich normalnie ruszyć - a jeszcze jakiś miesiąc/ dwa temu ten problem nie występował i za nic nie wiem co powinienem zrobić, bo  na forum nie widziałem by ktoś miał aż tak złożony problem, ani "readme" mi pomogło.

Druga sprawa - Jak to jest, że na niektórych sceneriach (np. L035_day_tlk rel Marzeciewo-Dębica) dojeżdża się do semaforu (tu np. w wilisiu) i nic. Sceneria się zawiesza, tor jest skierowany na żeberko i nie da się dalej jechać. Mogę stać 20 i 30 minut (stałem) a semafor nie zmieni znaku. Na wielu sceneriach tez tak jest, głównie na tych (ET22 cargo, ET42 cargo, EU07 cargo na l053) że dostępne są inne składy i w innym miejscu zaczynające, ale po wczytaniu nie ma możliwości by ruszyć ponieważ semafor zawsze wskazuje "stój" i za nic nie chce zmienić swojego znaku. W czym tkwi problem?? W plikach gry? Aktualizacji?
Może jak odinstaluje i zainstaluję od nowa to będzie działać?
Proszę o pomoc

Offline trzecia_bateria

• Otrzymane polubienia: 73
Odp: Problem z odhamowaniem wagonów
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2025, 22:48:58 »
Hamulce ręczne zwolnione? Najłatwiej sprawdzić podlatując kamerą zewnętrzną (tą pod F4) do wagonu, wcisnąć klawisz F12 i w zakładce "Vehicle" poszukać opcji "ręczny". Jeżeli jest przy niej 0.00, to hamulec nie jest zaciągnięty. Jeżeli jest coś innego, to kombinacją klawiszy Ctrl+num7 taki hamulec zwalniamy. Trzeba to powtórzyć dla każdego wagonu w feralnym składzie :)

Offline jakubg1

• Wydział Repozytorium
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
  • Otrzymane polubienia: 1385
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2025, 23:09:45 »
Druga sprawa - Jak to jest, że na niektórych sceneriach (np. L035_day_tlk rel Marzeciewo-Dębica) dojeżdża się do semaforu (tu np. w wilisiu) i nic. Sceneria się zawiesza, tor jest skierowany na żeberko i nie da się dalej jechać. Mogę stać 20 i 30 minut (stałem) a semafor nie zmieni znaku. Na wielu sceneriach tez tak jest, głównie na tych (ET22 cargo, ET42 cargo, EU07 cargo na l053) że dostępne są inne składy i w innym miejscu zaczynające, ale po wczytaniu nie ma możliwości by ruszyć ponieważ semafor zawsze wskazuje "stój" i za nic nie chce zmienić swojego znaku. W czym tkwi problem?? W plikach gry? Aktualizacji?
Może jak odinstaluje i zainstaluję od nowa to będzie działać?
Proszę o pomoc
Zmiany w kodzie gry mogą spowodować, że jakiś pociąg sterowany przez komputer nie ruszy i nie wywoła zdarzeń odpowiadających za podanie nam wjazdu/wyjazdu. Niestety nikt z nas nie testuje większości scenerii, więc takie sytuacje jak najbardziej mogą wystąpić. :(

Offline Mrivku

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2025, 11:00:09 »
Hamulce ręczne zwolnione? Najłatwiej sprawdzić podlatując kamerą zewnętrzną (tą pod F4) do wagonu, wcisnąć klawisz F12 i w zakładce "Vehicle" poszukać opcji "ręczny". Jeżeli jest przy niej 0.00, to hamulec nie jest zaciągnięty. Jeżeli jest coś innego, to kombinacją klawiszy Ctrl+num7 taki hamulec zwalniamy. Trzeba to powtórzyć dla każdego wagonu w feralnym składzie :)

Zgadza się, ręczny był zaciągnięty, nie miałem o nim pojęcia, teraz już wszystko śmiga
;)

Offline Mrivku

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2025, 11:00:38 »

[/quote]
Zmiany w kodzie gry mogą spowodować, że jakiś pociąg sterowany przez komputer nie ruszy i nie wywoła zdarzeń odpowiadających za podanie nam wjazdu/wyjazdu. Niestety nikt z nas nie testuje większości scenerii, więc takie sytuacje jak najbardziej mogą wystąpić. :(
[/quote]

I nie da się ich jakoś wyeliminować??

Offline jakubg1

• Wydział Repozytorium
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
  • Otrzymane polubienia: 1385
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2025, 12:42:03 »
Da się, ale wymaga to głębokiej analizy bardzo pogmatwanego kodu sterującego pojazdami - nikt z nas nie umie tego naprawić.