Pojęcia nie mam. Kiedy programowałem działanie AI, to koncepcja była taka, że stojąc w trybie manewrowym AI "rozgląda się" w obie strony w poszukiwaniu sygnału do jazdy (chyba że natrafi na W5, to wtedy spodziewa się jedynie z przeciwnej strony). Jeśli z którejś strony dostanie sygnał do jazdy, to przełącza się kierunkiem jazdy w stronę tego sygnału i rusza. Jeśli zaś sygnał będzie pociągowym (SetVelocity), to przełącza się w tryb pociągowy, w którym analizuje tylko sygnały w kierunku jazdy. W efekcie wystarczyło zapalać semafory (oraz Tm) i żadne dalsze eventy zmiany kierunku nie były potrzebne. Tak to działało do którejś z przedostatnich wersji. Jak to działa teraz, to nie wiem. Zmianę zauważyłem ongiś na Linii 61 w Lublińcu, kiedy EN57 dostając Ms2 na karzełkowym X zawsze podjeżdżał w perony, a od nowej paczki zaczął wrzucać wsteczny i jechać sobie na koniec toru. Mam tylko podejrzenie, że to jest powiązane z kierunkiem wstawienia składu, bo w Quarku niektóre składy jadą w kierunku semafora, a inne wolą w przeciwną stronę.