Autor Wątek:  Sceneria quark.  (Przeczytany 2504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EP08_015

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 349
Sceneria quark.
« dnia: 14 Marca 2025, 16:03:17 »
Witam. Postanowilem sobie po latach przejechac sie po starej scenerii quark i natknalem sie na problem. Wiem ze w ta sceneriua kiedys zajmowal sie @RA. Otoz nie jest juz przejezdna. Wjazd do Koniewic blokuje kibel przez co pospieszny konczy swoja sluzbe na laczniku pod S1 zaraz za kopalnia. Wiem ze to sceneria historyczna ale czy jest jakies rozwizanie tego problemu? Jesli poprawa bledow na tej scenerii to strata czasu to postuluje o jej usuniecie z paczki. Podobnie pierwsza wersja drawinowa tez nie jest w pelni przejezdna i w niej tez maczal swe palce @Ra.
Koniec tworczosci unoffowej i prywatnej.
http://chomikuj.pl/EP08-015

Offline koszowy

• Otrzymane polubienia: 544
Odp: Sceneria quark.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2025, 16:53:04 »
Potwierdzam sytuację.

Problem dotyczy osobowego ROJ1104, blokuje się pod semaforem przed Koniewicami. Siódemka z pospiesznym zatrzymuje się w Suchaczu (cytuję nazwę z RJ, jest za wspomnianą kopalnią).  Sprawdzane oba pociągi z włączonym debugmode i AI. Log do kibla:
Siódmy rok na forum, dziesiąty z MaSzyną. Pierwsza PC: 08.13.
Róż, błękit, biel, błękit, róż.

Online spot57

• Otrzymane polubienia: 132
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2025, 18:25:01 »
Ja obecność Quarka w paczce traktuję wyłącznie jako ciekawostkę, ale jeśli chodzi o błąd to temat był gdzieś z rok temu poruszany. Problem w rzeczywistości jest wywołany przez kibla na żeberku, który nie wykonuje manewrów umiemożliwiając podania wjazdu dla 1104. Ra wydał wtedy jakąś małą łatkę, polecam poszperać w wątku z błędami MaSzyny 23.07 oraz innym, zatytuowanym "Quark - zapętlenie".
Fascynuje mnie trasopisarstwo, ale czasu jak zawsze brak...

Offline Ra

• Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 388
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2025, 18:36:26 »
Witam. Postanowilem sobie po latach przejechac sie po starej scenerii quark i natknalem sie na problem. Wiem ze w ta sceneriua kiedys zajmowal sie @RA. Otoz nie jest juz przejezdna. Wjazd do Koniewic blokuje kibel przez co pospieszny konczy swoja sluzbe na laczniku pod S1 zaraz za kopalnia. Wiem ze to sceneria historyczna ale czy jest jakies rozwizanie tego problemu?
Błąd w działaniu wynikał z tego, że ktoś dodając moje poprawki do paczki całościowej nie uwzględnił zmian w pliku tarczy zaporowej, w której zapisane były dalsze komendy dla składów. Brak dodania tej zmiany do paczki spowodował, że oczekująca komenda była nadpisywana sygnałem S1 i się nie wykonywała.

Możliwych rozwiązań jest kilka:
1. Dodać do paczki tarczę zaporową w stanie zaproponowanym przeze mnie, w której oczekująca komenda nie będzie blokowana.
2. Przerobić sterowanie tak, aby nie używać komend zapisanych do tarczy zaporowej.
3. Dodać do paczki moją późniejszą poprawkę.

Jesli poprawa bledow na tej scenerii to strata czasu to postuluje o jej usuniecie z paczki. Podobnie pierwsza wersja drawinowa tez nie jest w pelni przejezdna i w niej tez maczal swe palce @Ra.
Też postuluję usunięcie scenerii, skoro nikt nie jest w stanie dopilnować wgrania zmian do paczki i przetestowania poprawności. Oraz uprzejmie proszę się ode mnie odpieprzyć i nie powtarzać w kółko, że wszystko źle działa, bo ja maczałem w tym palce. O ile dobrze pamiętam, moje modyfikacje Drawinowa od 2018 roku nie trafiały już do paczki całościowej, a ja nie mogę odpowiadać za to, że ktoś coś zmienia i nie testuje potem.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline koszowy

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2025, 20:57:42 »
Po wgraniu poprawki z wątku "Quark - zapętlenie" wszystko działa jak należy.

Offline EP08_015

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2025, 21:52:47 »
To podlinkuj jak możesz. A kolega @RA może poczucie solucje na drawinowo. Chętnie potestuje i pisorawdzam.

Offline koszowy

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marca 2025, 23:19:18 »
Jest w tym wątku https://eu07.pl/forum/index.php/topic,35607.msg570211.html#msg570211, jako załącznik. Pobierasz i wrzucasz do scenery/quark :)

Offline Ra

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2025, 09:56:10 »
Nie pamiętam w tej chwili dokładnie, jaki jest stan mojej wersji scenerii Drawinowo, bo dawno tam nie zaglądałem. Ogólnie to przerabiałem układ torowy pod kątem uruchomienia wyjazdów na północ i połączenia z innymi sceneriami. Z Grodziska Zachodniego miał być wyjazd na Linię 546, z Lubniewa na Moczniki, z Grabówka oraz Włodowic na Linię 053. Poszczególne etapy zmian są opisane na stronie https://rainsted.com/pl/Sceneria/Drawinowo/Zmiany. Do paczki całościowej MaSzyny trafiła wersja z paczki drawinowo-170905.7z albo drawinowo-180303.7z — kiedyś próbowałem sprawdzić, ale nie zapisałem sobie rezultatu. Ponieważ różne scenerie zostały przedłużone w sposób nie uwzględniający moich propozycji połączenia, dalsze próby łączenia czegoś od Drawinowa na północ straciły swój sens i ewentualnie należałoby to ponownie przemyśleć. Tu jest ostatnia mapa wcześniej proponowanych połączeń: http://eu07.rainsted.com/scenerie/razem6.html.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline EP08_015

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2025, 09:59:49 »
Teraz działa. Do tej mapy dołączył bym jeszcze Jelitkowo.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2025, 13:24:30 wysłana przez EP08_015 »

Offline koszowy

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca 2025, 13:10:31 »
Ponieważ różne scenerie zostały przedłużone w sposób nie uwzględniający moich propozycji połączenia, dalsze próby łączenia czegoś od Drawinowa na północ straciły swój sens i ewentualnie należałoby to ponownie przemyśleć.

Przepraszam za offtopic i za snucie marzeń.

Mało popularna opinia - ale za Grodziskiem lepiej pasowałby tor na Całkowov2 ew. połączenie z tamtejszym Janiszewem. A jak dobrze wiemy, za tą stacją jest Bałtyk, przynajmniej w głowach trasopisarzy. Jak łączyć te scenerie to po wydaniu cv2 i raz a porządnie.

Wystarczy obrócić całe Drawinowo tak by początek scenerii był bliżej północy, a Włodowice na dole. Akurat pomysł z łączeniem L053 węzłem przed Włodowicami mi się podoba, Drawinowo (zwłaszcza to niewydane "od rana" etc) pasuje bardziej niż te standardowe, ale to moje zdanie.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2025, 13:12:48 wysłana przez koszowy »

Offline EP08_015

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2025, 13:19:13 »
Drawinowo od rana i do wieczora działają dobrze. Dziwię się czemu to nie zostało jeszcze wydane. Mogły by spokojnie zastąpić stara wersję drawinowa.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2025, 13:21:27 wysłana przez EP08_015 »

Offline koszowy

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marca 2025, 13:35:34 »
No i tam były oddzielne scenariusze z taborem na różne lata. To nawet lepiej niż na paczkowym Drawinowie gdzie jest niespójność w taborze, a poprawić nie ma komu :P

Offline Piotr93

• Deweloper
  • Otrzymane polubienia: 1306
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Marca 2025, 14:24:28 »
Po wgraniu poprawki z wątku "Quark - zapętlenie" wszystko działa jak należy.
To niech potwierdzi ktoś jeszcze to wgra się na repo.

Offline EP08_015

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marca 2025, 16:16:47 »
Ja potwierdzam że działa ale trzeba by wszystkie scenariusze sprawdzić.

Offline Ra

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Marca 2025, 17:14:23 »
Do tej mapy dołączył bym jeszcze Jelitkowo.
Jelitkowo było w poprzedniej wersji na zachód od Moczników. Jednak ze względu na wydłużenie Całkowa na południe torami bez drutów, poprzednia wersja przestała mieć sens.
http://eu07.rainsted.com/scenerie/razem5.html

Mało popularna opinia - ale za Grodziskiem lepiej pasowałby tor na Całkowov2 ew. połączenie z tamtejszym Janiszewem. A jak dobrze wiemy, za tą stacją jest Bałtyk, przynajmniej w głowach trasopisarzy. Jak łączyć te scenerie to po wydaniu cv2 i raz a porządnie.
Mi chodziło o połączenie wszystkich scenerii fikcyjnych w stałą sieć kolejową, w miarę z dopasowaniem szlaków pod względem liczby torów, elektryfikacji oraz prędkości. A nie o dopięcie jednej scenerii do innej, bo to było praktykowane wielokrotnie w różnych doraźnych konfiguracjach. Połączenie scenerii fikcyjnych (w przeważającej większości poziomych) miało być etapem pośrednim przed wdrożeniem dynamicznego wczytywania scenerii realistycznych, których dopracowanie wymagało znacznie więcej pracy. Obecnie po sceneriach realistycznych da się w miarę przejechać ze Słowacji do Ostrowa Wlkp., a wyginając nieco Kaliską to nawet i do Łodzi, a biorąc też pod uwagę zaginioną scenerię, to z Łodzi do Torunia. Z drugiej strony, w temacie dynamicznego wczytywania scenerii, to jest chyba zastój?
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline koszowy

« Odpowiedź #15 dnia: 15 Marca 2025, 17:37:11 »
Rozumiem twoją koncepcję, ale ta proponowana przeze mnie również bazuje na kilku konkretnych sceneriach (fikcyjnych).

Offline EP08_015

« Odpowiedź #16 dnia: 15 Marca 2025, 21:38:11 »
Przejechałem 3 scenariusze i narazie wszystko idzie dobrze. Niestety jadąc spotem przed psiakami wykoleilem się przed mostem z powodu nieoznaczenia miejsca wskaźnikami ograniczenia prędkości. Sierżanta są dopiero na moście a i tak niewiadomo do ilu trzeba zwolnić.
Przy okazji już starą pętelka z kopalni do koniewic już się nie jeździ? Widzę z okna że tory wpadają w pagór.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2025, 22:39:30 wysłana przez EP08_015 »

Offline koszowy

« Odpowiedź #17 dnia: 16 Marca 2025, 00:09:42 »
Chodzi o te tory z mapki?

Teraz zamiast pętelki jest super łącznik ze Zwierzyńcem/Koniewicami. Moim zdaniem wyglada to naturalniej niż z tą pętlą.

Offline Ra

« Odpowiedź #18 dnia: 16 Marca 2025, 09:18:43 »
Niestety jadąc spotem przed psiakami wykoleilem się przed mostem z powodu nieoznaczenia miejsca wskaźnikami ograniczenia prędkości. Sierżanta są dopiero na moście a i tak niewiadomo do ilu trzeba zwolnić.
Łuk przed mostem ma promień 250m (wg wpisu), więc ograniczenie powinno być do 40km/h. Trzeba by to jeszcze zweryfikować, bo ten odcinek na symetryczny nie wygląda. Wcześniej jest łuk o promieniu 500m, tam powinno być 60km/h (może z przechyłką trochę więcej), a jest 100... To już jest patologia z pierwotnej scenerii, bo ja nie weryfikowałem prawidłowości ograniczeń. Ogólnie Psiary i tory na wschód wydają się mieć więcej dziwactw, np. nazewnictwo semaforów i rozjazdów jest mocno losowe, wskaźniki W5 potrafią nie mieć unikalnych nazw (są jako "none").

Przy okazji już starą pętelka z kopalni do koniewic już się nie jeździ? Widzę z okna że tory wpadają w pagór.
Od Kopalni na wprost (na północ) zacząłem robić połączenie do scenerii MZD (Myślenice) i tam trzeba by zmodyfikować teren po ustaleniu profilu pionowego. Nie pamiętam różnicy wysokości, ale kilka metrów, jeśli już — ewentualnie zamiast prawie poziomo można by w górę i w dół przejechać. Planowałem jeszcze wymienić pozostałości pętli na Chomikowo, ale trzeba by wyprowadzić różnicę wysokości rzędu 12m, a tam są jakieś jeziora... Chyba wstępnie miałem jakiś pomysł, żeby się to zmieściło i nie wyglądało dziwacznie. Myślałem nawet nad przeniesieniem misji ze Zwierzyńca na te przerobione tory... Ale unifikacja klonów Zwierzyńca utknęła mi w 2017 roku chyba z powodu znacznych różnic pomiędzy klonami (np. w sieci trakcyjnej) i już nie wróciłem do tego po awarii dysku.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline EP08_015

« Odpowiedź #19 dnia: 16 Marca 2025, 15:25:53 »
Niestety utknalem w dej dół. Z powodu braku wjazdu pospiecha do koniewic a to jest z kolei z powodu  kibla 1146 który nie zmienił czoła pomimo podanego wyjazdu.

Tym razem scenariusz nieprzejezdny ani dla spota ani dla pospiecha. Korek przed koniewicami.
Semafor sbl 142 w stronę skwarek podaje błędnie s1 mimo wolnego szlaku.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2025, 16:32:58 wysłana przez EP08_015 »

Offline Ra

« Odpowiedź #20 dnia: 16 Marca 2025, 16:47:21 »
Niestety utknalem w dej dół. Z powodu braku wjazdu pospiecha do koniewic a to jest z kolei z powodu  kibla 1146 który nie zmienił czoła pomimo podanego wyjazdu.
To jest (moim zdaniem) błąd w EXE, którego sensu wprowadzenia nie rozumiem i który mnie zniechęcił do dalszych prac nad zapętleniem ruchu. Pozostaje czekać, aż Ktoś naprawi albo uzupełni dokumentację o opis, co dokładnie należy zrobić, aby pociąg pojechał w stronę podanego semafora, a nie w przeciwną. Kiedyś wystarczyło zapalić wyjazd na semaforze...

Semafor sbl 142 w stronę skwarek podaje błędnie s1 mimo wolnego szlaku.
To zostawiłem specjalnie. Myślałem nad tym, żeby dodać tam losowość, tzn. żeby czasem się załączał, a czasem zostawał z S1, ale póki pozostał w stanie zepsutym. Pierwszy przejeżdżający pociąg zostawia S1, które się nie resetuje.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline EP08_015

« Odpowiedź #21 dnia: 16 Marca 2025, 18:05:35 »
A to nie event steruje zmiana kierunku?

Offline Ra

« Odpowiedź #22 dnia: 16 Marca 2025, 18:33:36 »
Pojęcia nie mam. Kiedy programowałem działanie AI, to koncepcja była taka, że stojąc w trybie manewrowym AI "rozgląda się" w obie strony w poszukiwaniu sygnału do jazdy (chyba że natrafi na W5, to wtedy spodziewa się jedynie z przeciwnej strony). Jeśli z którejś strony dostanie sygnał do jazdy, to przełącza się kierunkiem jazdy w stronę tego sygnału i rusza. Jeśli zaś sygnał będzie pociągowym (SetVelocity), to przełącza się w tryb pociągowy, w którym analizuje tylko sygnały w kierunku jazdy. W efekcie wystarczyło zapalać semafory (oraz Tm) i żadne dalsze eventy zmiany kierunku nie były potrzebne. Tak to działało do którejś z przedostatnich wersji. Jak to działa teraz, to nie wiem. Zmianę zauważyłem ongiś na Linii 61 w Lublińcu, kiedy EN57 dostając Ms2 na karzełkowym X zawsze podjeżdżał w perony, a od nowej paczki zaczął wrzucać wsteczny i jechać sobie na koniec toru. Mam tylko podejrzenie, że to jest powiązane z kierunkiem wstawienia składu, bo w Quarku niektóre składy jadą w kierunku semafora, a inne wolą w przeciwną stronę.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline EP08_015

« Odpowiedź #23 dnia: 17 Marca 2025, 09:56:53 »
Cos jest nie tak z osobowym z Jelonkowa na en57-082. Otoz po podaniu sygnalu na semaforze i ruszeniu z miejsca rozklad nagle sie zmienia z 4:48 na 5:48 o godzine pozniej. Tyle nie bede czekal do odjazdu. O co tu chodzi? Ai z tym skladem robi dokladnie to samo. Rusza z miejsca i potem nagle sie zatrzymuje z powodu zmiany rozkladu o godzine. No i dalej stoi i czeka.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2025, 09:59:56 wysłana przez EP08_015 »

Offline Ra

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Marca 2025, 14:35:01 »
Po przesunięciu godzin odjazdu o 10 minut się za wcześnie uruchamia przygotowanie rozkładu dla kolejnego pociągu. Załączam plik z poprawionymi godzinami dla wersji z odjazdami co godzinę. Sprawdzę to później jeszcze, bo na razie nie uruchamiałem.

Usunąłem, bo to nie działało.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2025, 20:23:10 wysłana przez Ra »
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline EP08_015

« Odpowiedź #25 dnia: 17 Marca 2025, 16:43:25 »
Przy okazji jeszcze w wk sokista chodzi do tyłu a w zasadzie to biega. Po drodze że skwarek do jelonkowa było bardzo dużo otwartych przejazdów w zasadzie to na całej scenerii to występuje. Tylko nieliczne są zamknięte.

Czy wyjazd z jelonkowa musi być tak mocno opóźniony? Już jest po 5 a my ciągle stoimy. O której jest rzeczywistym wyjazd z jelonkowa?
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2025, 17:48:19 wysłana przez EP08_015 »

Offline koszowy

« Odpowiedź #26 dnia: 17 Marca 2025, 16:46:48 »
Przy okazji zapytam czy ten sokista to wyzwalacz eventów czy dekoracja?

Offline EP08_015

« Odpowiedź #27 dnia: 17 Marca 2025, 18:00:15 »
Dalej ten sam blad w Jelonkowie. tym razem dlugo czekalem na sygnal ale w momencie podania semafora rozklad sie zmienil na 5:48 czyli znowu godzina pozniej.

Offline Ra

« Odpowiedź #28 dnia: 17 Marca 2025, 20:44:25 »
Przy okazji jeszcze w wk sokista chodzi do tyłu a w zasadzie to biega.
Z sokistą nigdy nic nie robiłem, to musi być jakiś nowy "ficzer".

Przy okazji zapytam czy ten sokista to wyzwalacz eventów czy dekoracja?
Sokista zawsze był dekoracyjny, formalnie był pojazdem drogowym. Był tam też gdzieś gość na koniu, ale dawno nie sprawdzałem.

Po drodze że skwarek do jelonkowa było bardzo dużo otwartych przejazdów w zasadzie to na całej scenerii to występuje. Tylko nieliczne są zamknięte.
Dodałem zamykanie przejazdów, ale póki co sterowanie jest prowizoryczne, bo nazewnictwo semaforów i rozjazdów jest od czapy i trzeba by je najpierw uporządkować...

Czy wyjazd z jelonkowa musi być tak mocno opóźniony? Już jest po 5 a my ciągle stoimy. O której jest rzeczywistym wyjazd z jelonkowa?
No jednak przesuwanie rozkładów nie działało dobrze, zwłaszcza że skład jest wstawiony z nieprzesuniętym rozkładem, a w takiej sytuacji opieranie się na pobieraniu rozkładu z sygnalizatora więcej komplikuje niż pomaga. Skorygowałem rozkład tak, aby godziny w pliku były już przesunięte o 10 minut później. Jednak wtedy występuje konflikt z pośpiesznym na dojeździe do Koniewic i pojawiło się dodatkowe opóźnienie (rzędu 5 minut). Więc jednak zrobiłem wyjazd z Jelonkowa wg wcześniejszych godzin (4:48), a dodatkowe 10 minut postoju dołożyłem w Koniewicach. Przy okazji dodałem w Koniewicach wyjazd synchronizowany z rozkładem.

Wpadłem też na pomysł, że skoro pociągi jadą na koniec toru w Koniewicach, to może zrobić chamówę i faktycznie wstawić event zmiany kierunku? Chyba trochę pomaga. Niemniej Koniewice się nadal korkują, bo EZT startujący z toru postojowego jakoś długo stał i nie zdążył odjechać zgodnie z rozkładem. A potem przyjechał kolejny ze Skwarek i pojechał w kolejnym cyklu, a ten ostatni z toru postojowego został przy peronie i następny jadący od Skwarek nie miał gdzie wjechać. Na koniec symulacja się zawiesiła i nie wiem dlaczego. Sprawdzę Koniewice jeszcze raz w najbliższym czasie, może z tym jawnym zawracaniem błądzących składów da się jakoś zapętlić ruch...
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline EP08_015

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Marca 2025, 19:41:44 »
Po tej poprawce misję z Jelonkowa udało się zakończyć. Co się rzuca w oczy to Braki we wskaźnikach ograniczeń prędkości. Czasami brakuje sierżanta albo wskaźnika ograniczenia itd. To jest do poprawy i gruntownego przejrzenia.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2025, 19:54:23 wysłana przez matek123 »