Autor Wątek:  calkowo_drezyny  (Przeczytany 2433 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jakisrandomowynoob

• Betatester
  • Otrzymane polubienia: 198
calkowo_drezyny
« dnia: 27 Stycznia 2025, 00:09:35 »
Siema,
Generalnie skleiłem taki ekscytujący i wielce wyczekiwany "scenariusz", nazywający się Całkowo_drezyny. Inspirowany Bieszczadzkimi Drezynami Rowerowymi oraz dodatkową atrakcją na Kolei Grójeckiej, pozwala nam na około 20-minutowy przejazd drezyną ręczną tam i z powrotem do Emilianowa. Możliwy jest również przejazd w kierunku Bold (Boldów?), ale tam nie mierzyłem czasu przejazdu. Granice oznaczyłem tarczami D1, ale w rzeczywistości nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać się w potężną eskapadę do Macierzewa.

Więc no, jakby ktoś miał ochotę poklikać na przemian "+" i "-" przez bite 20 minut to zapraszam.

Link: https://eu07.pl/userfiles/27862/calkowo_drezyny.7z
Zadziwiające jest, ile rzeczy w plikach MaSzyny można zmienić korzystając tylko z notatnika.

Offline MaciejM

• Otrzymane polubienia: 1415
Odp: calkowo_drezyny
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2025, 12:15:09 »
Więc no, jakby ktoś miał ochotę poklikać na przemian "+" i "-" przez bite 20 minut to zapraszam.
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie
15 lat z MaSzyną!

Sceneria Tomaszewo - zapraszam do otwartych testów scenerii.

Offline M79r

• Otrzymane polubienia: 212
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2025, 13:05:13 »
Mi chodzi po głowie taki scenariusz. Z Janiszewa do stacji Nowiny dojechać pociągiem np jako pasażer. I dalej zjechać hulajnogą lub melex lub pieszo do jeziora. Tam wejść na łódke/kajak i dopłynąć do Orzechowa, skąd wróciło by się do Janiszewa. O ile nie wiem jak z jazdą na hulajce czy melexem bo tym sie nie bawiłem jeszcze. Ale łodzią wiem, ze da sie płynąć - Kwestia zrobienia toru na wodzie i poprowadzenia drogi. Dało by sie też pociągnąć alejke wokół jeziora np na rower hulajnoga etc. Tak aby nią dojechać do Orzechowa Tam częściowo widzę jest to już zrobione i bardzo fajne przyjemne dla oka tereny. Kwestia odpowiedniego skierowania ścieżek , które obecnie kończą sie na krańcach mapy. Tylko nie piszcie prosze, że to symulator kolei. Owszem ale można by se jakoś misje czy zabawę w Maszynie urozmaicić, skoro powstają różne obiekty stricte nie związane z koleją. 
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2025, 13:15:49 wysłana przez M79r »

Offline koszowy

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 544
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Stycznia 2025, 14:17:31 »
Czy pisząc melex masz na myśli ten wózek peronowy? Jeśli chodzi o hulajnogę, to wydaje mi się, że była możliwość jazdy, tak jak deskorolką. Ale komu by się chciało jechać taki kawał na desce 😅

Co do scenariusza, który jest tutaj głównym tematem dyskusji, mała rzecz a cieszy. Fajny pomysł na wykorzystanie tego odcinka. Z tego co pamiętam, to w całkowo_wycieczka trasa na Boldy (a może Pomianki?) również miała charakter turystyczny.
Siódmy rok na forum, dziesiąty z MaSzyną. Pierwsza PC: 08.13.

• Betatester
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2025, 14:26:02 »
No właśnie po części z całkowa_wycieczki wziąłem ten pomysł, na tablicach relacyjnych jest napisane "Całkowska Kolej Drezynowa" czy coś takiego, no to dorobiłem kolej drezynową. Scenariusz nie miał określonej granicy, ale sugerowana była właśnie w Pomiankach, więc uznałem to za bazę naszych maszynowych drezyniarzy.

No i cieszę się, że pomysł się podoba.
Zadziwiające jest, ile rzeczy w plikach MaSzyny można zmienić korzystając tylko z notatnika.

Offline M79r

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Stycznia 2025, 15:31:26 »
Czy pisząc melex masz na myśli ten wózek peronowy? Jeśli chodzi o hulajnogę, to wydaje mi się, że była możliwość jazdy, tak jak deskorolką. Ale komu by się chciało jechać taki kawał na desce 😅

Co do scenariusza, który jest tutaj głównym tematem dyskusji, mała rzecz a cieszy. Fajny pomysł na wykorzystanie tego odcinka. Z tego co pamiętam, to w całkowo_wycieczka trasa na Boldy (a może Pomianki?) również miała charakter turystyczny.
Melex to melex :) czyli wózek ze Stalowej Woli. Co do scenariusza to coś ala Turkol miałem na myśli, aby była możliwość  jazdy różną mieszanką pojazdów, z których da się korzystać obecnie w Maszynie.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2025, 15:39:44 wysłana przez M79r »

Offline koszowy

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Stycznia 2025, 16:02:35 »
Wiem, ale mi chodzi o maszynowy wózek, a nie melexa jako powszechny pojazd w świecie realnym.

Z ciekawości sprawdzam scenerie fikcyjne z potencjałem na kolej drezynową lub turkola. Dodaję wnioski w ramach ciekawostki.
Na paczkowym da się zrobić "coś jeszcze", od Jarkawek do Wilisia, stricte turystycznego. Dostępna wycieczka oferuje kurs Mac - Wil + wjazd do Pomianek, oblot i powrót. Za to Całkowo v2 posiada ciekawie ozdobiony odcinek toru prowadzący od Jarkawek niestety aż do końca mapy, w Chróścielach jest jednotor podzielony kozłem (nie wiem jak to nazwać), niestety z marnym otoczeniem. Fajny potencjał na mieszany scenariusz Turkol Janiszew - ? + możliwość przejazdu drezyną po którymś z tych opuszczonych odcinków. Z Jaworem nie kombinujmy, bo wszystkie szlaki są czynne, a na uparciucha da się zrobić przeróbkę z osobowego na pospieszny, nie ingerując w eventy.

Offline M79r

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2025, 17:15:08 »
Bieszczady drezyną a powrót spływ tratwą :D

Offline koszowy

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2025, 17:44:25 »
A to można, nie zabraniam :P
W Maszynie jest mało takich scenerii czy miejscówek pozwalających na rozwój turystyki (chwała za oryginalny pomysł DTK w Wolicy i przepiękną Galicję z klimatem), więc warto to wykorzystać. Gdy wyjdzie Tomaszewo, to obstawiam, że komuś przyjdzie do głowy pomysł z takim scenariuszem. EOT, wracam do Całkowa.

Co autor sądzi o dodaniu np. mikoli, gapiów, no kogokolwiek (jak w wycieczce)? Dzięki temu zapychaczowi można będzie odnieść wrażenie, że to coś więcej niż jazda "dla siebie".

• Betatester
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2025, 18:45:41 »
No właśnie mikoli wyeksmitowałem, bo dziwnie mi to wyglądało, że przejazd machajki focą tłumami. Zazwyczaj przy takiej atrakcji to stoi kilku ludzi w oczekiwaniu na swoją kolej i losowi przechodnie, którzy może spojrzą w dobrym momencie w dobrym kierunku.

Jeśli coś robić w tym kierunku, to co najwyżej przy drugim torze zrobić scenkę "załadunku" drezyny w drugim kierunku.

Najchętniej to bym zobaczył cywili na drezynce, no ale na to potrzebuję chwili.

Offline M79r

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Stycznia 2025, 19:51:57 »
Ja odpaliłem teraz Bieszczady_popołudnie i w Łupkowie siadłem na wagon Res, na końcu składu. Widoki... Ach :))) Hmm. A może by tam wstawić wagony oliwki, Tamare (choć nie wiem czy te loki śmigały tam ) I przejazd powiedzmy do Komańczy. Albo jak sie bawić to sie bawić i jechać do Zagórza. Tam (w tym regionie) płynie Osława. I zrobić np pośpiecha 50789 Osława ( nr pochodzi od długości lk 107 ) Dla kolorów ustawić jesienną pore i błękit nieba, czas jakiś poranek lub pod zachód słońca. Ech ... dobra robie skład wstawiam w Łupkowie z tymi ustawieniami i obadam jak to wygląda. Balonem nad Bieszczadami tez by sie dało o ile model jest dynamic.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2025, 20:36:54 wysłana przez M79r »